Read Time:3 Minutes

Πριν λίγες ώρες, η AMD παρουσίασε την επόμενη γενιά καρτών γραφικών της. Οι RX 6000 αποκαλύφθηκαν στο ευρύ κοινό με τις επιδόσεις και τις τιμές να συναρπάζουν.

Η ροή της παρουσίασης

Η παρουσίαση ξεκίνησε με αρκετά εφέ και δράση παρουσιάζοντας κάποιες επερχόμενες κυκλοφορίες παιχνιδιών. Έπειτα ανέβηκε στη σκηνή το κύριο πρόσωπο της AMD, η Dr. Lisa Su. Απλή, λιτή και περιεκτική ξεκίνησε την ομιλία της, με την τεράστια συνεργασία της AMD, με τους δύο κολοσσούς του gaming, Sony και Microsoft. Είναι γνωστό άλλωστε πως αμφότερες, οι κονσόλες τις νέας γενιάς φέρουν AMD hardware στο εσωτερικό τους, με custom ZEN 3 και RDNA 2 APU’s. Έπειτα, παρουσίασε το οικοσύστημα της AMD, τονίζοντας το πόσο ιδανικό θα είναι ένα PC, με Ryzen 5000 CPU και RX 6000 κάρτα γραφικών. Κοινώς αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας…

Στο δια ταύτα λοιπόν, η Dr. Lisa Su μας παρουσίασε κάποια διαγράμματα που αφορούσαν την βελτίωση της σχέση απόδοσης/κατανάλωσης ανά γενιά, αλλά και όλες τις εξελίξεις που φέρνει η RDNA2 αρχιτεκτονική.

Στην συνέχεια, το μικρόφωνο πήρε η Senior Director του Radeon Technologies Group, Laura Smith. Η κα. Smith παρουσίασε την συνέπεια της AMD σχετικά με τις κυκλοφορίες αλλά και το τι νέο φέρνει η αρχιτεκτονική RDNA 2. Κλείνοντας την δική της παρουσίαση έδειξε ένα γράφημα στο οποίο παρατηρούμε διπλάσιες επιδόσεις της RDNA 2 σε σχέση με την περσινή RDNA αρχιτεκτονική.

Ο επόμενος που πήρε την σκυτάλη ήταν ο Scott Herkelman. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας βγήκε με μια μπλούζα με τον εμβληματικό Konami Code και το λογότυπο των RDNA 2. Φυσικά ο manager του graphics department παρουσίασε και τις κάρτες της νέας γενιάς.

RX 6800XT

Η πρώτη κάρτα που παρουσιάστηκε είναι ο διάδοχος της 5700ΧΤ. Η κάρτα αποτελείται από 72 compute units, ο χρονισμός της σε boost φτάνει τα 2250ΜΗz, 128MB infinity cache, 16GB GDDR6 VRAM και TBP που ανέρχεται στα 300W. Μία κάρτα που έρχεται να ανταγωνιστεί την RTX 3080 και τα μάλιστα τα καταφέρνει σύμφωνα με τα γραφήματα της AMD.

Φυσικά η AMD χτυπάει τον ανταγωνισμό, για ακόμη μία φορά, εκεί όπου ξέρει καλύτερα. Στην τιμή. Η RX 6800 XT λοιπόν έρχεται με MSRP τα 649$ και κυκλοφορεί στις 18/11.

RX 6800

Η επόμενη κάρτα είναι ο φυσικός διάδοχος της 5700. Έχει 60 compute units, χρονισμό στα 2105 ΜΗz, 128MB infinity cache, 16GB GDDR6 VRAM και TΒP που ανέρχεται στα 250W. Η συγκεκριμένη κάρτα είναι ο ανταγωνιστής της RTX 3070 ή της RTX 2080ti, με την οποία μάλιστα έγιναν και οι συγκρίσεις. Εδώ και πάλι η AMD προηγείται βάσει των δικών της μετρήσεων.

Bλέπουμε επίσης πως χρησιμοποιεί πολύ καλά το marketing, μιας και οι δύο κάρτες έρχονται με μια πολύ μικρή διαφορά τιμής. Συγκεκριμένα η RX 6800 θα έχει MSRP τα 579$ και κυκλοφορεί επίσης στις 18/11.

Η όχι και τόσο αναπάντεχη παρουσίαση RX 6900XT

Η Dr. Lisa Su ανέλαβε και πάλι τα ινία και όλοι περίμεναν την μεγάλη αποκάλυψη. Η AMD, μετά από χρόνια, κοιτάει και πάλι την NVIDIA στα μάτια. Το κερασάκι στην τούρτα της παρουσίασης ήταν η RX 6900XT. Η νέα ναυαρχίδα της AMD, που μπορεί να αναμετρηθεί στα ίσα με την RTX 3090.

Εδώ βλέπουμε, έστω και μικρή, υπέρβαση της RTX 3090, μιας κάρτας που αυτή τη στιγμή στην χώρα μας κοστίζει 2000€. Συγκεκριμένα η RX 6900XT έρχεται με 80 compute units, χρονισμό Βoost που φτάνει τα 2250 ΜΗz, 128MB infinity cache, 16GB GDDR6 VRAM και TΒP στα 300W. Η έκπληξη βέβαια βρίσκεται στην τιμή, μιας και η κάρτα έχει MSRP τα 999$ και κυκλοφορεί στις 8/12.

Συμπεράσματα

Η AMD ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των καρτών γραφικών, όπως έκανε το 2017 με τους επεξεργαστές. Αρκετά πιο ώριμη και έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, φαίνεται να φέρνει άκρως ανταγωνιστικές προτάσεις, οι οποίες μένει να αποδειχθούν αν είναι αυτό που φαίνονται.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!