Read Time:12 Minutes

Η Coolermaster, έχει φτιάξει αρκετά καλά, αλλά και κακά τροφοδοτικά Το MWE Bronze V2 600W που θα δούμε στο σημερινό review όμως, έστω και αν άνηκε στην “καλή” κατηγορία… πλέον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Λόγω έλλειψης πυκνωτών από την Elite, την εταιρεία από την οποία προμηθεύονταν η Coolermaster τους πυκνωτές για αυτό το τροφοδοτικό, το MWE Bronze V2 600W φοράει αυτήν την περίοδο, μια τελείως διαφορετική σειρά, από διαφορετική εταιρεία. Το πως επηρεάζει αυτό το τροφοδοτικό, θα το δούμε σε αυτό το review!

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού μας. Το Coolermaster MWE Bronze V2 600W είναι ένα τροφοδοτικό που συναντάται στην τιμή των 58 με 60, αν και κατά καιρούς έχει παίξει σε ψηλότερα ή χαμηλότερες τιμές, στην Ελληνική τιμή. Φέρει την πιστοποίηση 80+ Bronze και είναι full wired, γεγονός που ίσως δυσαρεστήσει μερικούς.

Συσκευασία και Εξωτερικό

Και εδώ ερχόμαστε στο περίεργο σημείο που το τροφοδοτικό το οποίο έφτασε στα χέρια μου… δεν φαίνεται να έχει κάποια συσκευασία. Κυριολεκτικά ήταν πεταμένο μέσα σε μια κούτα, μαζί με κάτι άλλα κομμάτια που είχα παραγγείλει, περιτυλιγμένο με μία στρώση bubble wrap. Προφανώς, έπεσα πάνω στην bulk έκδοση του τροφοδοτικού, πράγμα στο οποίο ΔΕΝ αναφέρονταν η σελίδα του προϊόντος στο Skroutz και το Best Price. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν ούτε καλώδια, ούτε άλλα παρελκόμενα. Δεν υπάρχει παντού μια Zegetron, βλέπετε.

Ας περάσουμε λοιπόν απευθείας στο ίδιο το τροφοδοτικό, το οποίο δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στον σχεδιασμό του. Από την μία πλευρά έχει μια ετικέτα με το λογότυπο της εταιρείας και το όνομα του μοντέλου, με το γκρί/μαύρο να κυριαρχεί. Ακριβώς απέναντι, έχουμε την ταμπέλα με τον πίνακα ισχύος, όπως και μερικές παραπάνω πληροφορίες για το τροφοδοτικό. Θα έλεγε κανείς, ταιριαστό με το πνεύμα των ημερών το model number του: MPE-6001-ACAAB

Voltage Rail3.3V5V12V-12V5VSB
Max. Current20A20A50A0.3A3A
Max. Combined Power120W 600W3.6W15W

Όσον αφορά τον πίνακα ισχύος, όλα είναι ακριβώς όπως τα περίμενα. Όντας ικανό να δώσει όλο το rated wattage του στο 12V rail, το τροφοδοτικό κάνει σίγουρα χρήση DC-DC converters στο δευτερεύον και πέραν αυτού, είναι ένα σημάδι καλής ποιότητας.

Καλώδια και Βύσματα

Aς δούμε όμως και τα καλώδια που προσφέρει το τροφοδοτικό. Όπως ανέφερα και πριν, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απόσπασης των καλωδίων, μιας και είναι fully wired.

Είδος ΚαλωδίουΑρ. ΚαλωδίωνΑρ. ΒυσμάτωνΔιάμετροςΠυκνωτές Καλωδίου
ATX connector 20+4 pin (610mm)1118-20AWGΌχι
8 pin EPS12V (630mm) / 4+4 pin EPS12V (120mm)11/118AWGΌχι
6+2 pin PCIe (530mm+120mm)1218AWGΌχι
SATA (520mm+120mm+120mm)2618AWGΌχι
4-pin Molex (500mm+120mm+120mm+120mm)2418-20AWGΌχι

Τα καλώδια έχουν ικανοποιητικό μήκος, όμως ο αριθμός των συνδέσεων δεν μπορώ να πω πως με ευχαριστεί. Το διπλό 8 pin EPS connector είναι τουλάχιστον αχρείαστο, πόσο μάλλον όταν είναι σε σειρά. Για να χρειαστεί το δεύτερο connector, πάει να πει πως ξεπερνάμε τα 350W-400W κατανάλωση στο CPU. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα δεύτερο connector στο ίδιο 18AWG καλώδιο δεν θα κάνει καμία διαφορά, μιας και το καλώδιο είναι πολύ λεπτό για να αντέξει τόση μεγάλη ένταση. Θα ήταν “χρήσιμο” μόνο σε περίπτωση που είχε δικό του καλώδιο. Γενικά δύο EPS connectors σε τροφοδοτικά κάτω των 750-800W, είναι ο ορισμός του άχρηστου. Θα προτιμούσα να υπήρχε δεύτερο PCIe καλώδιο, μιας και για 600W τροφοδοτικό, το ένα καλώδιο είναι λίγο. Επίσης θα ήθελα να δω κάπως μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των connectors.

