Read Time:14 Minutes

Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου το Corsair CV 450, ένα τροφοδοτικό που ήθελα να κάνω review εδώ και αρκετό καιρό. Tι καλύτερο λοιπόν από το να εγκαινιάσουμε την κατηγορία των Hardware Reviews με ένα τροφοδοτικό;

Corsair CV – Νέα σειρά, νέα χαρακτηριστικά

Η σειρά CV κυκλοφόρησε από την Corsair στις αρχές του 2020 περίπου, προσφέροντας μονάδες των 450W, 500W και 650W. Είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ των διάσημων σειρών VS και CX της ίδιας εταιρείας, (τα οποία βέβαια είναι διάσημα για διαφορετικούς λόγους το καθένα) και στοχεύει στο budget κομμάτι της αγοράς.

Τα χαρακτηριστικά των CV φαίνεται να είναι μια μίξη από αυτά των συγγενών τους. Έχουν τα 3 χρόνια εγγύησης που προσφέρουν τα VS, ενώ έχουν και το 80+ Bronze certification που βρίσκει κανείς στα CX. Τιμολογιακά πάντως (τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά) τα CV τροφοδοτικά βρίσκονται σε τιμές παραπλήσιες με αυτές των VS.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι σε ποιο από τα δύο ξαδέρφια τους μοιάζουν πιο πολύ;

Συσκευασία

Όπως ανέφερα και πριν, στα χέρια μου βρίσκεται το μικρότερο μοντέλο της σειράς, το Corsair CV 450. Όπως δηλώνει και η ονομασία άλλωστε, μπορεί να δώσει έως 450W και περιλαμβάνει προστασίες OCP, UVP, OPP, OTP, SCP και SP. Το κουτί, αν και λίγο μικρότερο από ότι περίμενα, ακολουθεί το βασικό σχέδιο που μας έχει συνηθίσει η Corsair τα τελευταία 4 χρόνια. Λιτό και απέριττο, ή τουλάχιστον θα ήταν, αν δεν είχαν τυπώσει αυτό το κακό ”μότο” στο πλάι.

Θα περίμενε να βρει κανείς αυτήν την φράση τυπωμένη σε κουτί σεξουαλικού βοηθήματος, όμως από ότι φαίνεται το marketing team της Corsair αποφάσισε να την συνδέσει… με το budget τροφοδοτικό τους. Να πεις τουλάχιστον ότι ήταν κάποιο high-end μοντέλο… άντε και να το δεχτώ.

Πέραν αυτού, το άθλιο pun, η γραμματοσειρά και ο τρόπος που είναι γραμμένο, μας πάει πίσω σε εποχές όπου ο κόσμος περίμενε πως και πως τις νέες Voodoo της 3dfx. Αρκετά μας απασχόλησε το κουτί όμως, ας δούμε και το εσωτερικό του.

Περιεχόμενα και Εξωτερικό Τροφοδοτικού

Μέσα στο κουτί βρίσκει κανείς ότι θα περίμενε από ένα non-modular τροφοδοτικό.

  • Το ίδιο το τροφοδοτικό.
  • Ένα manual.
  • Ένα σακουλάκι με βίδες για την εγκατάσταση του τροφοδοτικού σε κουτί.
  • Το καλώδιο 230VAC με το οποίο συνδέουμε το τροφοδοτικό στην πρίζα.

Το τροφοδοτικό είναι παράξενα μικρό. Σίγουρα μικρότερο από το κλασσικό μέγεθος των ΑΤΧ τροφοδοτικών (~140mm), αφού το μήκος του αγγίζει μόλις τα 125mm.

Η Corsair ισχυρίζεται ότι έχει αυτό το compact design για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα με “όλα τα μοντέρνα cases”. Πριν από δύο μήνες θα διαφωνούσα κάθετα, αλλά μετά είδα τον χώρο που αφήνει στο τροφοδοτικό το Deepcool Matrexx 55 Mesh στο αντίστοιχο review που έκανα.

Από την άλλη τα CX που είναι μεγαλύτερα, τα καταφέρνουν μια χαρά μέχρι στιγμής και θα έβαζα στοίχημα ότι αυτή η μείωση στο μέγεθος έχει την ανάλογη επίπτωση στις θερμοκρασίες. Αυτό είναι όμως κάτι που θα δούμε αργότερα.

Στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού βρίσκουμε τυπωμένα τα στοιχεία που αναλύουν την κατανομή της ισχύος. Κάπου εδώ παρατήρησα πως έχει ακριβώς τα ίδια αναγραφόμενα χαρακτηριστικά με ένα VS 450W.

