Read Time:3 Minutes

Πόσο φιλικός είναι τελικά ο βυθός;

Rating: 6/10

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows | Release Date: 11/6/2020 Played on: PC | Developer: E-Line Media | Publisher: E-Line Media

Έχοντας παίξει αρκετά παιχνίδια στη ζωή μου, με σιγουριά μπορώ να πω πως με ελάχιστα χαλάρωσα. Το Beyond Blue λοιπόν είναι το πιο χαλαρωτικό παιχνίδι που έχω παίξει. Η αρμονία της θάλασσας σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό και τα υπέροχα ambient ακούσματα με κράτησαν καθηλωμένο για τρεις περίπου ώρες που χρειάστηκε για να ολοκληρώσω το παιχνίδι. Αρκεί όμως αυτό για να έχουμε ένα καλό παιχνίδι;

Αρχικά να ευχαριστήσω την E-Line Media που μας εμπιστεύθηκε και μας παραχώρησε review key. Γενικά λίγες εταιρίες εμπιστεύονται μικρά projects όπως το δικό μας και οφείλουμε να τις ευχαριστούμε για αυτό!

Η ιστορία

Στο Beyond Blue ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο της Dr Mirai Soto μιας ερευνήτριας sperm whale ή στα ελληνικά φαλαινών φυσητήρας. Το έτος δεν προσδιορίζεται αλλά από τα γεγονότα και την τεχνολογία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι βρίσκεται στο κοντινό μέλλον. Η Mirai έμαθε να κάνει καταδύσεις μαζί με τη γιαγιά της στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Το story προσπαθεί να επικεντρωθεί στην σχέση τους αρκετά αποτυχημένα ωστόσο μιας και τα συναισθήματα είναι αρκετά “φτωχά”. Οι συνοδοιπόροι της Mirai είναι ο Andre και η Irina ένας ειδικός αναλυτής ήχου και μία βιολόγος.

Το παιχνίδι προσπαθεί να θίξει κάποια θέματα όπως τις αδελφικές σχέσεις αλλά και την ζημιά που προκαλούν οι άνθρωποι στο βυθό. Δυστυχώς αγγίζει επιδερμικά αυτά τα θέματα μην αφήνοντας σου το νόημα που θα έπρεπε. Αυτό δεν ξέρω αν οφείλεται μόνο στην μικρή του διάρκεια ή και στην γενικότερη αδυναμία του σεναρίου.

To gameplay

To παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί swimming simulator . Ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για ένα simulation adventure game. Διαχωρίζεται σε επίπεδα μέσω των ημερών που περνάνε και ακούγοντας τις ιστορίες από το ημερολόγιο της Mirai. Το παιχνίδι αποτελείται από ένα βασικό hub, ένα υποβρύχιο και τον βυθό του δυτικού Ατλαντικού ωκεανού. Σε όλα τα επίπεδα ο σκοπός σου είναι να πλησιάσεις το συγκεκριμένο είδος φάλαινας και άλλα ψάρια και να χρησιμοποιήσεις μία ειδική συσκευή scan ώστε να μελετήσεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχει και δυνατότητα “open world” και κατά την διάρκεια της βασική ιστορίας αλλά διατίθεται και free roam κατά την ολοκλήρωσή της. Ωστόσο ο βυθός παρουσιάζεται τελείως άστοχα ως ένα ιδανικό μέρος που μπορεί να επιβιώσει ένα άνθρωπος. Τέλος να δώσω τα εύσημα στην εταιρία με το πόσο αναλυτικό και επιστημονικό ήταν το όλο παιχνίδι. Αρκετά λεπτομερή ανάλυση που ένας ειδικό ζωολόγος ή βιολόγος θα εκτιμούσε ιδιαίτερα.

Μουσική και sound design

Κάπου εδώ φτάνουμε στα, για κάποιους δευτερεύοντα, για εμένα εξίσου σημαντικά. Ο ήχος μπορεί είτε να καταστρέψει είτε να απογειώσει ένα παιχνίδι. Ένα σας λέω, σκεφτείτε DOOM χωρίς Mick Gordon. Έτσι λοιπόν και στο Beyond Blue ο ακουστικό τομέας είναι άριστος. Απαλή ambient μουσική στις καταδύσεις και μελαγχολικές μπαλάντες στο υποβρύχιο. Υποδειγματικά voice overs για ένα τόσο μικρό studio. Φάνηκε πως εξ αρχής διέθεσαν μεγάλο κομμάτι των πόρων στο να επιλέξουν εξαιρετικούς voice actors. Τέλος το sound design είναι σωστά δουλεμένο ώστε να σου δίνει την αίσθηση της κατάδυσης. Όπως επίσης και η ενδοεπικοινωνία με τους συνεργάτες είναι αρκετά αληθοφανής.

Συμπέρασμα

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε πως προκύπτει αυτή η βαθμολογία μετά από αυτό το κείμενο. Θα σας το συνοψίσω σε μία λέξη, κενό. Αυτή είναι η αίσθηση που μου άφησε το παιχνίδι. Όσο το έπαιζα ήταν χαλαρωτικό και απολαυστικό αλλά εν τέλει δεν μένει κάτι. Το πολύ αδύναμο σενάριο σε συνδυασμό με τον μη ρεαλιστικό βυθό είναι αρκετά για απογοητεύσουν κάποιον. Επίσης τα 20€ που ζητάει το Beyond Blue είμαι αρκετά πεπεισμένος πως δεν τα αξίζει. Σίγουρα ήταν μια μεγάλη επένδυση για την εταιρία αλλά χρειαζόταν αρκετές προσθήκες για μία ολοκληρωμένη καταδυτική εμπειρία.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!