Read Time:12 Minutes

Στο τελείωμα της, η εξεταστική με βρήκε με ένα Kolink Enclave 600W πάνω στο γραφείο μου, το οποίο περίμενε να γίνει review κάτι παραπάνω από μήνα. Καλό είναι λοιπόν να μην “σκουριάζω”, όσο περιμένω το επόμενο εξάμηνο και να βάλω τις γνώσεις ηλεκτρονικής μου σε καλή χρήση. Εδώ μάλιστα θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Kolink, η οποία μου έστειλε αυτό το τροφοδοτικό της για review. Και για όσους δεν το γνωρίζατε, η Kolink βγάζει τροφοδοτικά και αν κρίνω από το Modular Power, που είδα την προηγούμενη φορά, δεν είναι διόλου άσχημα!

Το σημερινό μας “θύμα” όμως, είναι ένα σκαλί πάνω από το Modular Power, αφού διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία. Αρχικά βρίσκεται στην τιμή των 71€ στην Ελληνική αγορά, φέρει το 80+ Gold certification και είναι ένα fully modular design, με συνολική ισχύ στα 600W… ή τουλάχιστον έτσι αναφέρει.

Συσκευασία και Εξωτερικό

H συσκευασία του τροφοδοτικού είναι αρκετά μεγάλη και οι χρωματικοί συνδυασμοί που την διακοσμούν κάθονται όμορφα στο μάτι. Ιδιαίτερα θετικό, το γεγονός ότι αναγράφει βασικές πληροφορίες για το τροφοδοτικό, όπως το ότι έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση. Και ναι αγαπητοί αναγνώστες, δεν διαβάσατε λάθος, η Kolink δίνει στο Enclave μόνο 3 χρόνια εγγύηση, πράγμα που με παραξενεύει αρκετά.

Όσον αφορά την εμφάνιση του τροφοδοτικού τώρα, έχουμε ένα πολύ απλό design με μια κίτρινη ετικέτα, η οποία διατυμπανίζει το 80+ Gold certification του τροφοδοτικού και φυσικά έχει πάνω της τυπωμένο τον πίνακα ισχύος του.

Αναγραφόμενη Ισχύς ανά Rail

Voltage Rail3.3V5V12V-12V5VSB
Max. Current16A16A48A0.5A3A
Max. Combined Power100W 576W6W15W

Ο πίνακας ισχύος είναι μια ευχάριστη έκπληξη! Σε όλα τα άλλα τροφοδοτικά της Kolink που έχω πιάσει στα χέρια μου, η αναγραφόμενη ισχύς τους ήταν ολίγον τι.. ψεύτικη. Ουσιαστικά, η Kolink αναγράφει την μέγιστη στιγμιαία ισχύ που μπορεί να αντέξει το τροφοδοτικό, η οποία είναι 50-100W παραπάνω από την πραγματική μέγιστη ισχύ που μπορεί να αποδώσει σταθερά. Στο συγκεκριμένο τροφοδοτικό όμως, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, πράγμα λογικό, μιας και μιλάμε για μια πιο “high-end” σειρά τροφοδοτικών.

Καλώδια και Βύσματα

Aς δούμε όμως και τα καλώδια που προσφέρει το τροφοδοτικό. Όπως ανέφερα και πριν, είναι πλήρως αποσπόμενα, μιας και το τροφοδοτικό είναι fully modular.

Είδος ΚαλωδίουΑρ. ΚαλωδίωνΑρ. ΒυσμάτωνΔιάμετροςΠυκνωτές Καλωδίου
ATX connector 20+4 pin (500mm)1118-22AWGΌχι
8pin EPS12V (650mm)1118AWGΌχι
6+2 pin PCI-E (600mm+100mm)2418AWGΌχι
SATA (450mm+120mm+120mm) 2620AWGΌχι
SATA(450mm)/4 pin Molex (120mm+120mm)22/418-20AWGΌχι

Όσον αφορά τα καλώδια, το τροφοδοτικό δίνει ακριβώς αυτά που θα περίμενε κανείς από ένα 80+ Gold unit στα 600W. Το μέγεθός τους είναι ικανοποιητικό, όπως και ο αριθμός των βυσμάτων ανά καλώδιο. Το μόνο “πρόβλημα” που μπορώ να εντοπίσω, είναι η απόσταση μεταξύ των βυσμάτων, η οποία είναι κάπως μικρή. Αν η απόσταση ήταν στα 140-150mm, θα υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία στο routing.

