comet lake
Read Time:5 Minutes

Η Intel ανταποκρίθηκε στην πρόκληση των AMD Ryzen 3000 με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για τους νέους επεξεργαστές 10ης γενιάς. Με την ονομασία Comet Lake-S, αυτοί οι CPU φέρνουν πολλές βελτιώσεις και μερικά εκπληκτικά νέα χαρακτηριστικά. Θα δούμε εδώ τι τους κάνει να ξεχωρίζουν και γιατί κάποιος που είναι στην αγορά για έναν νέο επεξεργαστή, θα πρέπει να τους έχει υπόψιν.

Η Intel ανακοίνωσε τα νέα desktop chips της αρχιτεκτονικής Comet Lake στις 30 Απριλίου. Νωρίτερα εκείνο τον μήνα, παρουσίασε νέους επεξεργαστές Comet Lake για φορητούς υπολογιστές και άλλους μικρότερους υπολογιστές. Δεν θα ασχοληθούμε με τα laptops εδώ. Ωστόσο, η Intel είπε ότι φέτος περισσότεροι από 100 laptops πρόκειται να βγουν με τους νέους επεξεργαστές 10ης γενιάς. Όσο για τους επεξεργαστές desktop, αυτοί θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν τον Μάιο του 2020.

Πολλοί πυρήνες

Οι Comet Lake CPU έχουν πολλούς πυρήνες. Ο Core i9-10900K είναι το κορυφαίο chip, με 10 cores και 20 threads. Εάν δεν γνωρίζετε περισσότεροι πυρήνες σημαίνει περισσότερο multitasking. Οι περισσότεροι software developers βέβαια δεν χρησιμοποιούν όλους τους πυρήνες, είτε γιατί δεν χρειάζεται είτε γιατί απλά δεν έχουν φτιάξει το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιούν πολλούς πυρήνες.

Hyper-Threading μέχρι και ο τελευταίος

Το Hyper-Threading είναι το όνομα της Intel για τη διαδικασία που χωρίζει έναν πυρήνα σε δύο εικονικούς. Αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημά σας έχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο παρελθόν, η Intel δεν ήταν τόσο χαριστική με το Hyper-Threading σε desktop cpus, περιορίζοντάς το στους Core i7 και Core i9.

Ωστόσο, στην Comet Lake, θα βρείτε το Hyper-Threading ακόμα και σε Core i3 και Pentium. Γενικά, με την Comet Lake-S, οι Core i3 έχουν 4 cores και 8 threads, ο Core i5 έχει 6 και 12, ο Core i7 έχει 8 και 16 και ο Core i9 έχει 10 και 20.

Η ευρεία διαθεσιμότητα στο Hyper-Threading είναι καταπληκτική και σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπληκτικές προσφορές σε CPU για budget gaming.

Νέες motherboard

Οι κατασκευαστές CPU προσπαθούν γενικά να κάνουν τις CPU συμβατές με παλαιότερες μητρικές κάρτες για μερικές γενιές, αλλά αυτό δεν διαρκεί για πάντα. Σε κάποιο σημείο, οι απαιτήσεις των νέων επεξεργαστών απαιτούν νέα CPU sockets, και έτσι, νέες μητρικές κάρτες. Εκείνη η ώρα ήρθε με την Intel Comet Lake.

Η Comet Lake-S χρησιμοποιεί μια νέα υποδοχή LGA1200. Οι νέες μητρικές πλακέτες θα είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς θα έχουν συγκεκριμένες ονομασίες, όπως Z490, B460, H470 και H410.

Βελτιώσεις στην απόδοση μεταφοράς θερμότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει οποιοδήποτε σύστημα υπολογιστή είναι η ψύξη του. Όταν τα μέρη του υπολογιστή ζεσταίνονται πολύ, οι μηχανισμοί ασφαλείας τους αρχίζουν να μειώνουν την απόδοση. Με άλλα λόγια, γίνονται πιο αργά για την αποφυγή βλάβης. Το κλειδί, λοιπόν, είναι αυτά τα εξαρτήματα να μεταφέρουν θερμότητα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, έτσι ώστε οι ανεμιστήρες ή οι συσκευές ψύξης υγρού να μπορούν να αποβάλλουν τη θερμότητα προτού ανεβεί πολύ.

Οι νέοι επεξεργαστές 10ης γενιάς της Intel υποτίθεται ότι είναι καλύτεροι στη αγωγή θερμότητας. Η Intel έκανε κάποιες εσωτερικές ρυθμίσεις για να αυξήσει το μέγεθος του ενσωματωμένου heat spreader (IHS). Ο IHS είναι το μέρος που μεταφέρει τη θερμότητα μακριά από τον επεξεργαστή. Το μεγαλύτερο μέγεθος θα μπορεί να κρατήσει τη θερμότητα μακριά από το εσωτερικό της CPU πιο αποτελεσματικά και να έχει καλύτερη απόδοση.

