Read Time:3 Minutes

O 860 EVO έχει αποτελέσει για χρόνια τον καλύτερο SATA της αγοράς και όχι άδικα. Ο 860 EVO προσφέρει τις μέγιστες επιτρεπτές επιδόσεις της διεπαφής SATA. Επι της ουσίας τον περιορίζει μόνο η διεπαφή SATA. Το μόνο αρνητικό του ήταν η τιμή, η οποία έχει κατέβει σε πολύ λογικά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, με το μοντέλο χωρητικότητας 1TB αυτή τη στιγμή κάτω απο τα 100€ στο skroutz.

Τι νέο προσφέρει ο 870 EVO

Ο 870 EVO αποτελεί ένα refresh του 860 EVO με ανανεωμένο controller και νέα, πιο πυκνή κατασκευή NAND flash memory, από τα 64 Layers στα 128. Όπως προανέφερα οι ποιοτικοί SATA έχουν φτάσει στα επιτρεπόμενα μέγιστα όρια της διεπαφής τους. Άρα ένα νέο προϊόν δεν έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεων που λαμβάνουμε ήδη από premium SATA δίσκους. Παρόλα αυτά όμως ο 870 EVO στα benchmark δείχνει να παίρνει την πρωτιά από τον 860 EVO. Το πιο πιθανό όμως είναι αυτή η μικρή αύξηση στις επιδόσεις να μην είναι εύκολα διακριτή από το μέσο χρήστη.

Γιατί η Samsung επέλεξε κάνει το refresh.

Πέρα από τις καλύτερες, έστω στα χαρτιά επιδόσεις που προσφέρει η νέα έκδοση του δίσκου, το πιο πιθανό είναι πως και η εταιρία έχει βρει τρόπο να τον παράγει με χαμηλότερο κόστος. Αντί λοιπόν να συνεχίσει σιωπηλά να πουλά τον παλιό δίσκο με διαφορετικό controller και NAND στην ίδια τιμή, όπως έχουν κάνει άλλες εταιρίες στο παρελθόν, δημιούργησε ένα νέο προϊόν ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς τι αγοράζει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά

Είναι προφανές πως οι μεγαλύτερες χωρητικότητες SSD δίσκων έχουν ένα πλεονέκτημα στις επιδόσεις. Παρόλα αυτά η Samsung χρησιμοποιεί ένα επιπλέον trick για να ενισχύσει τις επιδόσεις στους δίσκους της που το ονομάζει TurboWrite. To TurboWrite αποτελείτε από ένα μικρό μέγεθος SLC μνήμης η οποία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από την TLC μνήμη που αποτελεί όλο το δίσκο. Αυτό δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα, καθώς επιτρέπει γρήγορες εγγραφές μικρών σχετικά αρχείων. Όμως μετά το γέμισμα της SLC μνήμης ο δίσκος είναι αναγκασμένος να γράψει στην TLC μνήμη η οποία είναι πιο αργή. Το παραπάνω σενάριο έχει να κάνει με την συνεχή εγγραφή αρχείων πολλών GB στο δίσκο, καθώς υπό κανονικές συνθήκες, η SLC μνήμη θα είχε χρόνο να εγγράψει σιωπηλά τα δεδομένα της στην TLC μνήμη και να είναι και πάλι έτοιμη για εγγραφή.

Όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες όλοι οι δίσκοι 860 και 870 EVO μόλις γεμίσουν την SLC μνήμη, η διαδοχική ταχύτητα εγγραφής τους είναι διαφορετική, και πέφτει αισθητά κυρίως στους δίσκους χαμηλών χωρητικοτήτων των 250 και 500GB. Παρότι η ταχύτητα των 300ΜΒ/second είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη από έναν μηχανικό δίσκο που έχει ταχύτητα περίπου 80ΜΒ/second, απέχει κατά πολύ, σχεδόν το υποδιπλάσιο, από τη διαφημιζόμενη ταχύτητα των 530MB/second. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι στους δίσκους των 250 και 500GB η SLC μνήμη είναι αρκετά μικρή, μόλις 12 και 22GB για τα προαναφερθέντα μοντέλα αντίστοιχα. Άρα είναι φανερό ότι δεν είναι αρκετά δύσκολο να γεμίσει η μνήμη του TurboWrite και οι ταχύτητες εγγραφής να πέσουν σχεδόν στο μισό. Στους δίσκους χωρητικότητας από 1ΤΒ και πάνω δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αισθητή διαφορά όσα GB και αν εγγραφτούν συνεχόμενα στο δίσκο.

Ποια είναι τελικά η πιο vfm επιλογή για SATA SSD από τη Samsung;

Για κάποιον που επιθυμεί να εξοπλίσει το σύστημα του με κάποιον SATA SSD από τη Samsung, την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, με τις τιμές των 870 EVO αισθητά υψηλότερες από αυτές των 860 EVO, (κυρίως στο μοντέλο του 1ΤΒ), οι ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις τους σε συνδυασμό με το (λογικά) χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους δεν δικαιολογεί την αγορά. Καλύτερα να προτιμήσετε κάποιον δίσκο της προηγούμενης γενιάς για όσο ακόμα προλαβαίνετε και να επωφεληθείτε από τις χαμηλότερες τιμές τους. Ακόμη, όπως είδαμε παραπάνω καλό θα ήταν να μην προτιμώνται οι δίσκοι χωρητικοτήτων μικρότερων του 1ΤΒ, αν σας ενδιαφέρουν οι μέγιστες ταχύτητες τους, για συνεχόμενη διαδοχική εγγραφή μεγάλων αρχείων. Οπότε, οι 870 EVO προτείνονται αν τους βρείτε σε τιμές μικρότερες των 860 EVO κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Γιατί όχι NVMe;

Βέβαια αν έχετε σύστημα που υποστηρίζει δίσκο NVMe αξίζει να προτιμώνται έναντι των SATA SSD καθώς πλέον οι τιμές των φθηνότερων NVMe προσφέρουν 4 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες στις ίδιες τιμές με τους SATA. Όμως υπάρχουν ακόμη αρκετές συσκευές, όπως παλαιότερα laptop, τα οποία δεν δέχονται δίσκους NVMe μεν, αλλά βλέπουν όμως αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις από τη χρήση κάποιου SATA SSD. Γι’ αυτό μάλιστα υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για ποιοτικούς SATA SSD. Αναλογιζόμενοι και το περιβάλλον, εξοπλίζοντας μια παλιά συσκευή με SATA SSD και παρατείνοντας τη ζωή της είναι πιο οικολογικό από το να αγοράσουμε μια νέα συσκευή εξολοκλήρου.

Για κάθε νέα εξέλιξη, μείνετε στους The TechLads!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!