Παρελκόμενα Συσκευασίας

Μέχρι στιγμής έχω παραλείψει εντελώς την συγκεκριμένη κατηγορία στα review μου, όμως από ότι φαίνεται θα πρέπει να αρχίσω να την συμπεριλαμβάνω. Δεν ξέρω αν στην Kolink είναι κάποιο αστείο η έλλειψη ή παντελής απουσία παρελκόμενων στα προϊόντα τους, αλλά σίγουρα δεν γέλασα. Το πρόβλημα λοιπόν με τα παρελκόμενα του Enclave είναι ότι πολύ απλά… δεν υπάρχουν!

Βίδες για να το βιδώσεις στο case σου; Άντε τους το δίνω, όλα τα cases πλέον προσφέρουν βίδες για το τροφοδοτικό. Cable ties; Προφανώς είναι είδος πολυτελείας. Manual; Άσκοπη χρήση χαρτιού. Καλώδιο IEC για να το βάλεις στην πρίζα και το λειτουργήσεις; Ε, λοιπόν εδώ, όσο και να προσπαθήσω, δεν μπορώ να βρω κάποια δικαιολογία. Πραγματικά είναι το μόνο τροφοδοτικό που γνωρίζω, το οποίο δεν παρέχει καλώδιο τροφοδοσίας! Το οποίο μάλιστα δεν αναγράφεται πουθενά!

Λυπάμαι από τα βάθη της ψυχής μου το άτομο που θα πάρει αυτό το τροφοδοτικό και με το που έχει στήσει το PC του και ψάχνει το καλώδιο για να το συνδέσει στην πρίζα, ανακαλύψει ότι χρειάζεται να δώσει άλλο ένα δίευρο για να αγοράσει κάποιο.

Το αστείο στην όλη υπόθεση, (πέρα από την μικρότητα της εταιρείας να μην συμπεριλάβει γενικά παρελκόμενα, μην και ανέβει ελάχιστα το κόστος παραγωγής), είναι πως στα πιο budget μοντέλα της, η Kolink παρέχει κανονικά και βίδες και καλώδια και cable ties! Ειλικρινά το σκεπτικό πίσω από αυτό μου διαφεύγει εντελώς, οπότε απλώς πάμε να περάσουμε στην ηλεκτρολογική ανάλυση του Enclave.

Εσωτερικό Τροφοδοτικού και Ηλεκτρολογική Ανάλυση

Πριν αρχίσουμε την ανάλυση του εσωτερικού του τροφοδοτικού, καλό θα ήταν να δείτε αυτό το βίντεο, αν δεν έχετε εμπειρία με τα SMPS τροφοδοτικά και θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι σκοπό εξυπηρετεί το κάθε κομμάτι και που βασίζονται τα κριτήριά μου.

Ανεμιστήρας

Ξεκινάμε όπως πάντα με τον ανεμιστήρα. Μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα καλά στην φωτογραφία, όμως έχουμε έναν EFS-12E12H ανεμιστήρα από την ίδια την Kolink, στα 120mm, ο οποίος φαίνεται να έχει Rifle Bearing. Δεν μπόρεσα να βρω παραπάνω χαρακτηριστικά πέρα από αυτά που αναγράφει, δηλαδή ότι λειτουργεί στα 12V, 0.5A.

