Read Time:8 Minutes

Για πολύ καιρό πλέον, οι SSD έχουν γίνει μία τρομερά δημοφιλής επιλογή αποθηκευτικού μέσου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένας μέσα σε σχεδόν κάθε PC ή Laptop. Η μεγαλύτερη ταχύτητά τους, αξιοπιστία τους και ανθεκτικότητα σε σχέση με τους κλασσικούς HDD, τους έχει τοποθετήσει ως ένα “must have” προϊόν, στο μυαλό του μέσου καταναλωτή. Το μόνο αρνητικό τους είναι η αρκετά αυξημένη τιμή ανά GB, πράγμα που κάνει τους περισσότερους να χρησιμοποιούν έναν SSD αποκλειστικά για το λειτουργικό τους και όχι ως “αποθήκη”.

Τι γίνεται, όμως, όταν έχετε την επιλογή να έχετε το backup σας σε SSD; Αξίζει το επιπλέον κόστος για την αλλαγή από HDD σε SSD; H απάντηση, φυσικά, είναι ότι εξαρτάται από τις ανάγκες σας.

Εξωτερικός SSD για οικιακή χρήση

Αν για παράδειγμα, έχετε μεγάλα αρχεία ταινιών και σειρών, τα οποία βλέπετε στην τηλεόρασή σας και δεn γράφετε μεγάλα αρχεία συνεχόμενα στο δίσκο σας, ένας HDD θα κάνει τη δουλειά αυτή αξιοπρεπέστατα και με χαμηλό κόστος. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της καταστροφής του HDD, εφόσον τα αρχεία σας δεν είναι αναντικατάστατα, μπορείτε να τα ανακτήσετε σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων.

Πέραν αυτού, σε περίπτωση που είστε εντός των δύο ετών της εγγύησης (σε συγκεκριμένα μοντέλα, ίσως να φτάνει τα 3 χρόνια) και ο δίσκος σας έχει παραδώσει πνεύμα εντός των ορίων κανονικής χρήσης (δεν καλύπτονται πτώσεις ή άλλη μη ορθή χρήση), δικαιούστε δωρεάν αντικατάσταση. Εδώ, μπορούμε να προτείνουμε το εξής: για παν ενδεχόμενο και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, μπορείτε να έχετε 2 HDD ίδιας χωρητικότητας. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ένας μπορεί να είναι backup του άλλου. Έτσι, μειώνετε το ρίσκο να “πεθάνουν” ταυτόχρονα, με κόστος μικρότερο από την απόκτηση ενός SSD ίδιας χωρητικότητας.

Εξωτερικός SSD για το εργασιακό περιβάλλον

Ένα άλλο σενάριο χρήσης (το ακριβώς αντίθετο του προηγούμενου), μπορεί να είναι το τακτικό backup σημαντικών αρχείων δουλειάς, αλλά και αναντικατάστατων προσωπικών σας αρχείων, όπως προσωπικές φωτογραφίες, τις οποίες δεν έχετε ανεβάσει στο cloud. Η λογική σε αυτό το σενάριο χρήσης είναι ότι πρέπει αυτά τα αρχεία να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένα και offline. Έτσι, η χρήση ενός εξωτερικού SSD για το backup τους, λόγω της αξιοπιστίας των SSD, αξίζει σίγουρα, ανεξάρτητα από το κόστος. Πέραν της αξιοπιστίας, μπορείτε έτσι να έχετε και το πλεονέκτημα της ταχύτητας, καθώς όσον αφορά τα πολύ μικρά αρχεία φωτογραφιών και αρχείων Microsoft Office, οι SSD είναι πολύ γρηγορότεροι στην αντιγραφή από τους HDD.

Όταν μιλάμε για περιβάλλον εργασίας, η ταχύτητα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήμα, αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, και αν θέλετε να αντιγράψετε όλα τα αρχεία της ημέρας στον εξωτερικό δίσκο σας με τη λήξη του ωραρίου σας, η γρηγορότερη αντιγραφή θα σας επιτρέψει να φύγετε από το γραφείο πολύ γρηγορότερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρεται το συγκεκριμένο σενάριο χρήσης. Σε περιβάλλον εργασίας, οι εξωτερικοί SSD είναι μονόδρομος και αποτελούν αξιόπιστα εργαλεία δουλειάς και το κόστος τους, αν και μεγάλο, αποτελεί το τελευταίο κριτήριο επιλογής. Εδώ, μπορούμε να προτείνουμε το εξής: εάν τα αρχεία σας είναι σχετικά μικρά, μπορείτε να πάτε στη μικρότερη χωρητικότητα που σας ικανοποιεί για ένα διάστημα εξαμήνου. Δεδομένου ότι οι τιμές των SSD πέφτουν μέρα με τη μέρα, δεν είναι καθόλου καλή επένδυση η επιλογή μεγάλων χωρητικοτήτων, που δε σας είναι άμεσα αναγκαίες. Σε ένα τρίμηνο, και σίγουρα σε ένα εξάμηνο, θα πετύχετε καλύτερες τιμές, στις ίδιες χωρητικότητες.