Voltage Rail+3.3V+5V+12V-12V+5VSB
Max Amperage20A20A35A0.3A3A
Max Power110W423W3.6W15W

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω από αυτό είναι ότι το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί group regulation για τον έλεγχο των rails. Η ισχύς που δίνει όμως στο 12V rail είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ως 450W το τροφοδοτικό. Πόσο μάλλον όταν έχω δει εταιρείες να χαρακτηρίζουν τέτοια τροφοδοτικά ως 550W, προσθέτοντας και την ισχύ των άλλων rails.

Τα καλώδια που μας προσφέρει το τροφοδοτικό είναι ότι θα περίμενε κανείς από ένα τροφοδοτικό στα 450W. Πολύ θετικό που προσφέρει τόσα πολλά SATA connectors, όμως ακόμα περιμένω μέρα όπου θα αποχωριστούμε το Berg connector.

Είδος ΚαλωδίουΑρ. ΚαλωδίωνΑρ. ΒυσμάτωνΔιάμετροςΠυκνωτές Καλωδίου
ATX connector 20+4 pin (560mm)1118-20AWGΌχι
4+4 pin EPS12V (620mm)1118AWGΌχι
6+2 pin PCIe (580mm+110mm)1218AWGΌχι
SATA (460mm+120mm+120mm)2618AWGΌχι
SATA (460mm) / 4-pin Molex (+120mm+120mm) / FDD Berg (+120mm)11/2/118-20AWGΌχι

Εσωτερικό και Ηλεκτρολογική Ανάλυση

Ανεμιστήρας

To πρώτο πράγμα που συναντάμε είναι ο ανεμιστήρας. Μιας και το τροφοδοτικό είναι ιδιαίτερα μικρό σε μέγεθος, η μόνη επιλογή που είχε η Corsair ήταν ένας ανεμιστήρας 120mm. Συγκεκριμένα έχουμε τον Yate Loon D12SH-12 με sleeve bearing, μέγιστη ταχύτητα τα 2200 RPM και επίπεδα θορύβου στα 40dB.

Σίγουρα όχι και η πιο ήσυχη επιλογή, ούτε και η πιο ανθεκτική στον χρόνο μιας και τα sleeve bearings δεν είναι διάσημα για την αντοχή τους. Όμως σε αυτό το budget και μέγεθος δεν θα μπορούσε να διαθέτει κάτι καλύτερο.

ΕΜΙ Φίλτρο

Περνώντας στο input του τροφοδοτικού, βλέπουμε μια πλακέτα κολλημένη πάνω στο βύσμα 230VAC και στον διακόπτη. Φαίνεται να περιέχει έναν X πυκνωτή και έναν Y πυκνωτή για το αρχικό φιλτράρισμα. Κάτω από τον Χ πυκνωτή διακρίνεται αμυδρά ένα πηνίο το οποίο και αυτό φιλτράρει τον θόρυβο από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Στο πίσω μέρος της πλακέτας βρίσκουμε το ολοκληρωμένο HF81 της MPS, το οποίο είναι ένας “έξυπνος” αποφορτιστής Χ πυκνωτών. Ουσιαστικά παρεμβάλλεται μεταξύ του X πυκνωτή και των αντιστάσεων αποφόρτισης που βλέπουμε από κάτω του, έτσι ώστε να τις αποσυνδέει από το κύκλωμα όταν διατρέχει ρεύμα το τροφοδοτικό.

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, αυτό αυξάνει την αποδοτικότητα του τροφοδοτικού. Δεν χρειάζεται να έχεις αντιστάσεις να καταναλώνουν ρεύμα (και να παράγουν θερμότητα παράλληλα), όταν η μόνη δουλεία τους είναι να αποφορτίζουν τους πυκνωτές όταν δεν διαρρέει ρεύμα το τροφοδοτικό

Η προηγούμενη πλακέτα συνδέεται στο κύριο PCB με συνδέσμους που κουμπώνουν στις μεταλλικές εξοχές που βλέπετε στο κέντρο της φωτογραφίας. Ανάμεσα στις εξοχές, τυλιγμένο με μαύρο λάστιχο βρίσκεται και το MOV του τροφοδοτικού που είναι η πρώτη μας προστασία από υπέρταση, ενώ ακριβώς από πίσω του βρίσκεται μία ασφάλεια όπου δεν αναγράφει κάτι πάνω της. Υποθέτω όμως πως είναι rated στα 250V και 5-8A .

Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι το ιπτάμενο πηνίο το οποίο είναι συνδεδεμένο παράλληλα ΠΑΝΩ στον κίτρινο Χ πυκνωτή. Κάπου εδώ να επισημάνω πως περίμενα σε ένα τόσο μικρό και φθηνό τροφοδοτικό να βρω κάποια τέτοια πατέντα. Τεχνικά μιλώντας είναι μια χαρά λειτουργικό, αλλά μου αρέσει να βλέπω τα φίλτρα μου να απλώνονται οριζόντια στο PCB και όχι κάθετα.

Όλα αυτά έχουν αρχίσει να μου θυμίζουν κάτι…

Συνεχίζοντας παρακάτω στο EMI φίλτρο, έχουμε 2 Y πυκνωτές οι οποίοι ευτυχώς δεν είναι εφαπτόμενοι πάνω στην ανώνυμη γέφυρα ανόρθωσης. Η οποία μάλιστα έχει και το δικό της αποκλειστικό heatsink, το οποίο μου φαίνεται κάπως μικρό, έστω και για 450W. Όμως όπως είπα και πριν, όλα αυτά μου θυμίζουν κάτι.

Συγκεκριμένα μου θυμίζουν τρομερά την πλατφόρμα της HEC στην οποία κατασκευάζονται και τα VS. Στην οποία περίπτωση, η γέφυρα ανόρθωσης που κοιτάμε είναι η GBU806 στα 600V, 8A στους 100°C.

Ας μην κρίνουμε πριν το δούμε ολόκληρο όμως. Αυτό το 80+ Bronze certification του τροφοδοτικού σημαίνει ότι έχουν γίνει αλλαγές στα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν.

PFC και Μετασχηματιστής

Στο PFC, έχουμε μερικές αντιστάσεις, έναν πυκνωτή και έναν NTC θερμίστορ, όπως και ένα πηνίο για προστασία από το inrush current.

Ο κύριος πυκνωτής (bulk cap) του τροφοδοτικού μας είναι ένας Teapo 400V 270uF rated στις 2000 ώρες λειτουργίας στους 105°C. Μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τον αντίστοιχο 85°C που βρίσκουμε στα VS, αν σκεφτούμε πως αυτή είναι η κύρια αιτία για την συχνή αστοχία τους.

Τον συγκεκριμένο δεν τον λες και “τέρας” ποιότητας, όμως θεωρείται η “καλή σειρά” της Teapo. Γενικά όμως δεν προτιμώ ταϊβανέζικους πυκνωτές στα τροφοδοτικά που επιλέγω.

Ο PFC controller του τροφοδοτικού βρίσκεται σε ξεχωριστή πλακέτα (λόγω χώρου προφανώς) και είναι ο Champion CM6800TX. Ο συγκεκριμένος μάλιστα ως “combo controller” αναλαμβάνει την δουλεία και του PWM controller για τα MOSFET του PFC.

Χρησιμοποιείται στα VS αλλά και σε μεγάλη γκάμα άλλων τροφοδοτικών, όπως και τα CX.

Τα MOSFET που αναλαμβάνουν το APFC (αριστερά) είναι δύο Champion GPT13N50DG rated στα 500V, 13A στους 150°C, ενώ δεξιά τους βλέπουμε την δίοδο υπερφράγματος (Boost Barrier Diode) BYC8X-600 στα 600V, 8A στους 95°C από την NXP.

Μέχρι στιγμής έχουμε ακριβώς τα ίδια FET’s που βρίσκουμε και στα VS, όμως υπάρχει και μια διαφορά. Δεξιά του boost diode βλέπουμε ένα από τα main switchers, το Champion GPT22N50SYX rated στα 500V, 22Α στους 150°C. Το αδερφάκι του, βρίσκεται στην πίσω πλευρά του heatsink. Εδώ παρατηρείται μια αναβάθμιση σε σχέση με το VS, το οποίο χρησιμοποιεί πάλι τα GPT13N50DG που είδαμε και πιο πριν.

Ακολουθεί ο μετασχηματιστής του τροφοδοτικού, όπου φαίνεται να έχει επικαλυφθεί παντού με ηλεκτρολογική κόλλα. Προφανώς σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάποιο πιθανό coil whine.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να φαίνεται προχειροδουλειά, αλλά είναι τρομερά αποδοτικό. Δεν υπάρχει λόγος να πας σε ακριβότερες μεθόδους που σου προσφέρουν ελάχιστες βελτιώσεις, πόσο μάλλον σε budget τροφοδοτικά.