EMI Φίλτρο

Στην είσοδο του τροφοδοτικού, έχουμε την αρχή του EMI φίλτρου, το οποίο φιλτράρει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εισέρχεται αλλά και εξέρχεται από το τροφοδοτικό. Κολλημένους πάνω στο βύσμα τροφοδοσίας έχουμε έναν Χ πυκνωτή και δύο Y πυκνωτές, για φιλτράρισμα μεταξύ των γραμμών και της γείωσης αντίστοιχα. Ακριβώς κάτω από τον Χ πυκνωτή διακρίνεται επίσης μια μικρή πλακέτα, η οποία περιλαμβάνει έναν έξυπνο αποφορτιστή. Τέλος, στο καλώδιο διακρίνεται και ένας φερίτης.

Στην κύρια πλακέτα βλέπουμε μία ασφάλεια 250V, 10A η οποία είναι και η πρώτη προστασία του τροφοδοτικού. Στην συνέχεια έχουμε άλλον έναν Y πυκνωτή, δύο πηνία CM, ένας X πυκνωτής ανάμεσά του και τέλος δύο Υ πυκνωτές με φερίτες στα ποδαράκια τους. Και εδώ βρίσκουμε και το πρώτο φάουλ το τροφοδοτικού. Δεν βλέπω απολύτως κανένα MOV πριν την γέφυρα ανόρθωσης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως όσον αφορά το surge protection, το τροφοδοτικό είναι πρακτικά γυμνό.

Γέφυρα ανόρθωσης

Ακριβώς απέναντι από τον τελευταίο Χ πυκνωτή που βλέπουμε, έχουμε την γέφυρα ανόρθωσης του τροφοδοτικού, η οποία είναι GBU1506 στα 600V, 15A στους 100°C. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς, η γέφυρα είναι εντελώς κρυμμένη από το heatsink της, πράγμα το οποίο με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Power Factor Correction

Μετά από την γέφυρα έχουμε ένα NTC thermistor, δουλειά του οποίου είναι να μειώνει την ένταση εισροής του τροφοδοτικού. Αριστερά του έχουμε ένα ρελέ παράκαμψης, το οποίο βγάζει το NTC εκτός κυκλώματος κατά την κανονική λειτουργεία του τροφοδοτικού, έτσι ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερο efficiency.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, θα ήθελα να επισημάνω πως το NTC βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στα APFC MOSFETS, τα οποία είναι γνωστό πως θερμένονται αρκετά κατά την λειτουργία τους. Πιθανολογώ λοιπόν, πως υπάρχει περίπτωση το NTC να θερμανθεί, μέσω των MOSFET, αρκετά ώστε να μην μειώνει ικανοποιητικά την ένταση εισροής, προκαλώντας προβλήματα. Δυστυχώς δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μετρήσω κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Όσον αφορά το Active PFC μέρος, έχουμε δύο Infineon IPA50R190CE APFC MOSFETS στα 550V, 15.7A στους 100°C, όπως και την Infineon IDH06G65C6 APFC Boost Diode στα 650V, 6A στους 145°C.

Ο κύριος πυκνωτής του τροφοδοτικού είναι ένας Teapo LG στα 420V, 390μF, rated στις 2000 ώρες λειτουργίας στους 105°C. Noμίζω πως αρχίζω να καταλαβαίνω για ποιόν λόγο το τροφοδοτικό έχει μόνο 3 χρόνια εγγύηση. Η αλήθεια είναι πως για ένα τροφοδοτικό σε αυτό το εύρος τιμής, περίμενα να βρω πυκνωτές Α κλάσης και Ιαπωνικής παραγωγής, όμως εδώ η Kolink απογοητεύει. Τους συγκεκριμένους πυκνωτές τους βρίσκουμε σε πολύ φτηνά budget units άλλων εταιρειών, όπως το CV450.

Ο PFC Controller παραδόξως δεν είναι ένας από τους κλασσικούς Champion που έχουμε δει έως τώρα, αλλά ο NCP1654 της On Semiconductor. Ο συγκεκριμένος controller έχει μερικά ενδιαφέροντα features, όπως ένα full σετ από προστασίες, που δεν συναντάται συχνά.