Εξωτερικός SSD για PlayStation ή Χbox

Ένα άλλο σενάριο χρήσης είναι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου σε μια κονσόλα παιχνιδιών, PlaySation ή Χbox. Αν και μπορείτε να ακολουθήσετε και τις δυο οδούς (εξωτερικού HDD ή εξωτερικού SSD) η επιλογή σας θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια. Αν, απ’ τη μία, θέλετε γρήγορα loadings και έχετε χρήματα για την αγορά μιας λογικής χωρητικότητας SSD έως 2 ΤΒ στα 200 περίπου ευρώ, τότε επιλέγετε τον
SSD. Αν, απ’ την άλλη, θέλετε να κατεβάσετε παιχνίδια, που συνολικά η χωρητικότητα είναι μεγαλύτερη των 2 TB, το κόστος SSD γίνεται μεγαλύτερο από την ίδια την κονσόλα, οπότε είναι πιο λογικό να κατευθυνθείτε σε έναν απλό και ποιοτικό HDD, έτσι ώστε να κάνετε αξιοπρεπώς τη δουλειά σας, διαλέγοντας π.χ. έναν 5ΤΒ Western Digital Elements 2,5 inch External HDD στα 110 ευρώ. Το μόνο μειονέκτημα, είναι ότι θα περιμένετε λίγο παραπάνω στα loading screens. Εντός του παιχνιδιού, οι επιδόσεις θα είναι ίδιες, είτε τρέχετε το παιχνίδι από εξωτερικό HDD είτε από εξωτερικό SSD.

Πώς γίνεται σωστό backup

Λίγα λόγια για το backup: Ένα σωστό backup αποτελείται από τουλάχιστον 3 μέσα, που απασχολούν τα ίδια δεδομένα, δηλαδή 3 δίσκους που έχουν όλα τα αρχεία, τα οποία πάση θυσία δεν θέλουμε να χαθούν. Το ένα backup, θα πρέπει να είναι σε ασφαλή χώρο εκτός σπιτιού (πχ σε σπίτι φίλου, ιδανικά, και μάλιστα καλό θα ήταν να είναι και κρυπτογραφημένο, ώστε να μη μπορεί ο φίλος, ή κάποιος που πιθανώς κλέψει το δίσκο μας από το σπίτι του φίλου, να έχει πρόσβαση στα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα ή έγγραφα εργασίας μας. Εξάλλου, κανείς δεν είναι άτρωτος κλοπής, όπως κανείς δεν είναι άτρωτος χακαρίσματος.

H value-for-money επιλογή εξωτερικού δίσκου SSD

Ποιον εξωτερικό SSD να επιλέξω; Πώς θα πετύχω την καλύτερη προσφορά σε κόστος, εγγύηση και αξιοπιστία; Εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Με μια γρήγορη έρευνα αγοράς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα μοντέλα εξωτερικών δίσκων SSD είναι αρκετά ακριβότερα και με μικρότερη εγγύηση από τα αντίστοιχα μοντέλα εσωτερικών SSD. Από τη μια πλευρά, με τους εσωτερικούς SSD έχουμε win-win κατάσταση, με συνήθως 5 χρόνια εγγύηση και χαμηλότερες τιμές, ενώ από την άλλη πλευρά, με τους εξωτερικούς SSD, έχουμε 3 χρόνια εγγύηση και υψηλότερες τιμές. Δεν θα ασχοληθούμε με τον λόγο που συμβαίνει αυτό, μας ενδιαφέρει ότι απλά συμβαίνει (μια πιθανή εξήγηση είναι, ίσως, ο όγκος των πωλήσεων, καθώς οι εσωτερικοί δίσκοι πουλάνε περισσότερα κομμάτια, και η τιμή πέφτει πιο γρήγορα). Ο σκοπός μας είναι να βρούμε λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την προφανή: να αγοράσουμε μοντέλο εσωτερικού SSD, με 5 χρόνια εγγύηση, και να το μετατρέψουμε σε εξωτερικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το συνολικό κόστος την μετατροπής, συν το κόστος του εσωτερικού δίσκου, καταλήγει φθηνότερο από την έτοιμη λύση του εξωτερικού SSD.

Το μόνο που χρειάζεστε, είναι μια θήκη μετατροπής εσωτερικού SSD σε εξωτερικό. Το κόστος για 2,5 ιντσών δίσκο κυμαίνεται κοντά στα 10 ευρώ, με την αγορά θήκης εντελώς προαιρετική, καθώς τα τσιπάκια είναι εντός του enclosure του δίσκου, το οποίο είναι από μόνο του μια θήκη. Η χρήση επιπλέον θήκης στο ήδη υπάρχον enclosure του SSD θα δημιουργούσε και πρόβλημα απαγωγής της θερμότητας, η οποία θα παγιδευόταν από τη δεύτερη θήκη. Άρα, το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά, είναι ένα καλώδιο SATA σε USB 3.0. Τελευταία φόρα που τσέκαρα στο Skroutz, η ποιοτική επιλογή της powertech είχε κόστος μόλις 4,60 ευρώ. (Γρήγορο tip: κάντε έρευνα αγοράς και μη δώσετε για κανέναν λόγο πάνω από 8 ευρώ για ένα τέτοιο καλώδιο).

