Read Time:4 Minutes

H κακή αρθρογραφία, το φαινόμενο του clickbaitism και άλλες κατάπτυστες τεχνικές που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα media για να προσκομίσουν views και clicks είναι παντού γύρω μας. Τι γίνεται όμως, όταν στον βωμό του clickbait θυσιάζεται η αξιοπιστία των ειδήσεων; Σε σημείο μάλιστα που πλέον θεωρείται παραπληροφόρηση; Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Tom’s Hardware με τίτλο “Ryzen Burnout? AMD Board Power Cheats May Shorten CPU Lifespan“.

Τα περισσότερα media στην εικόνα και στο άκουσμα ενός τέτοιου άρθρου, θα έτρεχαν να αναπαράγουν την “καυτή είδηση” σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. Εφόσον είναι το είδος της είδησης που ανατρέπει δεδομένα και δίνει τρομερό πάτημα για συζήτηση στα forum και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα μου έκανε εντύπωση μάλιστα, αν έβλεπα ελληνικά site τεχνολογίας να αλλάζουν τον τίτλο σε “Οι Ryzen επεξεργαστές καίγονται“. Το είδαμε με τα πρόσφατα leaks της RTX 3080 άλλωστε, με τίτλους όπως “Αυτή είναι η νέα εμφάνιση της RTX 3080“, πλασάροντας την (κακοσχεδιασμένη και μη λειτουργική) ψύκτρα που είδαμε στα leaked photos, ως κάτι πάγιο και δεδομένο.

Ας μείνουμε όμως εντός θέματος. Το άρθρο που ανέφερα πιο πάνω, αποκαλύπτει νέα δεδομένα για το power handling των Ryzen CPU στις νέες X570 μητρικές. Με λίγα λόγια, οι κατασκευαστές μητρικών ρυθμίζουν το VRM έτσι ώστε να επιστρέφει μικρότερη τιμή κατανάλωσης στον επεξεργαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να νομίζει ότι βρίσκεται χαμηλότερα από το power limit του. Το αποτέλεσμα όπως όλοι φαντάζεστε, είναι να βλέπουμε υψηλότερα boost clocks στο CPU, με ότι αυτά συνεπάγονται. Αυτή είναι η είδηση και μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς.

Αυτό το οποίο ρίχνει το άρθρο στα ιντερνετικά τάρταρα, είναι η επιλογή του τίτλου, αλλά και το κλίμα φόβου που προσπαθεί να δημιουργήσει. Ουκ ολίγες φορές γίνεται αναφορά για “μείωση του χρόνου ζωής”, “overclocking σε stock settings” και “αύξηση των θερμοκρασιών”. Πέραν αυτού αναφέρεται το γεγονός ότι στις πλατφόρμες της Intel υπάρχει κάτι παρόμοιο, αλλά “αυτό δεν είναι πρόβλημα, μιας και οι διαμορφώσεις του power limit δεν επηρεάζουν την μακροζωία του επεξεργαστή, κατά την διάρκεια της εγγύησης“.

Θα ήθελα να αρχίσω να σχολιάζω από το τελευταίο πράγμα που ανέφερα. Προφανώς το “κάτι παρόμοιο” που έχει η Intel έχει το όνομα MCE και το έχουμε δει να αυξάνει τα all core boost clocks έως και 800ΜΗz, ενώ έχουν παρατηρηθεί τάσεις έως και 1.42V σε all-core φορτία. Πέραν του MCE όμως, αρκετές μητρικές αποφασίζουν να τρέχουν τους CPU στο υψηλότερο power limit, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε 500-600MHz παραπάνω σε σχέση με άλλες, σε all core φορτία.

Τάσεις στα 1.42V σε 10πύρηνους με το stock να είναι στα 1.03V, αυξήσεις στην συχνότητα που είναι εφάμιλλες με κάποιο σοβαρό overclock και στο Tom’s Hardware προσπαθούν να μας πουλήσουν ότι “δεν επηρεάζει την υγεία του CPU”; Δεν χρειάζεται να έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά με overclock, ούτε να σπουδάζει το αντικείμενο. Είναι πασιφανές πως η υγεία του CPU επηρεάζεται και μάλιστα αρκετά.

Ας δούμε όμως και πόσο “κινδυνεύουν” οι Ryzen επεξεργαστές . Για τα δεδομένα μου θα ήθελα να στηριχτώ εδώ, μιας και βλέπουμε νούμερα από μία πολύ μεγάλη γκάμα μητρικών. Η μεγαλύτερη διαφορά που παρατηρούμε μεταξύ μητρικών σε all core frequency είναι 108MHz. Ενώ μόνο δύο μητρικές ξεφεύγουν κατά 25MHz πάνω από την stock ρύθμιση. Δυστυχώς δεν έχω νούμερα για τις τάσεις. Ωστόσο για μια αύξηση των 25MHz πάνω από το stock, κοιτάμε από 0 έως 30mV σύμφωνα με την εμπειρία μου. Ανάλογα την μητρική και τον επεξεργαστή πάντα.

Τα νούμερα είναι μικρά όμως σίγουρα επηρεάζουν την μακροζωία του CPU. Οποιαδήποτε αύξηση σε τάση και/ή συχνότητα, έχει το ανάλογο αντίκτυπο στον χρόνο ζωής του τσιπ. Με τα συγκεκριμένα νούμερα όμως, μιλάμε για μια πραγματικά ανεπαίσθητη μείωση. Ένας επεξεργαστής μπορεί να βγάλει έως και 30-50 χρόνια λειτουργίας στο 100% χρήσης, σε ιδανικές συνθήκες και οι αλλαγές αυτές αμφιβάλω αν θα κόψουν κάτι παραπάνω από μερικούς μήνες, ή έναν χρόνο.

Όσο για τις αυξημένες θερμοκρασίες, δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα. Η αύξηση που θα παρατηρηθεί είναι αρκετά μικρή. Το CPU πάντα ελέγχει αν βρίσκεται μέσα στα θερμικά όρια που έχουν επιβληθεί (τα οποία κατά την γνώση μας δεν έχουν επηρεαστεί). Με λίγα λόγια, πολύ φασαρία για το τίποτα. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερες φασαρίες και πράγματα για να ανησυχεί.

Ο Dr. Ian Cutress από το Anandtech μάλιστα, σχολίασε το θέμα στο twitter και μπορώ να πω πως επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου, προσφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες πάνω στο θέμα.

Αυτό που βλέπουμε από το Tom’s Hardware, δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά και σίγουρα όχι για τελευταία. Ο αυξημένος ανταγωνισμός και ο αγώνας για τα clicks έχει φτάσει την ειδησιογραφία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με την ποιότητα της πληροφορίας να είναι σε ελεύθερη πτώση. Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας. Πρέπει να αναλογιστεί κανείς, πόσο χαμηλά είναι διατεθειμένος να πέσει για να κερδίσει μερικά κλικ παραπάνω;

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.