Read Time:7 Minutes

Για όλους εσάς που θέλετε να χτίσετε PC και βρίσκετε την έρευνα αγοράς δύσκολη και χρονοβόρα, σας έχουμε τις προτεινόμενες συνθέσεις PC του Οκτωβρίου, για σχεδόν κάθε budget! Όπως θα παρατηρήσετε, οι συνθέσεις μας αφορούν περισσότερο τον τομέα του gaming, όμως υπάρχουν προτάσεις για PC γραφείου ή HTPC, αλλά και για content creation.

Οι συνθέσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά τις προτάσεις μας, με κύριο γνώμονα το VFM, την ποιότητα, την αναβαθμισιμότητα και την απόδοση του συστήματος, αλλά και την διαθεσιμότητα των κομματιών στην Ελληνική αγορά. Πολλά από τα κομμάτια τα οποία προτείνουμε σε συνθέσεις έχουν γίνει review από εμάς, τα links των οποίων βρίσκονται δίπλα από το κάθε κομμάτι.

Λόγω συνεχούς αλλαγής των τιμών, η κάθε σύνθεση μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από την αναγραφόμενη τιμή της. Πέραν αυτού, η αγορά hardware αυτήν την στιγμή διανύει “κρίση” η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στα συστήματα που μπορούμε να σας προτείνουμε. Συνιστούμε να κάνετε υπομονή έναν μήνα και να αποφύγετε το στήσιμο υπολογιστή αυτόν τον καιρό, σε περίπτωση που αυτό είναι δυνατόν.

Προτεινόμενη συνθέση Γραφείου/ΗTPC

HTPC – 250€

Η πρώτη και πιο φτηνή μας σύνθεση. Εκτελεί άριστα χρέη HTPC και PC γραφείου, με ΝVMe SSD για γρήγορη ανταπόκριση και με τον Athlon 3000G να μπορεί να αντέξει κάθε ελαφριά εργασία. Η iGPU του, Vega 3 μπορεί να κάνει decode μέχρι 4K60 HDR video όπως και να κάνει πολύ ελαφρύ gaming με παιχνίδια τύπου LoL.

Βαριές Εργασίες Γραφείου – 325€

Η δεύτερη σύνθεσή μας, η οποία προορίζεται για βαριές εργασίες γραφείου. Αποδίδει άριστα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, με ΝVMe SSD για γρήγορη ανταπόκριση, ενώ ο i3 10100 με τα 8 threads του δεν θα κολλήσει πουθενά για την επόμενη δεκαετία. Η iGPU του, μπορεί να εκτελέσει βασικό encoding/decoding όπως και να τρέξει κάποια πολύ ελαφρά παιχνίδια.

Προτεινόμενες Gaming συνθέσεις

720p | Competitive 1080p – 300€

Η σύνθεση αυτή αποτελεί μια πολύ low budget gaming επιλογή, με ανάλογες δυνατότητες. Τα ενσωματωμένα γραφικά του 3200G τον κάνουν ιδανικό για gaming σε 720p, όπως και για ελαφρύ gaming σε 1080p (κυρίως competitive τίτλους όπως CS:GO, Fortnite, LoL κ.α). Χαρακτηριστικό του συστήματος η μεγάλη αναβαθμισημότητα και τα 3200MHz 16GB RAM.

Entry Level 1080p – 425€

Μία γερή αναβάθμιση της προηγούμενης σύνθεσης σε επεξεργαστή αλλά και προσθήκη μιας ανεξάρτητης κάρτας γραφικών. Η Palit GTX 1650 Super είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά ικανή να σηκώσει οποιονδήποτε τίτλο στα 1080p με πολύ καλά γραφικά και FPS. Το dual channel, έστω και αν είναι καλό να το έχουμε, δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας αν δεν χρησιμοποιούμε επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά. Συνεπώς για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή, τα 16GB RAM υποβαθμίστηκαν σε ένα στικάκι των 8GB.

Midrange 1080p – 525€

H συγκεκριμένη σύνθεση δεν στοχεύει σε αύξηση επιδόσεων. Είναι μια αναβάθμιση που στοχεύει στην γενική βελτίωση της ποιότητας της προηγούμενης σύνθεσης, έτσι ώστε να έχουμε ένα πιο ισορροπημένο PC. Ο R3 3100 και η GTX 1650 Super παραμένουν (με καλύτερη υλοποίηση κάρτας), τα 16GB RAM επανέρχονται και έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση στην μητρική, στο τροφοδοτικό αλλά και στο κουτί του υπολογιστή. Πέραν αυτού προστέθηκε και ένας σκληρός 1TB ως δίσκος-αποθήκη, μιας και τα 240GB του SSD σίγουρα δεν είναι αρκετά.