Switching Scheme

Η τοπολογία του κύριου μέρους του τροφοδοτικού είναι ένας Full Bridge LLC Resonant Converter. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάτσω να εξηγήσω με λεπτομέρειες πως λειτουργεί, όμως μπορείτε να δείτε αυτό εδώ το βιντεάκι. Ουσιαστικά απαρτίζεται από τέσσερα MOSFET, που θα δούμε μετά, έναν πυκνωτή (το κίτρινο στρογγυλό πράγμα) και δύο πηνία. Το ένα παράλληλα με το φορτίο και το άλλο σε σειρά. Με αυτήν την διάταξη και συντονίζοντας όλα αυτά τα κομμάτια, πετυχαίνουμε πολύ μικρές απώλειες και πολύ μεγάλο efficiency. Θα μπορούσα να πω επίσης, πως το LLC Resonant Converter είναι από τις πιο σύγχρονες και high-end υλοποιήσεις τροφοδοτικών διατάξεων SMPS. Σίγουρα αξίζει ένα μπράβο στην Kolink που επέλεξε κάτι τέτοιο.

Main Switchers του Resonant Converter είναι τέσσερα Great Power GPT10N50AD στα 500V, 9.7A, τα οποία δεν αναφέρουν την θερμοκρασία στην οποία μπορούν να δώσουν αυτό το Amperage. Δεν είναι και η πιο ποιοτική επιλογή μεν, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.

Tέλος Resonant Controller ο οποίος ελέγχει το switching rate των παραπάνω MOSFET είναι ο Champion CM6901T6. Και ότι έλεγα ότι θα δούμε το πρώτο τροφοδοτικό που δεν περιλαμβάνει κάποιο IC της Champion!

Παραγωγή Γραμμών Τάσεων και Φίλτρο Εξόδου

Ξεκινώντας με την παραγωγή των γραμμών τάσεων, βλέπουμε τα components που μας δίνουν το 5VSB rail. Στην πρώτη φωτογραφία έχουμε έναν Infineon ICE2QR4765 PWM Controller, ο οποίος έχει μέσα του ενσωματωμένο ένα MOSFET. Ο συγκεκριμένος είναι ένα πολύ ποιοτικό IC, οπότε χαίρομαι που τον βλέπω. Στην δεύτερη φωτογραφία έχουμε μία On Semiconductor MBR2045CT διπλοδίοδο Schottky, rated στα 45V, 20A, η οποία ανορθώνει την τάση του auxilary μετασχηματιστή, για να μας δώσει τα 5V.

Η ανόρθωση στο 12V rail γίνεται με χρήση MOSFET, συνεπώς έχουμε ένα Synchronous Rectification scheme στο δευτερεύον του τροφοδοτικού. Συγκεκριμένα, έχουμε τέσσερα Nexperia PSMN2R6-40YS MOSFET, rated στα 40V, 100A στους 100°C, των οποίων το ground plane συνδέεται μάλιστα με heatsinks τα οποία βγαίνουν στην πάνω πλευρά της πλακέτας, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα υπερθέρμανσης.

Τα 5V και 3.3V rails παράγονται απευθείας από το 12V, με την χρήση DC-DC converter. Εδώ έχουμε δύο Excelliance MOS EMB09N03HR MOSFET για κάθε rail, rated στα 30V, 35A στους 100°C, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να σας δείξω. ο PWM Controller τους όμως, ο οποίος φαίνεται στην φωτογραφία, είναι ο κλασικός Anpec APW7159C που συναντάμε αρκετά συχνά.

Όσον αφορά τους πυκνωτές στην δευτερεύουσα πλευρά, δηλώνω τουλάχιστον απογοητευμένος. Είμαι επίσης σίγουρος, πως ανακάλυψα τον λόγο της τόσο μικρής εγγύησης. Αναφέρομαι στους δέκα Teapo SC πυκνωτές, rated στις 1000 με 3000 ώρες λειτουργίας στους 105°C, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα υψηλά failure rates τους και την χαμηλή τους ποιότητα. Οι 8 πυκνωτές πολυμερών της CapXon όμως σώζουν κάπως την κατάσταση, μιας και βοηθούν και αυτοί στο φιλτράρισμα και την σταθεροποίηση της τάσης.