Παραγωγή Τάσεων

Μετά τον μετασχηματισμό του ρεύματος, έρχεται η παραγωγή των διάφορων γραμμών (rails) τάσεων.

Για το 12V rail έχουμε τρεις διόδους Schottky PFR30L60CT στα 60V, 30A. Μία βελτίωση σε σχέση με τα VS, στα οποία βλέπουμε μόνο δύο από τις ίδιες διόδους. Για το 5V rail αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται δύο PS30U45CTR στα 45V, 30A, ενώ έχουμε μία δίοδο MOSPEC S40M45C στα 45V, 40A για το 3.3V rail. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τα VS. Στα VS βρίσκουμε μόνο δύο MOSPEC S40M45C, oι οποίες διαχειρίζονται το 5V αλλά και το 3.3V rail ταυτόχρονα.

Η αύξηση των διόδων σημαίνει υψηλότερη αποδοτικότητα και χαμηλότερες θερμοκρασίες (εφόσον ζορίζονται λιγότερο), ενώ παράλληλα έχουμε και υψηλότερο όριο ενέργειας που μπορεί να διαχειριστεί το τροφοδοτικό χωρίς να γίνει πυροτέχνημα.

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας τις δείξω όλες μιας και ακόμα και με το μάτι φαίνονται με δυσκολία και είναι αδύνατον να τραβήξω μια καλή φωτογραφία. Στην παραπάνω φωτογραφίες όμως, βλέπετε την πρώτη από τις PS30U45CTR. Και μιας και μιλάμε για δυσδιάκριτα πράγματα που δεν μπορώ να σας δείξω, στο ίδιο heatsink είναι σφηνωμένος και ο αισθητήρας θερμοκρασίας που χρησιμοποιείται για το fan control του τροφοδοτικού.

Έλεγχος Τάσεων

Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον έλεγχο των τάσεων (regulation) και το τελικό φίλτρο του τροφοδοτικού. Το οποίο όπως φαίνεται, λες και δεν το περίμενε κανείς… χρησιμοποιεί group regulation.

Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, διότι έχουμε αρκετά να πούμε.

Έχετε ακουστά τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας; Αν όχι ήρθε η ώρα να τους μάθετε, γιατί μάλλον αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την HEC, η οποία μας έδωσε το 8ο θαύμα του κόσμου. Tο Κρεμαστό Πηνίο του CV 450. Το… κρεμαστό πηνίο μας λοιπόν, βρίσκεται πάνω σε έναν πυκνωτή και είναι συνδεδεμένο με το PCB μέσω δύο καλωδίων που είναι συνδεδεμένα στις αντίστοιχες άκρες του.
Φυσικά, επειδή τα καλώδια είναι εύκαμπτα και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι το πηνίο μας να κάνει τσάρκες στο τροφοδοτικό, η HEC προνόησε και το κόλλησε πάνω στο heatsink.

Εδώ μου γεννιούνται πολλά ερωτηματικά. Ναι, σίγουρα δουλεύει και είναι λειτουργικό, αλλά αυτό είναι επίπεδο πατέντας που θα έκανα εγώ αν δεν μου έβγαινε αλλιώς. Η HEC υποτίθεται ότι σχεδιάζει προσεκτικά το PCB και κατέχουν πολύ περισσότερη τεχνογνωσία και υλικό εξοπλισμό από εμένα.

Οπότε θεωρώ ότι όταν αγοράζω κάτι από μια εταιρεία, το κάνω γιατί δεν μπορώ ή δεν συμφέρει να το κατασκευάσω μόνος μου. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου πηνίου όμως είναι ακριβώς ότι θα έκανα εγώ.

Εν πάση περιπτώσει… το συγκεκριμένο πηνίο κάνει regulate και είναι συνδεδεμένο στην γραμμή των 3.3V.

To μεγαλύτερο πηνίο στα δεξιά του αντίστοιχα αναλαμβάνει το 12V και το 5V regulation. Ταυτόχρονα. Γιατί έτσι λειτουργούν τα group regulated mag-amp designs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αισθητές πτώσεις στις τάσεις όταν το ένα rail ζορίζεται ενώ το άλλο όχι. Κάτι που μπορεί να αποφευχθεί βέβαια, με independant regulation, ή ακόμα καλύτερα DC-DC conversion.