Εσωτερικό Τροφοδοτικού και Ηλεκτρολογική Ανάλυση

Πριν αρχίσουμε την ανάλυση του εσωτερικού του τροφοδοτικού, καλό θα ήταν να δείτε αυτό το βίντεο, αν δεν έχετε εμπειρία με τα SMPS τροφοδοτικά και θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι σκοπό εξυπηρετεί το κάθε κομμάτι και που βασίζονται τα κριτήριά μου.

Ανεμιστήρας

Όπως πάντα ξεκινάμε με τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού. Εδώ έχουμε τον HA1225H12F-Z από την Hong-Hua, ο οποίος είναι πολύ καλής ποιότητας. Είναι στα 120mm, με Fluid Dynamic Bearing, το οποίο σημαίνει μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Επίσης φαίνεται να είναι αρκετά δυνατός ανεμιστήρας, rated στα 0.58Α κατανάλωση, με max RPM τα 2400.

EMI Φίλτρο

Στην είσοδο του τροφοδοτικού, έχουμε την αρχή του EMI φίλτρου, το οποίο φιλτράρει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εισέρχεται αλλά και εξέρχεται από το τροφοδοτικό. Κολλημένους πάνω στο βύσμα τροφοδοσίας έχουμε δύο Y πυκνωτές, για φιλτράρισμα μεταξύ των γραμμών και της γείωσης.

Στην κύρια πλακέτα βλέπουμε μία ασφάλεια 250V, 10A η οποία είναι και η πρώτη προστασία του τροφοδοτικού. Στην συνέχεια έχουμε ένα MOV για αντικεραυνική προστασία και προστασία από υπέρταση. Μετά συναντάμε έναν Χ πυκνωτή, δύο πηνία CM, ένας X πυκνωτής ανάμεσά του και τέλος δύο Υ πυκνωτές. Παρατηρήστε επίσης το μεταλλικό πλέγμα το οποίο γειώνεται και απομονώνει το υπόλοιπο τροφοδοτικό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τέλος, στο πίσω μέρος της πλακέτας, έχουμε έναν έξυπνο αποφορτιστή πυκνωτών με τις αντιστάσεις του, πράγμα το οποίο είχαμε να δούμε καιρό.

Γέφυρα ανόρθωσης

Ακριβώς απέναντι από το τελευταίο CM πηνίο που βλέπουμε, έχουμε την γέφυρα ανόρθωσης του τροφοδοτικού, η οποία είναι GBU1508 στα 800V, 15A στους 100°C. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς, η γέφυρα είναι βιδωμένη σε ένα αρκετά μεγάλο heatsink, πράγμα το οποίο με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Power Factor Correction

Πίσω από την γέφυρα έχουμε ένα NTC thermistor, δουλειά του οποίου είναι να μειώνει την ένταση εισροής του τροφοδοτικού. Αριστερά του έχουμε ένα ρελέ παράκαμψης, το οποίο βγάζει το NTC εκτός κυκλώματος κατά την κανονική λειτουργεία του τροφοδοτικού, έτσι ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερο efficiency.

Όσον αφορά το Active PFC μέρος, έχουμε δύο Sanrise Tech SRC60R200 APFC MOSFETS στα 630V, 7.1A στους 125°C, όπως και την Jilin Sino Microelectronics 15F60UHF APFC Boost Diode στα 600V, 15A στους 100°C.

