Read Time:3 Minutes

Οι NVMe (NVM Express) SSD χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCIe (PCI Express). Σε αντίθεση με τους δίσκους 2,5 και 3,5 ιντσών, που είναι διαδεδομένοι και χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας SATA, οι δίσκοι NVMe έχουν διαστάσεις 22 επί 80 χιλιοστά και πέρα από τις μικρές αυτές διαστάσεις, προσφέρουν και ταχύτητες έως 3,500MB/s. Το μικρό μέγεθος των NVMe SSD, καθώς και οι πολύ μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σύγκριση με τους SATA (SSD και HDD) δίσκους, δείχνουν ότι το μέλλον των μέσων αποθήκευσης είναι οι NVMe SSD.

Τι διαφορές στις ταχύτες φέρνουν οι NVMe SSD σε σχέση με τις εναλλακτικές;

Με μια σύντομη σύγκριση, από άποψη ταχύτητας, οι NVMe SSD είναι 6 φορές ταχύτεροι από τους SATA SSD, οι οποίοι είναι 6 φορές ταχύτεροι από τους SATA III HDD. Οι NVMe SSD είναι έως 35 φορές γρηγορότεροι από τους SATA III HDD.

Γιατί αξίζει ο 665p της Intel;

Tο μεγάλο μειονέκτημα των NVMe SSD είναι το κόστος ανά GB, με τις χωρητικότητες από 1ΤΒ και πάνω να έχουν απαγορευτικό κόστος για τον μέσο καταναλωτή. Μια ευχάριστη έκπληξη, λοιπόν, είναι ο 665p NVMe SSD από την Intel, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019 και σήμερα τον βρίσκουμε στην τιμή των 86€ στο Skroutz. Η ελάχιστη χωρητικότητα του είναι το 1 TB. Με θεωρητικές αλλά και πραγματικές τιμές, που αγγίζουν τα 2000ΜΒ/s σε ανάγνωση και εγγραφή (σε sequential), αξίζει να τον έχετε υπόψη.

Υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, 660p;

Ο 665p προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του, 660p. Οι βελτιώσεις αφορούν τις καλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς καθώς τα επιπλέον 100TBW (TerraBytes Written) από 200 σε 300, για το μοντέλο του 1ΤΒ, δίνουν 50% μεγαλύτερη αντοχή στο δίσκο. Ο 665p καταγράφει ταχύτητες 2000MB/s σε sequential write Q8T1 και 250000IOPS σε 4k Random write. Για σύγκριση, ο 660p καταφέρνει να φτάσει 1800MB/s write Q8T1 και 220000IOPS σε 4k Random Write. H Intel εξακολουθεί να προσφέρει εγγύηση 5 ετών, εφόσον δεν υπερβείτε τα 300TBW στη διάρκεια των 5 ετών. Για έναν μέσο χρήστη, η χρήση σε TBW είναι περίπου 10 το έτος, οπότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να τον χρησιμοποιήσετε ως δίσκο συστήματος. Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι εξοπλίζεται με 12GB SLC cache (το μοντέλο με to 1TB και 24GΒ το μοντέλο με τα 2TB), αλλά και το συνοδευτικό software Intel SSD Toolbox είναι αρκετά εύχρηστο και λειτουργικό.

Τα αρνητικά του 665p και οι εναλλακτικές

Αναγκαστικά, όμως, για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή, ο 665p όπως και ο 660p χρησιμοποιούν QLC NAND flash memory, η οποία είναι πιο αργή και έχει λιγότερη αντοχή σε εγγραφές από την TLC NAND flash memory. Με τον Κingston Α2000 να προσφέρει TLC NAND flash memory, παρόμοιες επιδόσεις και αντοχή 600TBW στη χωρητικότητα του 1TB, εγγύηση 5 ετών και τιμή στα 100€, ο ανταγωνισμός είναι υψηλά.

Η σωστή επιλογή με βάση την τιμή και τις απαιτήσεις σας

Ένας απλός χρήστης, όμως, το πιθανότερο είναι να μην παρατηρήσει καμιά διαφορά μεταξύ του 665p και του Α2000, οπότε με την επιλογή του φθηνότερου δίσκου εξοικονομεί χρήματα χωρίς να στερείται κάτι. Επειδή οι τιμές αλλάζουν κυριολεκτικά ώρα με την ώρα, διευκρινίζω εδώ ότι υπάρχει αξία στον 665p στην τιμή που πωλούταν την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δηλαδή 86€ έναντι του Α2000 στα 97€. Σε κάθε περίπτωση αν ο 665p ανεβεί σε τιμή επιλέξτε τον Α2000. Από τη στιγμή που κυκλοφορεί ο 665p η αγορά του 660p δεν έχει νόημα. Παρόλα αυτά, δεκάδες καταστήματα στο skroutz εξακολουθούν να πωλούν τον 660p σε τιμές που αρχίζουν από τα 102€. Πιθανόν έχουν μεγάλο stock, αλλά εσείς καλό θα ήταν να τον αποφεύγετε σε αυτή την τιμή. Με βάση τις επιδόσεις του θα έπρεπε να είναι φθηνότερος του 665p.

Συμπεράσματα

Οι νέες τεχνολογίες των SSD, όπως το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCIe και η τεχνολογία QLC NAND flash μνήμης μας επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια να έχουμε ταχύτατους NVMe SSD σε προσιτές τιμές, ακόμη και ανταγωνιστικές των SATA SSD. Όπως είδαμε παραπάνω, οι επιδόσεις ενός από τους οικονομικότερους NVMe SSD, του 665p της Intel, θα προσφέρει ταχύτητες έως 2000MB/s. Η ταχύτητα αυτή είναι 4 φορές μεγαλύτερη από της ταχύτητα των γρηγορότερων SATA SSD που αγγίζουν τα 500MB/s (και 24 φορές από έναν απλό SATA III HDD), σε τιμή μάλιστα ακομα και χαμηλότερα των SATA SSD ίδιας χωρητικότητας. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου βεβιασμένο να αναφέρω πως το μέλλον των αποθηκευτικών μέσων είναι οι NVMe SSD. Με εταιρίες όπως η Intel να επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη των NVMe SSD, είναι εγγυημένο πως στο μέλλον θα δούμε ποιοτικότερους, ταχύτερους δίσκους, μεγαλύτερων χωρητικοτήτων σε ακόμη πιο προσιτές τιμές.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!