Read Time:4 Minutes

Από τα πιο βασικά μέρη ενός gaming συστήματος είναι η οθόνη. Ό,τι hardware και να υπάρχει και όσο ακριβό και να είναι ένα PC ή μία κονσόλα, σε μια κακή οθόνη το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Οι οθόνες στις οποίες παίζονται παιχνίδια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, με την κάθε μια να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα PC monitor είναι κατασκευασμένα για χρήση από μικρότερη απόσταση και προβολή όλων των διεργασιών ενός υπολογιστή. Από την άλλη οι τηλεοράσεις (TV) είναι σχεδιασμένες για μεγαλύτερους χώρους, όπως σαλόνια, και για προβολή ταινιών/σειρών κλπ. Σήμερα θα δούμε κάποιες βασικές ορολογίες στα χαρακτηριστικά των οθονών, σε ποια σημεία υπερτερεί η κάθε μια και ποια οθόνη θα πρέπει να προτιμήσετε για να παίξετε τα παιχνίδια σας.

Μέγεθος

Αρχικά, μια βασική διαφορά είναι το μέγεθος. Οι TV’s προορίζονται για πιο μεγάλους χώρους και ανάλογο είναι το μέγεθός τους. Υπάρχουν τηλεοράσεις που αγγίζουν και τις 90 ίντσες με τις πιο συνηθισμένες να είναι γύρω στις 40 με 50 ίντσες. Από την άλλη τα monitors πολύ δύσκολα ξεπερνάνε τις 30 ίντσες εφόσον ο χρήστης δεν βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 μέτρο όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του.

Ποιότητα εικόνας

Στο θέμα της ποιότητας της εικόνας, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε νικητή την τηλεόραση. Εφόσον η προκαθορισμένη της χρήση είναι η προβολή σειρών/ταινιών είναι λογικό να δοθεί προσοχή σε αυτόν τον τομέα κατά την κατασκευή μια τηλεόρασης. Φωτεινότερα χρώματα, βαθύτερα μαύρα, ευρύτερο χρωματικό πλαίσιο, καλύτερη αντίθεση είναι στοιχεία που συναντάμε περισσότερο στις τηλεοράσεις παρά στα monitors, με εξαιρέσεις φυσικά να υπάρχουν.

*Chroma Subsampling

Υπάρχει, ωστόσο μια λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί, η οποία αφορά το chroma subsampling. Εν ολίγοις, είναι μια λειτουργία που αφορά την ακρίβεια στην απεικόνιση των χρωμάτων και αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς εδώ το πάνω χέρι έχουν τα monitors. Το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει τις διαφορές στην φωτεινότητα των χρωμάτων πολύ πιο εύκολα από αυτές στην απόχρωσή τους. Επομένως, οι περισσότερες τηλεοράσεις αλλάζουν 1 απόχρωση για κάθε 2 ή 4 αλλαγές στην φωτεινότητα, καθώς πολύ δύσκολα θα παρατηρήσει κάποιος μια τέτοια αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος κατασκευής μιας τηλεόρασης. Σε ένα monitor όμως, η απόσταση θέασης είναι μικρότερη και η χρήση είναι διαφορετική. Επομένως αλλάζει και το chroma subsampling και υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στα χρώματα. Οι περισσότεροι τύποι chroma subsampling στα monitors είναι οι 4:4:4 και 4:2:2. Στις τηλεοράσεις βρίσκουμε πιο πολύ το 4:2:0 αλλα και το 4:2:2.

Input Lag

To input lag είναι ο χρόνος που κάνει να μεταφερθεί μια πληροφορία στην οθόνη. Δηλαδή η ώρα που κάνουμε από τη στιγμή που μετακινούμε (για παράδειγμα) το ποντίκι μέχρι να δούμε τον κέρσορα να μετακινείται. Σε απλές εργασίες, όπως σουίτες office και web browsing αυτό δεν είναι καν αισθητό, αλλά η διαφορά φαίνεται στο gaming. Ειδικά στα FPS/TPS παιχνίδια, όπου και το μισό κλάσμα δευτερολέπτου μετράει. Τα monitor εδώ είναι ο ξεκάθαρος νικητής, με τις ταχύτητες να φτάνουν από τα 10 milliseconds (ms) μέχρι και το μόλις 1 ms. Στις τηλεοράσεις κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και μια μέση τιμή είναι τα 40ms.

