Read Time:2 Minutes

Μερικές μέρες πριν είδαμε την διθυραμβική παρουσίαση της εμπορικής διάθεσης του 5G στην Ελλάδα και την πραγματοποίηση της πρώτης επίσημης βιντεοκλήσης μέσω αυτού του δικτύου. Οι ταχύτητες που διαφημίζονται ευρέως από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν το 5G, είναι της τάξης του 1Gbps! Εξαιρετικό θα έλεγε κάποιος. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Είναι το 1 Gbps η ταχύτητα που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως καταναλωτές κινητών υπηρεσιών;

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Τουλάχιστον στην πρώτη φάση της εμπορικής διάθεσης και μέχρι να επεκταθεί πλήρως το δίκτυο, οι ταχύτητες που θα απολαμβάνουμε δε θα είναι της τάξης του Gbit. Αυτό φαίνεται και από τις δοκιμές που έγιναν σε δίκτυα 5G, το οποίο είναι πιο αργό από το δίκτυο LTE. Μάλιστα, οι χρήστες είναι καλύτερο να απενεργοποιούν εντελώς το 5G, εκτός και αν έχουν κάλυψη mmWave (βλ. παρακάτω). 

Ο λόγος των πιο χαμηλών ταχυτήτων από τις αναμενόμενες οφείλεται στις διάφορες περιοχές του φάσματος συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το 5G. Για να μην μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, ουσιαστικά το 5G δουλεύει σε χαμηλές, μεσαίες και υψηλές περιοχές φάσματος. Αυτό δημιουργεί πρακτικά και τις τρεις «κατηγορίες» του 5G. Έστω και αν το «κατηγορίες» δεν είναι σωστό, ο μέσος χρήστης κάπως έτσι το αντιλαμβάνεται. Συνεπώς και ο όρος υιοθετείται όταν θέλουμε να περιγράψουμε την πραγματική εμπειρία που θα βιώσουμε κατά την χρήση του 5G.

“Κατηγορίες” 5G

Η πρώτη κατηγορία, ονομάζεται low-band και είναι η πιο διαδεδομένη και απαραίτητη, για ύπαρξη ικανοποιητικής κάλυψη δικτύου 5G και υποστήριξης του IoT. Αυτό συμβαίνει διότι έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια από τις τρεις κατηγορίες λόγω του πολύ χαμηλού φάσματος συχνοτήτων που χρησιμοποιεί. Το μειονέκτημα της όμως, είναι ότι οι ταχύτητες που προσφέρει, είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτό που θα περίμενε κάποιος. Έστω και αν η ταχύτητα εξαρτάται από την απόσταση συσκευής-κεραίας και από το πλήθος άλλων συσκευών, το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξεπερνάει τα 250 Mbps στην καλύτερη περίπτωση, ενώ η μέση ταχύτητα θα κυμαίνεται κάπου στα 100 Mbps.

H δεύτερη κατηγορία είναι η mid-band. Αυτή θα προσφέρει μια καλή ισορροπία μεταξύ  κάλυψης και ταχύτητας στις υπηρεσίες 5G. Αυτό είναι εφικτό, μιας και δουλεύει σε χαμηλότερες συχνότητες από την high-band (υψηλότερες από την low-band). Έτσι, χαρακτηρίζεται από αρκετή διαπερατότητα σε εμπόδια, ενώ η ταχύτητες που θα προσφέρει, θα είναι γύρω στα 300 Mbps.

Τέλος η τρίτη κατηγορία είναι η high-band, ή αλλιώς και mmWave. Αυτή θα έχει την δυνατότητα, υπό ιδανικές συνθήκες, να προσφέρει και ταχύτητες λίγο πάνω από 1 Gbps. Για τον μέσο χρήστη μοιάζει μάλλον απίθανο να πετύχει τέτοιες ταχύτητες, εκτός κι αν σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια κεραία μέσα στο σπίτι του και να είναι συνεχώς δίπλα από αυτήν. Η διαπερατότητα είναι σχεδόν μηδαμινή σε σημείο που μπορεί και πίσω από κάποιο τοίχο να μην έχει κάποιος ικανοποιητικό σήμα.

Συμπέρασμα

Επομένως, αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι οι ταχύτητες πάνω από 1Gbps που υπόσχονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, είναι πλασματικές. Παρόλο που στο προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι στην επίσημη παρουσίαση του 5G, οι ταχύτητες που παρουσιάστηκαν άγγιξαν το Gbit, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές τις ταχύτητες τις πέτυχαν κάτω από τις απόλυτα ιδανικές συνθήκες.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε, είναι ότι το 5G είναι μια τεχνολογία που αναμέναμε πολύ καιρό και θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας μας μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη και κυρίως του αυτοματισμού. Όμως, όπως κάθε καινούργια τεχνολογία, χρειάζεται χρόνο ώστε να αναδειχθεί η δυναμική της. Σίγουρα, ο καταναλωτής κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης πρέπει και οφείλει να είναι πολύ σκεπτικός με τις επιλογές του.

About Post Author

Θάνος Δήμου

Λάτρης του time traveling. Μέχρι να το καταφέρει ασχολείται με θέματα τεχνολογίας και επικοινωνιών, ζώντας κάτι μεταξύ "De omnibus dubitandum" και "Timendi causa est nescire".