Απενεργοποιήστε τα threads για χαμηλότερες θερμοκρασίες

Όπως συζητήσαμε νωρίτερα, το πλεονέκτημα του Hyper-Threading της Intel είναι ότι επιτρέπει στην CPU να λειτουργεί πιο γρήγορα. Όπως συνήθως με το hardware του υπολογιστή, το μειονέκτημα είναι ότι η υψηλότερη απόδοση έρχεται στο κόστος της παραγωγής περισσότερης θερμότητας.

Με την Comet Lake, η Intel καθιστά δυνατή την απενεργοποίηση του Hyper-Threading ανά πυρήνα. Έτσι, αντί για έναν πυρήνα που λειτουργεί σαν δύο, θα λειτουργεί σαν ένας. Με λιγότερους πυρήνες που λειτουργούν, η CPU παράγει λιγότερη θερμότητα. Με λιγότερη θερμότητα, οι πυρήνες που λειτουργούν μπορούν να αποδώσουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερες περιόδους.

Είναι λίγο ασαφές πώς θα λειτουργούν όλα στην πράξη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η απενεργοποίηση του Hyper-Threading θα απαιτήσει μια βουτιά στο BIOS της μητρικής αντί για έναν απλό διακόπτη στα Windows 10.

Είναι καλό που η Intel έκανε όλα αυτά για την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς θερμότητας, επειδή ορισμένοι από αυτούς τους CPU είναι σε θέση να φτάσουν υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά οι κορυφαίοι επεξεργαστές Comet Lake – οι Core i9-10900K.

Όλα αυτά απλώς σημαίνουν ότι οι υπολογιστές χρειάζονται μια ικανή ψύκτρα για να εμποδίσουν τους Comet Lake CPUs υψηλής κατηγορίας από το να ζεσταθούν.

Σπάζοντας το φράγμα των 5,0 GHz

Οι consumer CPU συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5 GHz, αλλά η Intel βρήκε έναν τρόπο. Οι CPU της Comet Lake χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Thermal Velocity Boost (TVB). Αυτό θα ωθήσει έναν μόνο πυρήνα έως τα 5,3 GHz όταν η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι κάτω από 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ο ενιαίος πυρήνας θα μπορεί να αποδίδει σε υψηλότερα επίπεδα για μικρά διαστήματα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει για gaming και άλλες απαιτητικές εφαρμογές.

Οι επεξεργαστές Core i9 Comet Lake θα έχουν επίσης ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Turbo Boost 3.0 Max. Αυτό βρίσκει τους δύο πυρήνες με την υψηλότερη απόδοση (δεν αποδίδουν όλοι εξίσου καλά) σε έναν επεξεργαστή και ωθεί τις ταχύτητές τους λίγο υψηλότερα για ορισμένες χρήσεις, όπως το gaming. Και πάλι, το αποτέλεσμα είναι ένας ταχύτερος επεξεργαστής κάτω από συγκεκριμένους φόρτους εργασίας.

Overclocking PCIe, αλλά όχι PCIe 4.0

Ορισμένες μητρικές για Comet Lake θα είναι σε θέση να κάνουν overclocking PCIe lanes για να “βγάλουν” περισσότερη απόδοση από τα parts, όπως κάρτες γραφικών. Αυτή η ικανότητα διαφέρει ανάλογα με τη μητρική, καθώς εξαρτάται από τον κατασκευαστή να κάνει αυτή τη λειτουργία πραγματικότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κυρίως για overclockers.

Κάτι που δεν θα έχουν οι νέοι επεξεργαστές Intel είναι η ικανότητα PCIe 4.0. Αντίθετα, έχουν μείνει με το PCIe 3.0. Το PCIe 4.0 βοηθά parts όπως οι κάρτες γραφικών και οι μονάδες αποθήκευσης. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία – από την κάρτα γραφικών, στη μητρική πλακέτα και τον επεξεργαστή – πρέπει να υποστηρίζουν το PCIe 4.0.

Η AMD υποστηρίζει ήδη το PCIe 4.0 στους επεξεργαστές Ryzen 3000 και τις μητρικές X570. Ωστόσο η Intel επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτήν την πορεία ακόμα. Αυτό δεν είναι παράλογο, καθώς οι πίνακες X570 της AMD απαιτούν επιπλέον ψύξη για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα έκδοση των PCIe.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!