Ο κύριος πυκνωτής του τροφοδοτικού είναι ένας CapXon LP στα 420V, 560μF, rated στις 2000 ώρες λειτουργίας στους 85°C. Όπως ανέφερα και στην αρχή του review, κανονικά θα βλέπαμε έναν αντίστοιχο Elite πυκνωτή, ο οποίος όμως είναι αρκετά ανώτερος ποιοτικά. Η CapXon είναι εταιρεία τριτοτέταρτης διαλογής και πολλοί σχετικοί με τον χώρο την αποκαλούν μάλιστα “CrapXon“. Η αλήθεια είναι πως μου κάνει πραγματικά εντύπωση, το γεγονός ότι η CoolerΜaster συνεχίζει να δίνει στο τροφοδοτικό 5 χρόνια εγγύηση με αυτούς τους πυκνωτές. Σίγουρα μια σοβαρή υποβάθμιση στην MWE Bronze V2 σειρά…

Ο PFC Controller είναι ένας από τους κλασσικούς Champion που έχουμε δει έως τώρα, αν και λίγο πιο αναβαθμισμένος. Συγκεκριμένα έχουμε τον CM6500UΝΧ o οποίος πέραν του PFC και του PWM control των MOSFET, έχει ένα φουλ σετ από προστασίες!

Switching Scheme

Η τοπολογία του κύριου μέρους του τροφοδοτικού είναι ένας Half Bridge LLC Resonant Converter, όπως είχαμε δει και στο πρόσφατο review του Kolink Enclave 600W. Μια πολύ high end επιλογή, που σίγουρα δεν περίμενα να βρω σε midrange τροφοδοτικό, με 80+ Bronze rating, μιας και συνήθως αυτή η τοπολογία συναντάται σε πολύ αποδοτικά design, με 80+ Gold, Platinum ή ακόμα και με Titanium rating! Πραγματικά η πιο σύγχρονη τοπολογία που θα μπορούσε να έχει και γι’ αυτό πρέπει να δώσω ένα μπράβο στην CoolerMaster. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάτσω να εξηγήσω με λεπτομέρειες πως λειτουργεί, όμως μπορείτε να δείτε αυτό εδώ το βιντεάκι, σε περίπτωση που έχετε το απαραίτητο τεχνικό background.

Main Switchers του Resonant Converter είναι δύο Jilin Sino JCS18N50FH στα 500V, 11A, στους 100°C. Μια αρκετά ποιοτική επιλογή για την τιμή και τα στάνταρ που θέλει να πιάσει το τροφοδοτικό, αν και λόγω του Half-Bridge σχεδιασμού, θα έλεγα πως ζορίζονται ελαφρώς. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως το heatsink στο οποίο είναι βιδωμένα, είναι κάπως μικρό για να υποστηρίξει και τα πέντε TO-220 devices που έχει πάνω του. Φαντάζομαι πως για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε ανεμιστήρας με τόσο ψηλά RPM (2400).

Tέλος Resonant Controller ο οποίος ελέγχει το switching rate των παραπάνω MOSFET είναι ο Champion CU6901VP (το ολοκληρωμένο στα αριστερά). Ακόμα ένα IC της Champion… ακόμα ένα part number που θα στοιχειώνει τους εφιάλτες μου. Για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει review μας, είναι inside joke. Οι controllers της Champion, όπως και αυτός που βλέπουμε, είναι αρκετά καλοί και βρίσκονται πρακτικά στο 80% των τροφοδοτικών που κυκλοφορεί εκεί έξω!

Παραγωγή Γραμμών Τάσεων

Ξεκινώντας με την παραγωγή των γραμμών τάσεων, βλέπουμε τα components που μας δίνουν το 5VSB rail. Στην πρώτη φωτογραφία έχουμε έναν On-Bright OB2365SP PWM Controller, ο οποίος έχει μέσα του ενσωματωμένο ένα MOSFET. Δεν μπορώ να βρω κάποιο TO-220 package που να περιλαμβάνει κάποια σχετική δίοδο ή MOSFET για την ανόρθωση. Παρατήρησα όμως, πως κάτω από ένα βουνό κόλλα, υπάρχει κάτι το οποίο φαίνεται σαν μια δίοδος (κατά πάσα πιθανότητα Schottky) σε κλασσικό THT package.

Στο heatsink το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της φωτογραφίας, έχουμε και τα MOSFET που ανορθώνουν το 12V rail, μέσω ενός Synchronous Rectification scheme, με διάταξη πλήρους γέφυρας. Συγκεκριμένα έχουμε τέσσερα NCE Power NCE4080 rated στα 40V, 56A στους 100°C.

Τα 5V και 3.3V rails παράγονται απευθείας από το 12V, με την χρήση DC-DC converter. Εδώ έχουμε δύο IPS FTD05N03NA MOSFET για κάθε rail, rated στα 30V, 75A στους 100°C, τα οποία κοσμούν το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. Ο PWM Controller τους όμως, ο οποίος ίσα που φαίνεται στο κάτω μέσο μέρος της φωτογραφίας, είναι ο κλασικός Anpec APW7159C που συναντάμε τρομερά συχνά.

