Read Time:2 Minutes

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Για κάποιους είναι επαγγελματικό εργαλείο, αλλά για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί μέσο διασκέδασης. social media, streaming, online gaming και διάφορες υπηρεσίες και ιστότοποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Ειδικά εν καιρώ πανδημίας, φάνηκε και η απίστευτη χρησιμότητά του. Σκεφτείτε πόσο πιο βαρετή θα ήταν η τωρινή ρουτίνα μας, αν δεν είχαμε Youtube, Netflix κλπ, στην καραντίνα (ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας των μέτρων και των κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, λόγω της επιδημιολογικής κρίσεως).

Όμως, παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση και ζήτηση για διαδικτυακές λύσεις, αυξήθηκαν και οι κακόβουλες επιθέσεις. Καθώς ο όρος “hacking” είναι παρεξηγημένος, δε χρησιμοποιείται στο παρόν άρθρο. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη επίθεση στη Pfizer. Παρόλα αυτά, δεν κινδυνεύουν μόνο οι εταιρίες, απο παρόμοια περιστατικά.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πόσο ευάλωτοι είναι όσοι εργάζονται με τηλεργασία, λόγω της παρούσας κατάστασης, με αύξηση της τάξεως 63% στις κακόβουλες επιθέσεις. Φυσικά, το ποσοστό παραμένει υψηλό και για τους απλούς χρήστες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή. Σημαίνει, απλώς, ότι πρέπει να προσέχουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχτούμε από δυσάρεστες καταστάσεις. Στο παρόν άρθρο, προτείνονται οι πιο απλοί και πλέον ενδεδειγμένοι τρόποι. Σε καμία περίπτωση δε θεωρείται ολοκληρωμένο. Κρατήστε το απλώς ως reference και ενημέρωση σας.

Τρόποι προστασίας

 • Διατηρούμε το λειτουργικό μας πάντα ενημερωμένο. Αποτελεί βασικό κανόνα. Κάθε νέα ενημέρωση εκτός των όποιων αναβαθμίσεων καλύπτει και τυχόν κενά ασφαλείας. Κάποια updates, μάλιστα, βοηθούν να μείνει θωρακισμένο το σύστημά μας κι από zero-day attacks. Oπότε, όταν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, την εκτελούμε το συντομότερο.
 • Ο browser μας πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένος. Επίσης, μπορούμε με κάποια πρόσθετα, όπως adblockers, να τον βελτιώσουμε. Εφαρμόζουμε τακτικά “Εκκαθάριση Ιστορικού” και απενεργοποιούμε τα cookies τρίτων. Χρησιμοποιούμε την ανώνυμη περιήγηση, ειδικά σε online τραπεζικές συναλλαγές. Αν θέλουμε να ελέγξουμε κάποιο URL ή αρχείο, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα, VirusTotal. Προαιρετικά, αλλάζουμε το DNS, αν το υποστηριζεί ο browser, σε Google ή Cloudflare. Eναλλακτικά, τον αλλάζουμε από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού μας.
 • Δεν επισκεπτόμαστε ύποπτες σελίδες και δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση λήψεων. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με torrents.
 • Δεν κατεβάζουμε “σπασμένα” προγράμματα. Υπάρχουν τόσες δωρεάν εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά.
 • Χρησιμοποιούμε πάντα ένα αξιόπιστο antivirus και το έχουμε πάντα ενημερωμένο.
 • Eκτός απο antivirus, χρησιμοποιούμε και ένα οn-demand scanner. Προτείνονται Malwarebytes ή Εmsisoft Emergency Kit.
 • Aν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, κάνουμε αναζήτηση για να διαπιστώσουμε αν είναι αξιόπιστο.
 • Είμαστε επιφυλακτικοί με τα άγνωστα USB. Mπορεί να περιέχουν κάποιο malware και ο ιδιοκτήτης τους να μην το γνωρίζει.
 • Στα smartphones/tablets κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από τα επίσημα stores τους. Αποφεύγονται οι rooted συσκευές ή rooted εφαρμογές. Aπο-επιλέγουμε όσες επιλογές δεν είναι αναγκαίες για τις εφαρμογές ή το σύστημα.
 • Προαιρετικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε, κάποιο Linux Distro. Κάποια, όπως το Linux Mint, είναι κατάλληλα για αρχάριους.
 • Δεν ανοίγουμε/απαντάμε σε άγνωστα email. Φυσικά, δεν ανοίγουμε αρχεία ή URLs που πιθανώς έχουν. Δεν χρησιμοποιούμε το βασικό email μας σε μη αναγκαίους ιστότοπους.
 • Για κανέναν λόγο δεν κοινοποιούμε βασικά στοιχεία ή κωδικούς σε social media ή τρίτους.

Η διαδικτυακή ασφάλεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Όπως διαπιστώσατε και στο άρθρο, τα βήματα είναι απλά. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, μειώνετε αρκετά τους κινδύνους. Τίποτα στο Internet δεν είναι εντελώς ασφαλές, ειδικά αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε προσεκτικοί.

Για περισσότερα guides, μείνετε στους The TechLads!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!