Ασφάλειες, Κολλήσεις και Supervisor IC

Οι προστασίες του τροφοδοτικού, οι οποίες περιλαμβάνουν OCP, UVP, OVP, OPP, OTP και SCP, δίνονται από δύο Supervisor IC’s τα οποία φαίνονται στις φωτογραφίες. Έχουμε τον συγκριτή τάσης UTC393 ο οποίος αναλαμβάνει τα UVP/OVP σε συνδυασμό με το IN1S313I-DAG, το οποίο αποτελεί το κύριο IC του κυκλώματος προστασιών.

Όσον αφορά τις κολλήσεις, είμαι πολύ ευχαριστημένος και για τις δύο πλακέτες που περιλαμβάνει το τροφοδοτικό. Το μόνο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι ένας από τους πυκνωτές πολυμερών, ο οποίος λόγω του καλωδίου, έχει αρχίσει και ξεκολλά από τα ποδαράκια του. Αυτό είναι μια ξεκάθαρα κακή πρακτική, η οποία θα διορθώνονταν με καλύτερο σχεδιασμό.

Μετρήσεις

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μετρήσεις του τροφοδοτικού και να δούμε πόσο σταθερές τάσεις και χαμηλό ripple μπορεί να μας δώσει το Kolink Enclave 600W.

Γραμμές Τάσεων – Ripple

Σε αυτό το τεστ, κοιτάμε τις μεταβολές της τάσης κάτω από διάφορα φορτία, όπως επίσης και την κυματομορφή της για να διακρίνουμε τις μικρές στιγμιαίες διακυμάνσεις. Όπως καταλαβαίνετε, όσο σταθερότερα, τόσο καλύτερα.

Το ripple στο 12V rail κάνει αρκετές διακυμάνσεις ανάλογα το φορτίο και δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιεί με βάση τις προσδοκίες μου. Σε μερικές καταναλώσεις παρατηρείτε ιδιαίτερα υψηλό ripple για αυτό το design, άνω των 40mV, το οποίο θα περίμενα να βρω σε τροφοδοτικά χειρότερης ποιότητας. Σε σχέση με το μικρότερο αδερφάκι του, το Modular Power 600W, το Enclave έχει πολύ χειρότερα νούμερα.

Στο 5V rail, τα πράγματα πάνε πιο γραμμικά. Ξεκινάμε με σχετικά χαμηλό ripple, όμως όσο αυξάνεται το φορτίο, τόσο αυξάνεται και το ripple. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως εδώ το τροφοδοτικό τα πάει αρκετά καλά.

Τέλος στο 3.3V rail βλέπουμε πρακτικά μία από τα ίδια με αυτό που είδαμε στο 5V rail, μόνο που εδώ, η διακύμανση μεταξύ του χαμηλότερου και ψηλότερου φορτίου είναι αισθητά μικρότερη. Τα νούμερα φυσικά είναι πολύ αποδεκτά και με ικανοποιούν.

Γραμμές Τάσεων – Διακυμάνσεις

Οι διακυμάνσεις στο 12V rail είναι πολύ χαμηλές, εφόσον το τροφοδοτικό καταφέρνει να τις διατηρεί στο σημείο του σχεδόν 1%. Από την άλλη δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το 5V rail. Eκεί οι διακυμάνσεις πλησιάζουν το 2%, το οποίο δεν είναι ιδανικό. Το ίδιο βλέπουμε σε μικρότερο βαθμό βέβαια στο 3.3V rail, ενώ το 5VSB rail είναι πολύ κοντά στο ποσοστό του 1% και κρατά αρκετά σταθερή την τάση.

Να πω βέβαια πως το κύριο rail που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το 12V, μιας και δίνει την περισσότερη ενέργεια, όμως και πάλι μου αρέσει να βλέπω χαμηλά ποσοστά σε όλα τα rails, ειδικά σε τροφοδοτικά αυτών των τιμών.