Εδώ μάλιστα βρίσκουμε και ένα χάλκινο shielding μέσα σε πλαστικό, το οποίο… μου φαίνεται άχρηστο. Θεωρητικά, κάτι τέτοιο πρέπει να βοηθάει με τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όμως για να εκτελεί αυτόν τον σκοπό, είναι αναγκαίο να είναι γειωμένο. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο με το συγκεκριμένο φύλο χαλκού.

Φίλτρο Εξόδου

Όσον αφορά τους πυκνωτές στην δευτερεύουσα πλευρά, έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που ονομάζεται CapXon. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πως η CoolerMaster συνεχίζει να δίνει 5 χρόνια εγγύησης στο τροφοδοτικό. Εδώ έχουμε 7 CapXon KF, rated στις 20005000 ώρες λειτουργίας στους 105°C, οι οποίοι, έστω και αν στα χαρτιά ακούγονται καλοί, δεν είναι. Παρατηρώ επίσης πως δύο Elite ED πυκνωτές rated στις 20005000 ώρες λειτουργίας στους 105°C κατάφεραν να επιζήσουν. Τέλος, όλοι οι πυκνωτές πολυμερών που βρίσκονται στο τροφοδοτικό, έρχονται και αυτοί από την CapXon.

Ασφάλειες, Κολλήσεις και Supervisor IC

Οι προστασίες του τροφοδοτικού, οι οποίες περιλαμβάνουν UVP, OVP, OPP, OTP και SCP, δίνονται το Supervisor IC το οποίο φαίνονται δεξιά στην φωτογραφία και είναι το IN1S313I-SAG, το οποίο αποτελεί το κύριο IC του κυκλώματος προστασιών. Επίσης ναι, για κάποιον περίεργο λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει OCP protection στο τροφοδοτικό, όμως δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο ακούγεται.

Όσον αφορά τις κολλήσεις, είμαι πολύ ευχαριστημένος, μιας και είναι πολύ καλές για το επίπεδο του τροφοδοτικού.

Μετρήσεις

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μετρήσεις του τροφοδοτικού και να δούμε πόσο σταθερές τάσεις και χαμηλό ripple μπορεί να μας δώσει το CoolerMaster MWE Bronze V2 600W.

Γραμμές Τάσεων – Ripple

Σε αυτό το τεστ, κοιτάμε τις μεταβολές της τάσης κάτω από διάφορα φορτία, όπως επίσης και την κυματομορφή της για να διακρίνουμε τις μικρές στιγμιαίες διακυμάνσεις. Όπως καταλαβαίνετε, όσο σταθερότερα, τόσο καλύτερα.

Το ripple στο 12V rail ανταποκρίνεται στο φορτίο με αρκετά καλό τρόπο, σχηματίζοντας μία καμπύλη, η οποία στην μισή ισχύ του τροφοδοτικού προσφέρει πολύ χαμηλό ripple. Έστω και αν σε χαμηλές καταναλώσεις είναι ψηλότερο σε σχέση με τις μέσες και βλέπουμε ένα peak στα 32.8mV σε φουλ κατανάλωση, μπορώ να πω ότι ικανοποιεί πάρα πολύ με βάση τις προσδοκίες μου. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως συνήθως τα τροφοδοτικά ζορίζονται στο 50-70% της rated ισχύος τους.

Στο 5V rail, το ripple παραμένει σχεδόν το ίδιο σε κάθε φορτίο και θα έλεγα πως έχουμε χαμηλά και ικανοποιητικά νούμερα. Τέλος στο 3.3V rail βλέπουμε να έχουμε μία γραμμική διακύμανση, μεταξύ του χαμηλότερου και ψηλότερου φορτίου. Τα νούμερα φυσικά είναι πολύ αποδεκτά και με ικανοποιούν. Σε γενικές γραμμές το τροφοδοτικό προσφέρει πολύ καλά επίπεδα ripple.

Γραμμές Τάσεων – Διακυμάνσεις

Οι διακυμάνσεις στο 12V rail είναι αρκετά χαμηλές, εφόσον το τροφοδοτικό καταφέρνει να τις διατηρεί κάτω του 1.5%. Αρκετά χαρακτηριστική συμπεριφορά που ταιριάζει με τις προσδοκίες μου. Από την άλλη δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το 3.3V και 5V rail. Eκεί οι διακυμάνσεις παίζουν κοντά στο 2.5% αντίστοιχα, το οποίο είναι στα όρια του να αρχίσει να γίνεται υψηλό. Το 5VSB rail είναι αρκετά χαμηλότερα από το ποσοστό του 1% και κρατά αρκετά σταθερή την τάση, πράγμα που με χαροποιεί.

