Read Time:5 Minutes

Ubisoft αλά παλαιά

Rating: 9/10 | Platforms: Microsoft Windows, PS5, PS4, Xbox One, Xbox X/S, Nintendo Switch, Stadia, Luna| Release Date: 3/12/2020 Played on: PC | Developer: Ubisoft Quebec| Publisher: Ubisoft

H Ubisoft τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από διάφορα στάδια, με τα περισσότερα να μην είναι και τόσο θετικά για τα παιχνίδια της. Ωστόσο, διαθέτει studio και ανθρώπους με απεριόριστο ταλέντο και αυτό το έχει αποδείξει πολλάκις. Το “Immortals Fenyx Rising” είναι μία περίτρανη απόδειξη αυτού. Όταν ξεπερνάει τους σκοπέλους των ονομάτων και των μεγάλων IPs, και αφήνει τα studio να δημιουργήσουν, προκύπτουν τέτοια παιχνίδια. Αυτά σίγουρα δεν είναι αριστουργήματα, αλλά είναι παιχνίδια που εκφράζουν απόλυτα το μέσο, διασκεδάζουν τον παίκτη.

Φυσικά, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στην Ubisoft, που μας παρείχε το κλειδί για το παρακάτω review.

Ιστορία

Ξεκινώντας παραδοσιακά με την ιστορία, λοιπόν, θα πω πως μάλλον οι σεναριογράφοι της εταιρείας διάβασαν τόσο πολύ ελληνική ιστορία με το Odyssey, που μέσα σε 2 χρόνια έφτιαξαν ακόμη ένα παιχνίδι βασισμένο σε αυτήν. Πρωταγωνιστής είναι ο Fenyx, ενώ το ταξίδι ξεκινά έπειτα από ένα ναυάγιο. Ο Fenyx, ο οποίος μάλιστα δε φημίζεται για τις πολεμικές τους δεξιότητες, καλείται να ερευνήσει τα περίεργα γεγονότα στο νησί που είναι ναυαγός. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να απελευθερώσει ο παίκτης θεούς του Ολύμπου από τα περίεργα δεσμά που τους έχεις βάλει το Typhon. Το παιχνίδι, καθ’ όλη την διάρκειά του, διατηρεί έναν κωμικό χαρακτήρα, με την όλη ιστορία να αποτελεί μια ιστορία του Δία και του Προμηθέα. Το παιχνίδι αυτοσαρκάζεται αρκετά και έχει αρκετά ενδιαφέροντες διαλόγους. Αυτό είναι τελείως έξω από τα νερά της εταιρείας, χωρίς να υπάρχει σοβαρή εξέλιξη χαρακτήρα ή ιδιαίτερους συναισθηματισμούς. Ένα “troll” – με την καλή έννοια – παιχνίδι, το οποίο, όπως προείπα, διασκεδάζει τον παίκτη από την αρχή έως το τέλος του. Θεωρώ πως αυτό το πείραμα μπορεί να γίνει η απαρχή, ώστε να δούμε και άλλα τόσο, “έξω από τα συνηθισμένα” παιχνίδια.

Γραφικά και τεχνικός τομέας

Γραφικά

Η Ubisoft αποφάσισε να αφήσει τον ρεαλισμό κατά μέρους και να “παίξει” με ποιο ζωηρά και cartoonish γραφικά. Φυσικά, αυτό δένει άριστα με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Βεβαίως, τα μοντέλα είναι αρκετά προσεγμένα και με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια που μπορεί να αποδοθεί στο συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον. Η Ubisoft είναι γνωστή για την κατασκευή υπέροχων κόσμων κάτι που φαίνεται και εδώ. Όταν ίπτασαι και βλέπεις τις αχανείς περιοχές του χάρτη, η ομορφιά είναι απαράμιλλη, σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον φωτισμό, τον οποίο και έχουν χειριστεί εκπληκτικά. Σε γενικές γραμμές, όσο παρεξηγημένο κι αν μπορεί θεωρηθεί με μια πρώτη ματιά, το παιχνίδι είναι σε τελική ανάλυση καλό.

Animations & Physics και Τεχνικός Τομέας

Παρότι είναι ένα χαρούμενο παιχνίδι στα του τεχνικού τομέα, δεν παρατήρησα κανένα πρόβλημα. Γενικώς, μετά το Valhalla, το οποίο είχε αρκετά θέματα, με το Immortals Fenyx Rising στις 20 και κάτι ώρες δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως θέμα. Δεν υπήρξε ούτε καν ένα σύνηθες frame drop. Φυσικά, επανήλθε ο εφιάλτης των corrupted saves. Έχασα περίπου 4 ώρες προόδου, διότι όλα τα saves έγιναν corrupted άνευ λόγου και αιτίας. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο γενικά βασανίζει την εταιρία και ελπίζω να επιληφθούν άμεσα. Από εκεί και πέρα, τα physics ήταν φανταστικά. Μιας και είχε αρκετό puzzling και platforming, τα physics ήταν απολαυστικά. Εξίσου καλά ήταν και τα animation, ενώ μιας και το παιχνίδι ήταν fast paced, τα καλά animation προσέδιδαν μία πιο στιβαρή εικόνα σε αυτό το cartoonish γραφικό περιβάλλον.