Το DC-DC όμως κοστίζει, ενώ το independant regulation απλώς προσθέτει άλλο ένα πηνίο, ξεχωρίζοντας έτσι τα 12V με τα 5V. Προφανώς και το να χωρέσει κανείς και τρίτο πηνίο εδώ είναι κομματάκι δύσκολο, αν σκεφτούμε ότι καλά καλά δεν χωράνε τα δύο, αλλά πιστεύω ότι η HEC θα έβρισκε την λύση. Που ξέρετε, μπορεί να κρέμονταν και έξω από το τροφοδοτικό.

Πυκνωτές Φίλτρου

Στο τέλος του φίλτρου μας έχουμε εννιά Teapo πυκνωτές οι οποίοι είναι rated στις 3000 ώρες λειτουργίας στους 105°C. Ακριβώς τους ίδιους βρίσκουμε και στα VS και είναι ο λόγος που η Corsair έχει δώσει σαν μέγιστη θερμοκρασία του αέρα εισροής τους 30°C. Μέγεθος βέβαια που αφορά συνεχή παροχή ρεύματος στην μέγιστη ισχύ του τροφοδοτικού.

Μέχρι τους 35-40 βαθμούς δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα σε κανονική χρήση (τουλάχιστον για τα χρόνια της εγγύησης). Βέβαια έχοντας το Ελληνικό καλοκαίρι στο μυαλό μου, θα έλεγα πως ο αέρας εισαγωγής ίσως ξεπεράσει αυτήν την θερμοκρασία σε μερικές περιπτώσεις.

Αν σκεφτούμε πως για κάθε αύξηση 10°C, η ζωή των πυκνωτών μειώνεται στο μισό, το τροφοδοτικό αυτό σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θα βγάλει ούτε τα 3 χρόνια της εγγύησής του. Αυτό όμως είναι κάτι που αφορά όλα τα άλλα τροφοδοτικά στην κατηγορία, οπότε δεν το μετράω εναντίον του. Απλώς το αναφέρω για να καταλάβετε καλύτερα το γιατί επιμένουμε για την αγορά ενός καλού τροφοδοτικού.

Προστασίες

Και μιας και μιλάμε για θερμοκρασίες ας πάμε να δούμε που καταλήγει το καλώδιο του αισθητήρα που είδαμε πιο πριν.

Κρυμμένο πίσω από τα καλώδια βρίσκεται το supervisor IC του τροφοδοτικού μας, το Weltrend WT7527, το οποίο προσφέρει όλες τις βασικές προστασίες που αναγράφονται στο τροφοδοτικό. Δηλαδή το OVP, UVP, SCP και OCP.

Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ο connector για τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού.

Πίσω μέρος

Το πίσω μέρος του τροφοδοτικού δεν περιλαμβάνει κάτι το ιδιαίτερο αν και η ποιότητα των κολλήσεων είναι πολύ ικανοποιητική. Συνήθως στα budget τροφοδοτικά δεν βλέπεις τόσο καλές κολλήσεις.

Μετρήσεις

Αν υπάρχει κάτι το οποίο με σταματάει από το να αποκαλούμαι σοβαρός PSU reviewer, αυτό είναι ο σωστός εξοπλισμός. Δυστυχώς το πολύ υψηλό κόστος του με αποτρέπει από την αγορά του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Συνεπώς, τα τεστ που έκανα είναι λίγο “μπακάλικα”, όμως και πάλι μας δίνουν αρκετά δεδομένα για να αξιολογίσουμε το τροφοδοτικό.

Καταναλώσεις και Απόδοση

Το πρώτο τεστ που βλέπουμε έχει σκοπό να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο φτάνει το CV φτάνει τα νούμερα του 80+ Bronze. Θέτει επίσης μια βάση για τις καταναλώσεις από τον τοίχο.

Μην έχοντας κάποιο electronic load μερικών χιλιάδων ευρώ για να τεστάρω την αποδοτικότητα (effeciency) του τροφοδοτικού, το έκανα με έναν πιο απλό τρόπο. Έβαλα το CV πάνω στο PC μου και έτρεξα μερικά τεστ, σημειώνοντας την κατανάλωση από την πρίζα (μεταξύ άλλων) και μετά επανέλαβα την ίδια διαδικασία με το CX 450 που έχω στην κατοχή μου.

Η λογική βάση πίσω από αυτό το τεστ είναι ότι το CX είναι αδιαμφισβήτητα ένα 80+ Βronze τροφοδοτικό. Οπότε αν το CV είναι όντως 80+ Bronze, η κατανάλωση από τον τοίχο πρέπει να είναι κοντά με αυτήν του CX.

Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, το CV προσφέρει ελάχιστα χειρότερο efficiency σε φορτία ~13% και ~90% από ότι το CX, ενώ σε φορτία μεταξύ ~30% και ~75% το efficiency είναι πρακτικά ίδιο. Συνεπώς το CV 450 αξίζει όντως το 80+ Bronze certification και μάλιστα διατηρεί την αποδοτικότητά του σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Θερμοκρασίες

Τρέχοντας στα φορτία που είδαμε παραπάνω, μέτρησα τις θερμοκρασίες του αέρα εξόδου κρατώντας τον αέρα εισόδου σταθερά στους 24°C. Παράλληλα είχα κολλήσει και έναν αισθητήρα πάνω σε μια από τις ψύκτρες των MOSFET για να έχουμε και μια ιδέα για τις θερμοκρασίες των κομματιών, όμως λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ο αισθητήρας επέστρεφε λάθος τιμές.

Τα λεγόμενα thermocouples χρησιμοποιούν διαφορά δυναμικού και μεταβολή αντιστάσεων μεταξύ δύο μετάλλων για να δώσουν ένα ηλεκτρικό σήμα στο θερμόμετρό μας, οπότε μπορείτε να καταλάβετε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Οι θερμοκρασίες τώρα δεν είναι ανησυχητικές, όμως δεν θα τις χαρακτήριζα και καλές. Ακόμα και οι θερμοκρασίες σε idle φορτίο είναι κατά 2°C υψηλότερες από ότι περίμενα. Φυσικά, όσο αυξάνεται το φορτίο βλέπουμε σταδιακά και χειρότερες θερμοκρασίες. Παράλληλα ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού μετά το 2ο φορτίο άρχισε να αυξάνει αισθητά τα RPM του, με αποτέλεσμα να γίνεται αρχικά αντιληπτός και στην συνέχεια λίγο ενοχλητικός.

Τάσεις

Δεν θα ήταν PSU review, αν δεν μετράγαμε έστω και σε βασικό επίπεδο τις τάσεις που μας δίνει το τροφοδοτικό. Όπως μπορείτε να δείτε έχουμε μετρήσεις μόνο στο 12V και 5V rail, διότι το μόνο καλώδιο που δίνει 3.3V είναι το 24pin το οποίο χρειάζεται για την λειτουργία του υπολογιστή.

Για όσους ψάχνουν μετρήσεις στο ripple τώρα, δεν θα τις βρουν μιας και δεν διαθέτω παλμογράφο, όχι ακόμη.

Αν κρίνω από τις τάσεις που πήρα με το πολύμετρό μου όμως, έχουμε εξαιρετικό regulation στο 12V rail. Η μέγιστη διαφορά αγγίζει τα 190mV όπου για τροφοδοτικό τέτοιου επιπέδου είναι μία τρομερά καλή τιμή. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει καν κοντά στα μέγιστα επιτρεπτά όρια των 11.4V και 12.6V του ATX Specification.

To 5V rail όμως είναι μια άλλη ιστορία. Ενώ οι τιμές ξεκινάνε από καλά νούμερα, όσο πιο πολύ φορτίο πέφτει στο 12V rail τόσο ανεβαίνει και η τάση. Στο μέγιστο φορτίο που έλεγξα το 5V rail είναι μόλις 50mV κάτω από το όριο του +5%, το οποίο έστω και αν δεν είναι ιδανικό είναι αποδεκτό.

Για να πω την αλήθεια όμως, τα πήγε καλύτερα από ότι περίμενα από ένα φτηνό group regulated design.

Συμπεράσμα

ΥπέρΚατά
Μικρό μέγεθοςΣχετικά ψηλές θερμοκρασίες
Mέτριο-Καλό 12V regulationΌχι και τόσο καλό 5V regulation
Καλό efficiencyΞεπερασμένη πλατφόρμα
Χαμηλή τιμή
Σχετικά καλή ποιότητα υλικών
Πλήθος καλωδίων/βυσμάτων

To CV είναι αυτό που θα έπρεπε να ήταν τα VS εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, όμως δεν είναι αρκετά σοβαρά για να αποτρέψουν κάποιον από το να το προτιμήσει. Στην τιμή που βρίσκεται, είναι μια πολύ καλή επιλογή μιας και προσφέρει αρκετά παραπάνω σε επίπεδο ποιότητας και efficiency σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.