Να πω βέβαια πως το κύριο rail που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το 12V, μιας και δίνει την περισσότερη ενέργεια, όμως και πάλι μου αρέσει να βλέπω χαμηλά ποσοστά σε όλα τα rails, ειδικά σε τροφοδοτικά αυτών των τιμών.

Hold Up Time και Efficiency

Όσον αφορά το Hold Up Time, το τροφοδοτικό αποδίδει τρομερά ικανοποιητικά, ξεπερνώντας το απαιτούμενο όριο των 17ms κατά 3.5ms σε σχεδόν full load. Με βάση αυτό, οι χρήστες UPS δεν πρόκειται να συναντήσουν απολύτως κανένα πρόβλημα. Περί του PWR_OK Signal, βλέπουμε να πέφτει σε low state μέσα σε 19.6ms, το οποίο είναι 0.1ms πιο γρήγορο από το προτεινόμενο, όμως η διαφορά είναι τρομερά μικρή και θα έλεγα ανάξια λόγου. Εφόσον μάλιστα ξεπερνά το όριο των 16ms, δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα θέμα.

Τα δεδομένα του efficiency μέχρι ώρας αφορούν αποκλειστικά το 5VSB rail, όμως όσο αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας, αυτό θα αλλάξει για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα rails. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, το efficiency του 5VSB είναι αρκετά ικανοποιητικό, με υψηλά ποσοστά.

Θερμοκρασίες

Oι θερμοκρασίες του τροφοδοτικού είναι ικανοποιητικές για Bronze unit, όμως φαίνεται πως τα μικρά heatsinks δεν βοηθούν και όντως δημιουργούν “πρόβλημα”, μιας και ο ανεμιστήρας ακούγεται σε σχεδόν σε όλα τα φορτία και ειδικά στο μέγιστο φορτίο γίνεται… ιδιαίτερα αντιληπτός.

Συμπεράσματα

ΥπέρΚατά
High End πλατφόρμαΜέτριοι-Kακοί πυκνωτές
Ποιοτικός ανεμιστήραςΘορυβώδες
Σταθερό 12V railΠαντελής έλλειψη παρελκόμενων (Bulk)
Πολύ καλό rippleΑρκετά χαλαρά 5V και 3.3V rails
Efficient 5VSB rail
Πολύ καλό Hold Up Time
5 χρόνια εγγύηση

Γενικά, το CoolerMaster MWE Bronze V2 600W, δεν ήταν ένα κακό τροφοδοτικό και… ακόμα δεν πιστεύω πως είναι. Έστω και αν η αλλαγή των πυκνωτών προς το χειρότερο σίγουρα μείωσε τις επιδόσεις και το προσδόκιμο ζωής, παραμένει μια πολύ efficient, high end πλατφόρμα που είναι απλώς… καλοσχεδιασμένη. Για το Bronze efficiency που στοχεύει μάλιστα, θα έλεγα πολύ καλοσχεδιασμένη.

Η CoolerMaster φαίνεται να το εμπιστεύεται και του δίνει 5 χρόνια εγγύηση, ακόμα και μετά την αλλαγή των πυκνωτών, οπότε έχω κάπως περισσότερη αισιοδοξία όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής. Πέραν αυτού, οι επιδόσεις που έχει το τροφοδοτικό, είναι ακόμα πολύ καλές, με εξαίρεση ίσως το load regulation στα 5V και 3.3V rails, που θα ήθελα να είναι κάπως καλύτερο. Επίσης θα ήθελα να δω μεγαλύτερα heatsinks και πιο αθόρυβο ανεμιστήρα. Έχω παρατηρήσει αρκετά σχόλια χρηστών, να αναφέρουν το γεγονός ότι το τροφοδοτικό κάνει θόρυβο. Για κάτι τόσο καλό όμως, σε αυτήν την τιμή, ο θόρυβος είναι αποδεκτός.

Δεν νομίζω λοιπόν να σταματήσω να το προτείνω, μιας και παραμένει ο βασιλιάς του VFM, έστω και μετά τις αλλαγές. Στις τιμές που κυκλοφορεί, πραγματικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός!

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.