Maxed Out 1080p – 650€

H απόλυτη 1080p εμπειρία! Το συγκεκριμένο σύστημα δεν πρόκειται να κολλήσει πουθενά, με τα γραφικά να είναι στα υψηλότερα settings σε 1080p. Όπως όλες οι “Maxed Out” συνθέσεις μας όμως, μπορεί εύκολα να σηκώσει παιχνίδια με την ανάλυση ένα σκαλί παραπάνω. Συνεπώς η συγκεκριμένη σύνθεση είναι ικανή και για Entry Level 1440p Gaming. Λόγω περιορισμού του budget, το σύστημα περιλαμβάνει μόνο SSD και η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα του ιδιοκτήτη.

Midrange 1440p – 850€

Mία premium σύνθεση στοχευμένη στο 1440p Gaming με ψηλά γραφικά. Ο R5 3600 με τα 12 threads του είναι μία από τις πιο διάσημες επιλογές για CPU, ενώ η ASUS RX 5700 Dual Evo OC είναι ιδανική για την συγκεκριμένη ανάλυση. Ο SSD όμως του συστήματος είναι επίσης ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του, αφού με 1TB χωρητικότητα δεν υπάρχει πρόγραμμα ή παιχνίδι που να μην χωράει σε αυτόν!

Maxed Out 1440p – 1000€

Mία ακόμα αναβάθμιση overall ποιότητας σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα. Πλέον η κάρτα γραφικών μας είναι η MSI RX 5700XT 8GB Gaming X, το τροφοδοτικό αναβαθμίστηκε στο ακόμα ποιοτικότερο Corsair TX 650M, ενώ είναι το πρώτο σύστημα στο οποίο χρησιμοποιούμε την νέα B550 σειρά μητρικών της AMD. Παράλληλα, έχουμε 3200MHz RAM οι οποίες παίρνουν τρομερό πείραγμα (δες πως με αυτό το guide), όπως και ψύκτρα για να έχουμε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες στο CPU!

Midrange 4K – 1200€

H αγορά των GPU αυτήν την στιγμή περνά κρίση και η RTX 2070 Super που θα έμπαινε σε αυτό το σύστημα, πλέον δεν αξίζει για αγορά. Με το έξτρα budget που μας έμεινε όμως αναβαθμίσαμε το CPU στον αρκετά πιο δυνατό R7 3700X της AMD, είχαμε αναβάθμιση του κουτιού στο Pure Base 500DX της Be Quiet και χωρέσαμε RAM υψηλότερης συχνότητας και συνεπώς μεγαλύτερων δυνατοτήτων στο OC (δες πως να κάνεις OC στις RAM με αυτό το guide). Tέλος, η μητρική άλλαξε στην πιο ευέλικτη B550 Aorus Elite, ενώ το τροφοδοτικό αναβαθμίστηκε στο ποιοτικότερο RM650X της Corsair.

Προτεινόμενες Content Creation συνθέσεις

Budget Content Creation – 800€

To απόλυτο minimum για κάποιον που θέλει να αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με το streaming ή την παραγωγή βίντεο και φωτογραφιών! Ο R5 3600 και 16GB RAM είναι υπεραρκετά για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα. Εδώ δόθηκε παραπάνω βάση στον γρήγορο αποθηκευτικό χώρο και στις δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης του συστήματος, έτσι ώστε και το σύστημα να έχει αντίστοιχη εξέλιξη με αυτή του χρήστη του.

Content Creation – 1200€

To σύστημα, είναι ειδικά στοχευμένο στο απαιτητικό content creation και streaming. Με τα 16 threads του 3700Χ και 32GB RAM, δεν υπάρχει διεργασία που να μην μπορείτε να εκτελέσετε, ενώ η κάρτα γραφικών είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Η KΟ έκδοση της RTX 2060, αποδίδει σαν RTX 2080 σε εφαρμογές που απαιτούν την υπολογιστική δύναμη της κάρτας!
Πέραν αυτών, ο NVMe του συστήματος υποστηρίζει PCI-E 4.0 το οποίο δένει άριστα με την B550 μητρική για ασύλληπτες ταχύτητες!

Professional Content Creation – 1600€

Η μισή αρχοντιά του επαγγελματία βρίσκεται στα εργαλεία του… Το συγκεκριμένο “εργαλείο” λοιπόν, είναι σχεδιασμένο με σκοπό την αλύπητη 24/7 χρήση σε βαρύ φορτίο, για ούτε λεπτό downtime! Όλα τα κομμάτια έχουν επιλεχθεί για τις επιδόσεις που προσφέρουν, αλλά και για την αντοχή τους σε αντίξοες συνθήκες. Premium επιδόσεις, premium υλικά… με το ανάλογο κόστος!

Για μελλοντικά updates, μείνετε συντονισμένοι στους The TechLads!

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.