Read Time:3 Minute

Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου το Corsair CV 450, ένα τροφοδοτικό που ήθελα να κάνω review εδώ και αρκετό καιρό. Tι καλύτερο λοιπόν από το να εγκαινιάσουμε την κατηγορία των Hardware Reviews με ένα τροφοδοτικό;

Corsair CV – Νέα σειρά, νέα χαρακτηριστικά

Η σειρά CV κυκλοφόρησε από την Corsair στις αρχές του 2020 περίπου, προσφέροντας μονάδες των 450W, 500W και 650W. Είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ των διάσημων σειρών VS και CX της ίδιας εταιρείας, (τα οποία βέβαια είναι διάσημα για διαφορετικούς λόγους το καθένα) και στοχεύει στο budget κομμάτι της αγοράς.

Τα χαρακτηριστικά των CV φαίνεται να είναι μια μίξη από αυτά των συγγενών τους. Έχουν τα 3 χρόνια εγγύησης που προσφέρουν τα VS, ενώ έχουν και το 80+ Bronze certification που βρίσκει κανείς στα CX. Τιμολογιακά πάντως (τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά) τα CV τροφοδοτικά βρίσκονται σε τιμές παραπλήσιες με αυτές των VS.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι σε ποιο από τα δύο ξαδέρφια τους μοιάζουν πιο πολύ;

Συσκευασία

Όπως ανέφερα και πριν, στα χέρια μου βρίσκεται το μικρότερο μοντέλο της σειράς, το Corsair CV 450. Όπως δηλώνει και η ονομασία άλλωστε, μπορεί να δώσει έως 450W και περιλαμβάνει προστασίες OCP, UVP, OPP, OTP, SCP και SP. Το κουτί, αν και λίγο μικρότερο από ότι περίμενα, ακολουθεί το βασικό σχέδιο που μας έχει συνηθίσει η Corsair τα τελευταία 4 χρόνια. Λιτό και απέριττο, ή τουλάχιστον θα ήταν, αν δεν είχαν τυπώσει αυτό το κακό ”μότο” στο πλάι.

Θα περίμενε να βρει κανείς αυτήν την φράση τυπωμένη σε κουτί σεξουαλικού βοηθήματος, όμως από ότι φαίνεται το marketing team της Corsair αποφάσισε να την συνδέσει… με το budget τροφοδοτικό τους. Να πεις τουλάχιστον ότι ήταν κάποιο high-end μοντέλο… άντε και να το δεχτώ.

Πέραν αυτού, το άθλιο pun, η γραμματοσειρά και ο τρόπος που είναι γραμμένο, μας πάει πίσω σε εποχές όπου ο κόσμος περίμενε πως και πως τις νέες Voodoo της 3dfx. Αρκετά μας απασχόλησε το κουτί όμως, ας δούμε και το εσωτερικό του.

Περιεχόμενα και Εξωτερικό Τροφοδοτικού

Μέσα στο κουτί βρίσκει κανείς ότι θα περίμενε από ένα non-modular τροφοδοτικό.

  • Το ίδιο το τροφοδοτικό.
  • Ένα manual.
  • Ένα σακουλάκι με βίδες για την εγκατάσταση του τροφοδοτικού σε κουτί.
  • Το καλώδιο 230VAC με το οποίο συνδέουμε το τροφοδοτικό στην πρίζα.

Το τροφοδοτικό είναι παράξενα μικρό. Σίγουρα μικρότερο από το κλασσικό μέγεθος των ΑΤΧ τροφοδοτικών (~140mm), αφού το μήκος του αγγίζει μόλις τα 125mm.

Η Corsair ισχυρίζεται ότι έχει αυτό το compact design για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα με “όλα τα μοντέρνα cases”. Πριν από δύο μήνες θα διαφωνούσα κάθετα, αλλά μετά είδα τον χώρο που αφήνει στο τροφοδοτικό το Deepcool Matrexx 55 Mesh στο αντίστοιχο review που έκανα.

Από την άλλη τα CX που είναι μεγαλύτερα, τα καταφέρνουν μια χαρά μέχρι στιγμής και θα έβαζα στοίχημα ότι αυτή η μείωση στο μέγεθος έχει την ανάλογη επίπτωση στις θερμοκρασίες. Αυτό είναι όμως κάτι που θα δούμε αργότερα.

Στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού βρίσκουμε τυπωμένα τα στοιχεία που αναλύουν την κατανομή της ισχύος. Κάπου εδώ παρατήρησα πως έχει ακριβώς τα ίδια αναγραφόμενα χαρακτηριστικά με ένα VS 450W.

Voltage Rail+3.3V+5V+12V-12V+5VSB
Max Amperage20A20A35A0.3A3A
Max Power110W423W3.6W15W

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω από αυτό είναι ότι το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί group regulation για τον έλεγχο των rails. Η ισχύς που δίνει όμως στο 12V rail είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ως 450W το τροφοδοτικό. Πόσο μάλλον όταν έχω δει εταιρείες να χαρακτηρίζουν τέτοια τροφοδοτικά ως 550W, προσθέτοντας και την ισχύ των άλλων rails.

Τα καλώδια που μας προσφέρει το τροφοδοτικό είναι ότι θα περίμενε κανείς από ένα τροφοδοτικό στα 450W. Πολύ θετικό που προσφέρει τόσα πολλά SATA connectors, όμως ακόμα περιμένω μέρα όπου θα αποχωριστούμε το Berg connector.

Είδος ΚαλωδίουΑρ. ΚαλωδίωνΑρ. ΒυσμάτωνΔιάμετροςΠυκνωτές Καλωδίου
ATX connector 20+4 pin (560mm)1118-20AWGΌχι
4+4 pin EPS12V (620mm)1118AWGΌχι
6+2 pin PCIe (580mm+110mm)1218AWGΌχι
SATA (460mm+120mm+120mm)2618AWGΌχι
SATA (460mm) / 4-pin Molex (+120mm+120mm) / FDD Berg (+120mm)11/2/118-20AWGΌχι

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.