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει ένας εξωτερικός SSD με το μικρότερο μέγεθος, μπορείτε να επιλέξετε κάποιον m.2 εσωτερικό SSD και μια θήκη m.2. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μοντέλα της Western Digital, που κινούνται σε λογικές τιμές, με 5 χρόνια εγγύηση. Ενδεικτικές θήκές (εδώ η θήκη είναι απαραίτητη, καθώς στους m.2 τα τσιπάκια είναι εκτεθειμένα) ξεκινούν από 14 ευρώ στο Skroutz για ένα ποιοτικό μοντέλο απο την icy box. Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις επιδόσεις 2,5 inch SSD και m.2 SATA. Είναι απλά ένα διαφορετικό form factor.

Εξωτερικός NVME SSD

Υπάρχει, επίσης, και η επιλογή της μετατροπής εσωτερικού NVME SSD σε εξωτερικό SSD, με το κόστος να αυξάνεται λίγο στο κομμάτι της θήκης, καθώς ποιοτικά μοντέλα της icy box ξεκινούν από τα 33 ευρώ, με μόνο 2 lanes. Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε 4 lane NVME SSD δε θα ξεπεράσει τη μισή του ταχύτητα σε αυτό το configuration, ενώ οι ίδιες οι θήκες συνήθως δεν υπόσχονται ταχύτητες μεγαλύτερες των 1000 ΜΒ/s σε sequential, ανεξαρτήτως δίσκου. Αυτό τον κάνει να μην είναι ιδιαίτερα vfm, από τη στιγμή που οι SATA SSD υπόσχονται 500 ΜΒ/s. Βέβαια, αν η μικρή αύξηση του κόστους σε σχέση με τη διπλάσια ταχύτητα είναι δελεαστική, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτήν την επιλογή.

Πλεονεκτήματα της χρήσης εσωτερικού SSD ως εξωτερικό

Ένα bonus πλεονέκτημα της λύσης που αναφέρουμε, είναι ότι σε περίπτωση που ο δίσκος δεν εμφανίζεται στο σύστημα, μπορούμε πανεύκολα να εξάγουμε το δίσκο και να τον ελέγξουμε σε κάποια άλλη θήκη, αν δε δυσλειτουργεί ο δίσκος άλλα η θήκη. Αυτό με τις έτοιμες λύσεις εξωτερικών SSD θα είχε ως αποτέλεσμα την λήξη της εγγύησης μας.

Χρήση ως USB flash drive

Μία ακόμα παρατήρηση είναι πως λύσεις χωρητικοτήτων SSD 250+ GB έχουν αρχίσει να γίνονται φθηνότερες από USB stick ίδιων χωρητικοτήτων. Οπότε, έχουμε το πλεονέκτημα της τιμής και των καλύτερων επιδόσεων, με την επιλογή εσωτερικού SSD ως εξωτερικό. Ειδικά η χρήση του m.2 form factor έχει συγκρίσιμες διαστάσεις με τα περισσότερα USB stick, οπότε βγαίνετε κερδισμένοι από κάθε άποψη.

Backup τα αναντικατάστατα αρχεία άμεσα

Τελειώνοντας ,πρέπει να τονίσουμε για ακόμη μια φορά τη σημαντικότητα του backup, ειδικά των αναντικατάστατων αρχείων σας. Οι εταιρίες data recovery χρεώνουν αστρονομικά ποσά για ελάχιστα GB ανακτώμενων δεδομένων, σε περίπτωση, πάντα, που είναι εφικτή η ανάκτηση.

Τι συμβαίνει με την εγγύηση

Επειδή αναφερθήκαμε πολλές φορές στην εγγύηση των προϊόντων, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είναι άπλα μια ένδειξη. Ένα προϊόν με μεγαλύτερη εγγύηση, έχει την ένδειξη ότι θα αντέξει περισσότερο, καθώς η εταιρεία δείχνει μεγαλύτερη σιγουριά σε αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην εγγύηση και να μην κάνουμε backup, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας εντός εγγύησης, η εταιρία που θα εφαρμόσει την εγγύηση θα μας αντικαταστήσει το προϊόν με καινούργιο, τα δεδομένα σας όμως θα έχουν χαθεί. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για να σας ανακτήσουν τα δεδομένα σας, και σε περίπτωση που το επιχειρήσετε εντός εγγύησης, πολύ πιθανό είναι ότι το άνοιγμα του χαλασμένου δίσκου θα ακυρώσει την εγγύηση μας.

Μπορείτε πλέον να κάνετε τις πιο vfm επιλογές στην επιλογή του επόμενου εξωτερικού SSD σας.

Μείνετε στους The Techlads για περισσότερους οδηγούς αγοράς!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!