Hold Up Time και Efficiency

Και ναι, καλά βλέπετε, πλέον μπορούμε να πάρουμε μετρήσεις για το Hold Up Time και το PWR_OK signal του τροφοδοτικού, όπως και μετρήσεις efficiency για το 5VSB rail.

Όσον αφορά το Hold Up Time, το τροφοδοτικό αποδίδει τρομερά ικανοποιητικά, ξεπερνώντας το απαιτούμενο όριο των 17ms κατά 3.1ms σε σχεδόν full load. Με βάση αυτό, οι χρήστες UPS δεν πρόκειται να συναντήσουν απολύτως κανένα πρόβλημα. Περί του PWR_OK Signal, βλέπουμε να πέφτει σε low state μέσα σε 15.6ms, το οποίο είναι 0.4ms χαμηλότερο από το προτεινόμενο, όμως η διαφορά είναι τρομερά μικρή και θα έλεγα ανάξια λόγου.

Τα δεδομένα του efficiency μέχρι ώρας αφορούν αποκλειστικά το 5VSB rail, όπως ανέφερα προηγουμένως, όμως όσο αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας, αυτό θα αλλάξει για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα rails. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, το efficiency του 5VSB είναι αρκετά ικανοποιητικό, με υψηλά ποσοστά.

Θερμοκρασίες

Oι θερμοκρασίες του τροφοδοτικού, είναι αρκετά ικανοποιητικές και ο ανεμιστήρας παρέμεινε αθόρυβος σχεδόν σε όλα τα φορτία.

Συμπεράσματα

ΥπέρΚατά
High End πλατφόρμαΜέτριοι προς κακοί πυκνωτές
Αθόρυβη λειτουργίαΥψηλό ripple στο 12V rail
Πολύ σταθερό 12V railΠαντελής έλλειψη παρελκόμενων
Fully Modular σχεδιασμόςΑνεμιστήρας αμφιβόλου ποιότητας
Efficient 5VSB railΜικρολαθάκια στον σχεδιασμό
Πολύ καλό Hold Up TimeΧαλαρά 5V και 3.3V rails
Ικανοποιητικός αριθμός καλωδίων/βυσμάτωνΑκριβό για αυτά που προσφέρει
Μόνο 3 χρόνια εγγύηση

Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω τρομερά απογοητευμένος. Ενώ η πλατφόρμα είναι high end και έχω πολύ καλές εμπειρίες με κατώτερα τροφοδοτικά της ίδιας εταιρείας, στο συγκεκριμένο price range απλώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Το κύριο πρόβλημα του τροφοδοτικού είναι οι πυκνωτές του. Πραγματικά είναι ο χειρότερος τρόπος για να χαλάσεις μια πολύ καλή βάση και αυτό φαίνεται και στην εγγύηση. Eίναι το μόνο τροφοδοτικό 80+ Gold σε αυτήν την τιμή που δίνει κάτι χαμηλότερο από 5 χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ και στο θέμα των παρελκόμενων. Είναι μια πρακτική που έχω δει σε PC Cases της ίδιας εταιρείας και δυστυχώς την συναντώ και εδώ. Θα προτιμούσα το τροφοδοτικό να είναι 1.5€ ακριβότερο, παρά να ανακαλύψω ξαφνικά, όταν το πάρω στα χέρια μου, πως δεν έχει καν καλώδιο για να το βάλω στην πρίζα. Το κύριο πρόβλημα είναι πως η απουσία του δεν αναγράφεται πουθενά και έτσι θέτει τους πιθανούς αγοραστές προ εκπλήξεως. Όταν δε, σκέπτομαι πως κάτι τέτοιο, το οποίο δίνει πολύ άσχημη εικόνα, μπορεί να αποφευχθεί με μόνο 1.5€ παραπάνω, πραγματικά φτάνω στο σημείο να το αποκαλέσω ακόμα και “γυφτιά” .

Συμπερασματικά λοιπόν, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαλάσεις κάτι το οποίο στηρίζεται σε γερές και άρτιες βάσεις.

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.