Gameplay

To Immortals Fenyx Rising είναι ένα fast paced παιχνίδι, το οποίο έχει στοιχεία hack & slash, puzzle και platform. Μία μίξη που θυμίζει και λίγο Zelda, χωρίς όμως να αντιγράφει. Οι μάχες του είναι εντυπωσιακές και σε απορροφούν. Πολλές δυνατότητες προσέγγισης με τα attributes που ξεκλειδώνονται κατά την διάρκεια, ενώ όσο περνά η ώρα γίνονται ακόμη περισσότερες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι τα puzzles. Στα διάφορα vaults υπάρχει μεγάλη εναλλαγή στα puzzles, χωρίς να γίνονται κουραστικά και επαναλαμβανόμενα. Αυτό που διώχνει κάθε στοιχείο, που μπορεί να κάνει το παιχνίδι βαρετό, είναι ότι έχει αρκετή “out of the box” σκέψη. Σε πολλά puzzles δεν πρέπει ο παίκτης να μπει στους gaming φραγμούς. Όμως. είναι χρήσιμο απλά να σκεφτεί βασικές αρχές της φυσικής. Το inventory του παιχνιδιού είναι περιορισμένο, αλλά μπορείο χαραλτήρας να προσαρμοστεί, βάζοντας equipment, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον τρόπο παιχνιδιού του καθενός.

Open World & AI

Εφόσον είναι παιχνίδι της Ubisoft, δε θα μπορούσε να μην είναι ανοιχτού κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, τα fast travel points, αλλά και η μικρή έκταση του χάρτη βοηθούν στην fast paced εμπειρία και δεν κουράζουν με ατέρμονο περπάτημα. Όπως προείπα, έχουμε έναν πανέμορφο κόσμο, και αυτό βοηθάει αρκετά. Πέραν των κύριων αποστολών, υπάρχει και αρκετό υλικό σε side missions, τα οποία, ωστόσο, διατίθενται μέχρι πριν τον τερματισμό, αφού δεν υπάρχει free roam mode έπειτα, μόνο new game plus. H AI είναι αρκετά καλοδουλεμένη, όμως οι μηχανισμοί που δίνει το παιχνίδι το κάνουμε σε πολλά σημεία να γέρνει προς τον παίκτη, χωρίς να δίνει αρκετό challenging. Ωστόσο, με τα επίπεδα δυσκολίας ο καθένας μπορεί να βιώσει την εμπειρία που επιθυμεί.

Μουσική και sound design

H μουσική του παιχνιδιού είναι δια χειρός Gareth Coker. Ο Βρετανός μουσικός, για όσους δεν τον γνωρίζουν, έχει ντύσει με την μουσική του, τα 2 παιχνίδια Ori, όλα τα μυθολογικά expansions του Minecraft, καθώς επίσης και το επερχόμενο Halo Infinite. Η μουσική του παιχνιδιού είναι κυρίως ελαφριά epic, με αρκετά στοιχεία ελληνικότητας. Μιας και έχουμε παιχνίδι που βασίζεται στην ελληνική μυθολογία, δε θα μπορούσαν να μην το συνοδεύουν ανάλογοι τόνοι. Όσον αφορά τα voice-overs, είναι ξεκάθαρα χιουμοριστικά. Γίνεται ξεκάθαρο από τις πρώτες λέξεις που ακούς πως αυτά τα αγγλικά με ελληνική προφορά δεν έγιναν επειδή η Ubisoft αδυνατούσε να βρει καλούς voice actors. Προσωπικά, θεωρώ ότι δένει με το υπόλοιπο σύνολο, οπότε δεν με ξένισε. Το sound design του παιχνιδιού είναι μεστό, χωρίς να εντυπωσιάζει. Μιας και έχουμε ένα cartoonish γραφικό, ο ήχος πρέπει να ακολουθεί αυτήν τη φιλοσοφία και να μη βγάζει περιττό ρεαλισμό.

Συμπέρασμα

Πολλοί θα θεωρήσουν τον βαθμό υπερβολικό, καθώς δεν πρόκειται για ένα αριστουργηματικό παιχνίδι. Θα συμφωνήσω εν μέρει, ωστόσο ο κύριος σκοπός που υπάρχουν τα βιντεοπαιχνίδια είναι η διασκέδαση. Επομένως, αν θέλετε να χαλαρώσετε και να περάσετε 20 ανέμελες ώρες αυτόν το μήνα, βάλτε στο πρόγραμμά σας το Immortals Fenyx Rising.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!