Read Time:4 Minutes

H αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο είναι οι δύο ειδήσεις κατά τις οποίες, αμφότερες Apple και Google αφαίρεσαν το δημοφιλές Fortnite από τα App Store και Play Store. Αυτό συνέβη διότι η Epic αυτοβούλως και παρακάμπτοντας τους κανόνες του συμφωνητικού, καλούσε τους παίχτες να κάνουν αγορές απευθείας από το δικό της κατάστημα με το δικό τους payment method, ώστε να μην “επιβαρύνεται” με την χρέωση που επιβάλλεται από τις 2 εταιρίες, Apple και Google αντίστοιχα (το οποίο εντωμεταξύ χρεωνόταν στον ίδιο τον πελάτη και όχι στην Epic). Ωστόσο, η είδηση αυτή καθ’αυτή δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τουλάχιστον όχι όσο μεγάλο παρουσιάζει το παρασκήνιο.

Το Ολιγοπωλιακό καθεστώς

Το καθεστώς στα smartphone δεν είναι μονοπωλιακό, με τους μεγάλους παίκτες να είναι δύο. Από την μία, η πάλαι ποτέ καινοτόμα Apple που πλέον στηρίζεται στο γιγαντιαίο brand name της και από την άλλη η Google, η πιο “ταπεινή” εταιρία που κατάφερε μέσω ενός ανοικτού λογισμικού να δώσει την απάντηση στο κατεστημένο του iOS. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά θα μου πείτε; Διότι μία από τις κυριότερες κατηγορίες της Epic είναι πως οι 2 εταιρίες καταχράζονται το μονοπώλιο (που στην πραγματικότητα είναι προστατευμένο ολιγοπώλιο) και επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες.

Σίγουρα, όταν εταιρίες όπως οι Microsoft και Nokia δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι μία ευπρόσιτη αγορά. Όμως η Epic πριν ασκήσει σκληρή κριτική, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει να μπει σε αυτή την αγορά. Όπως άλλωστε κάνει και στην αγορά του PC gaming.

Το παραπάνω θα έλεγαν αρκετοί, όμως εγώ βλέπω μία προσπάθεια της Epic να κάνει ένα μεγάλο βήμα μέσα στο άδυτο της αγοράς των smartphones.

Κινήσεις απελπισίας;

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, η Epic προσπαθεί διαρκώς να πείσει το καταναλωτικό κοινό, πως οι αμφότεροι κολοσσοί, έχουν αποκλείσει την δυνατότητα δημιουργίας ανταγωνισμού σε εφαρμογή store. Από την μία πλευρά, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί, ως ύστατη λύση απελπισίας. Δεν μπορείς ως εταιρία, που ακολουθείς του κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος ανάπτυξης, να ζητάς τα σπασμένα από τις γύρω εταιρίες για τις κακές σου επενδύσεις. Δεν μπορείς να πουλάς κάτι στο μαγαζί του απέναντι και να θέτεις εσύ τους όρους. Η Epic από την μία έχει υπογράψει διάφορες εμπορικές συμφωνίες με το κάθε store, τις οποίες μετά καταλύει αυτοβούλως και καταχρηστικά, γιατί τα κέρδη δεν ήταν τα αναμενόμενα. Δεν γίνεται να αδικείς και να ωρύεσαι για αδικία εις βάρος σου.

Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια είναι κοινότυπα σε πολλές βιομηχανίες, όμως ακόμα και τότε, υπάρχουν τρόποι διάσπασής τους. Για παράδειγμα με το λανσάρισμα του EGS, έσπασε το φαινομενικό μονοπώλιο που είχε το Steam, εισάγοντας έτσι και την Epic στο παιχνίδι. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και στην πλατφόρμα του Android, η οποία ως Open Source, είναι αδιαμφισβήτητα προσβάσιμη. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός και η χάραξη κοινής πορείας με άλλες εταιρείες του χώρου, για επίτευξη χαμηλότερων δασμών από Google και Apple, είναι και αυτός μία αποτελεσματική λύση. Η οποία μάλιστα πέραν από την Epic, η οποία ωρύεται περί άδικου μονοπωλίου, θα βοηθούσε και άλλους developers (και ιδιαίτερα τους Indies, για τους οποίους θέλει να δείχνει πως νοιάζεται).

Δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη 

Η Epic Games λοιπόν είναι μία εταιρία κολοσσός και συμπεριφέρεται σαν κολοσσός. Και το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εταιρειών, είναι ότι δεν απελπίζονται, αλλά δρουν με σχέδιο. Ακολουθεί μεθοδικά, το δοκιμασμένα κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν ακολουθήσει και άλλες, το οποίο εισάγει ακόμα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο παιχνίδι. Πέρα από την συνηθισμένη παραπλάνηση του καταναλωτή, είτε μέσω απλού marketing ή ακόμα και τάχα ευγενείς σκοπούς φιλανθρωπίας ή ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά δρώμενα όμως, έχουμε και κομπίνες μεταξύ των ίδιων των εταιρειών. Διότι το καπιταλιστικό παιχνίδι του κέρδους, παίζεται με τους όρους που θέτουν οι ίδιοι οι παίκτες και όχι με τις ισχύοντες νομοθεσίες (αν υπάρχουν και αυτές). Το έχουμε δει άλλωστε πολλές φορές να παίζεται το έργο, όμως η μνήμη μας είναι βραχεία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Apple και της Google, η Epic μάλλον θα συνεχίσει να προσφέρει το Fortnite στα store των δύο εταιρειών, εφόσον καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Με πιο απλά λόγια, οι πιθανότητες η Epic να βγει ζημιωμένη είναι μικρές. Παράλληλα όμως, η Epic αυτοπροβάλλεται για μια ακόμη φορά ως “η αδικημένη”, “ο καλός Σαμαρείτης” και “το θύμα”, το οποίο ενισχύει την υπόληψη της στο καταναλωτικό της κοινό. Μάλιστα, είχε ήδη έτοιμη καμπάνια marketing ενάντια της Apple!

Το βίντεο από μόνο του, όπως και το γεγονός ότι προφανώς το είχαν έτοιμο, λέει πολλά για την εταιρεία και για την γραμμή πλεύσης που ακολουθεί. Το σενάριο όπου η Epic έκανε την παρατυπία ως μέρος του σχεδίου, για να προκαλέσει αντιδράσεις και να κλιμακώσει το θέμα, δεν ακούγεται καθόλου παράλογο. Πόσο μάλλον όταν από την μία μπορεί να κερδίσει μικρότερους δασμούς και από την άλλη να γίνει ο “μάρτυρας που αντιστάθηκε στην Apple”. Πέραν αυτών όμως, διαμορφώνει κατάλληλα το πεδίο και για εισαγωγή τρίτου παίχτη στον χώρο των “App Stores”. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν σε λίγους μήνες δούμε την Epic να προσπαθεί να “σπάσει το μονοπώλιο” και στα Smartphones, ανακοινώνοντας το δικό της store.

Εσείς τι γνώμη σχηματίζετε για το “Apple & Google vs Epic Games”;

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!