Response Time

Το response time είναι ο χρόνος που κάνει ένα pixel να αλλάξει χρώμα. Παρόμοια με το input lag, έχει ιδιαίτερη σημασία μόνο στο gaming. Έτσι, τα monitors έχουν πολύ γρηγορότερα response times συγκριτικά με αυτά των τηλεοράσεων. Μονάδα μέτρησής τους, συνήθως, είναι ο χρόνος που κάνει ένα pixel να αλλάξει από άσπρο σε μαύρο και ξανά σε άσπρο (grey-to-grey). Οι πιο συνηθισμένοι χρόνοι σε monitors είναι γύρω στα 5ms.

Monitor ή Τηλεόραση: Ρυθμός ανανέωσης και συγχρονισμός

Ο ρυθμός ανανέωσης (refresh rate) υποδηλώνει το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα μέσα σε 1 δευτερόλεπτο. Μετριέται σε hertz και το πιο σύνηθες είναι το refresh rate των 60hz. Ωστόσο σε πολλά monitors αυτό είναι αρκετά υψηλότερο, καθώς παιχνίδια που «πιάνουν» μεγάλο αριθμό καρέ ανα δευτερόλεπτο (fps) απαιτούν και ένα υψηλότερο refresh rate. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι η κακή αναλογία ανάμεσα στα fps που μπορεί να πιάσει μια κάρτα γραφικών και τα Hz μιας οθόνης. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε μια πιο θολή εικόνα καθώς και σε καποια ‘κοψίματα’ στην απεικόνιση αυτής κατά την κίνηση στο παίχνιδι (screen tearing). Το adaptive sync είναι μια τεχνολογία που έχει σαν σκοπο να εξαλείψει τα προβλήματα αυτά και να προσφέρει μια πιο ομαλή εμπειρία θέασης. Χρησιμοποιείται απο κάρτες γραφικών τόσο της Nvidia όσο και της AMD με ονομασίες G-Sync και FreeSync αντίστοιχα.

Πόρισμα

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και για τις 2 κατηγορίες, τι είναι προτιμότερο για gaming; Μια τηλεόραση (TV) ή ένα PC monitor; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Εξαρτάται από το τι παιχνίδια πρόκειται να παίξεις. Παιχνίδια τύπου RPG ή Horror όπου υπάρχει ένα storyline είναι καλύτερα σε μια τηλεόραση. Αυτά τα παιχνίδια θέλουν μια μεγάλη οθόνη με την καλύτερη ποιότητα εικόνας για να απολαύσεις την απόλυτη εμπειρία. Αν, όμως, τα παιχνίδια που θέλεις να παίξεις περιλαμβάνουν πυροβολισμούς, μάχες και ανταγωνισμό με άλλους παίκτες(multiplayer FPS/TPS), τότε η επιλογή του monitor είναι η πιο σοφή. Διότι με ένα monitor έχεις ακρίβεια στην εικόνα και τα χρώματα και σχεδόν μηδαμινή καθυστέρηση στην απεικόνιση. Έτσι ώστε, όταν το μισό millisecond παίζει ρόλο στο αν θα πετύχεις μια βολή και αν θα πάρεις ένα kill, να βλέπεις να γίνεται ακριβώς αυτό που κάνεις ακριβώς όταν το κάνεις.

Το πιο σύνηθες σενάριο είναι να χρησιμοποιούνται monitors στα PC και τηλεοράσεις στις κονσόλες. Οι κονσόλες, με τα ασύρματα περιφερειακά που έχουν, χρησιμοποιούνται περισσότερο από απόσταση. Άρα, θα ήταν σοφή επιλόγη και η αγορά μιας τηλεόρασης. Αντίθετα, οι υπολογιστές μπαίνουν σε δωμάτια και γραφεία και έτσι είναι προτιμότερο ένα monitor. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτική η αγορά ενός monitor για RPG games ή για μια κονσόλα. Αντίστοιχα μια τηλεόραση μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για FPS παιχνίδια και για οθόνη υπολογιστή. Απλά δεν θα υπάρχει η βέλτιστη δυνατή εμπειρία.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!