Read Time:9 Minutes

Δεύτερο review τροφοδοτικού, μέσα σε ένα μήνα; Ποιος φούρνος γκρεμίστηκε; Για να πω την αλήθεια φούρνους δεν συνηθίζω να χαλάω. Μόνο τροφοδοτικά όπως το Kolink Modular Power 600W, το οποίο είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του review! Το συγκεκριμένο μάλιστα προέρχεται από την ίδια την Kolink, μέσω της Zegetron, οπότε τους οφείλω και ένα ευχαριστώ! Και ναι, σε περίπτωση που το αγνοούσατε (όπως και εγώ), η Kolink βγάζει ΚΑΙ τροφοδοτικά. Ας ελπίσουμε να μην είναι το ίδιο “ποιοτικό” όπως το SHP 600 της Sharkoon

Από την άλλη, ίσως να δούμε το νέο, άγνωστο μέχρι στιγμής, budget αστέρι που ψάχνω τόσο καιρό! Στα 60€ που κυκλοφορεί, με 80+ Bronze certification, semi-modular design και 600W διαθέσιμης ισχύος, νομίζω πως σίγουρα έχει τις δυνατότητες.

Συσκευασία και Εξωτερικό

Η συσκευασία του τροφοδοτικού μπορώ να πω πως είναι αρκετά συμπαθητική! Σου δίνει απευθείας και με μεγάλα γράμματα πληροφορίες για το τροφοδοτικό, όπως το γεγονός ότι έχει 3 χρόνια εγγύηση, το μήκος των καλωδίων και τον πίνακα ισχύος του. Το ίδιο το τροφοδοτικό τώρα, είναι ακριβώς σαν όλα τα άλλα, αν και φέρνει λίγο στον σχεδιασμό του System Power 9. Ένα αυτοκόλλητο με τον πίνακα ισχύος και το όνομα της εταιρείας σχεδιασμένο στην λαμαρίνα μιας πλευράς, ίσα να φαίνεται.

Από άποψη μεγέθους, για μια ακόμα φορά δεν φεύγουμε από τα κατεστημένα, αφού το τροφοδοτικό μετρά διαστάσεις ενός standard ATX τροφοδοτικού στα 140x150mm.

Αναγραφόμενη Ισχύς ανά Rail

Voltage Rail3.3V5V12V-12V5VSB
Max. Current15A15A45.5A0.3A2.5A
Max. Combined Power100W 546W3W12.5W

Eδώ θέλω να αναφέρω δύο πράγματα. Πρώτον, πως το τροφοδοτικό αναφέρει 550W ως “Recomended 24/7 Power” και πως το 600W το έχει παρέα με ένα “Rated max. output“. Με απλά λόγια, το τροφοδοτικό δεν είναι 600W, αλλά είναι 550W. Τώρα γιατί η Kolink επιλέγει να το διαφημίζει ως 600W μονάδα, αντί για 550W, πραγματικά μου διαφεύγει. Εν πάση περιπτώσει, για 50W δεν χάθηκε και ο κόσμος, αν και αυτές οι πρακτικές δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να αναφέρω, είναι πως αν κρίνω από την ισχύ διαθέσιμη στο 3.3V και 5V rail, μάλλον κοιτάμε ένα DC-DC conversion scheme στην δευτερεύουσα πλευρά του τροφοδοτικού!

Καλώδια και Βύσματα

Aς δούμε όμως και τα καλώδια που προσφέρει το τροφοδοτικό, τα οποία φυσικά είναι αποσπώμενα, όπως υποδεικνύει και το όνομά του.

Είδος ΚαλωδίουΑρ. ΚαλωδίωνΑρ. ΒυσμάτωνΔιάμετροςΠυκνωτές Καλωδίου
ATX connector 20+4 pin (500mm)1118-20AWGΌχι
8pin EPS12V (600mm)1118AWGΌχι
6+2 pin PCI-E (600mm+100mm)1218AWGΌχι
SATA (500mm+100mm+100mm+100mm) 1418AWGΌχι
4 pin Molex (500mm+100mm)1218AWGΌχι

Εδώ έχουμε ίσως το πρώτο τροφοδοτικό, με το οποίο δεν είμαι ικανοποιημένος όσον αφορά τον αριθμό των καλωδίων και βυσμάτων. Σίγουρα περίμενα να δω δεύτερο SATA Power καλώδιο με μικρότερο ή ίσο αριθμό βυσμάτων, μιας και τα σύγχρονα cases δεν έχουν όλα τα drive bays μαζεμένα σε μια μόνο πλευρά. Το να δίνεις ένα dedicated καλώδιο Molex αντί να κάνεις το κλασσικό 2-3 SATA Power connectors και Molex στο τέλος του κάθε καλωδίου, το θεωρώ τουλάχιστον περίεργο.

Πέραν των λίγων διαθέσιμων καλωδίων και βυσμάτων, τα υπάρχοντα καλώδια είναι λίγο πιο κοντά από ότι θα τα ήθελα. Ίσως κόψω μισό πόντο από όλα αυτά, μιας και όσο καλό να είναι ένα τροφοδοτικό, αν δεν μπορείς να το συνδέσεις εκεί που θες, είναι πρακτικά άχρηστο.

Εσωτερικό Τροφοδοτικού και Ηλεκτρολογική Ανάλυση

Πριν αρχίσουμε την ανάλυση του εσωτερικού του τροφοδοτικού, καλό θα ήταν να δείτε αυτό το βίντεο, αν δεν έχετε εμπειρία με τα SMPS τροφοδοτικά και θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι σκοπό εξυπηρετεί το κάθε κομμάτι και που βασίζονται τα κριτήριά μου.

Ανεμιστήρας

Όπως πάντα, το πρώτο κομμάτι που βλέπουμε είναι ο ανεμιστήρας. Εδώ έχουμε έναν Alpine DF1202512SEHI στα 120mm. Ο συγκεκριμένος είναι τύπου Sleeve Bearing και για τα μέγιστα RPM του και τα επίπεδα θορύβου, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάτι. Εν πάση περιπτώσει, δεν πιστεύω πως είναι χειρότερος από οποιονδήποτε άλλον κινέζικο ανεμιστήρα της σειράς που βρίσκει κανείς σε αυτά τα τροφοδοτικά. Για την τιμή του τροφοδοτικού λοιπόν, θα έλεγα πως κάνει την δουλειά.

EMI Φίλτρο

Στην είσοδο του τροφοδοτικού, έχουμε την αρχή του EMI φίλτρου, το οποίο φιλτράρει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εισέρχεται αλλά και εξέρχεται από το τροφοδοτικό. Κολλημένους πάνω στο βύσμα τροφοδοσίας έχουμε έναν Χ πυκνωτή και δύο Y πυκνωτές, για φιλτράρισμα μεταξύ των γραμμών και της γείωσης αντίστοιχα.

Στην πλακέτα βλέπουμε μία ασφάλεια 250V, 10A η οποία είναι και η πρώτη προστασία του τροφοδοτικού. Στην συνέχεια έχουμε άλλους δύο X πυκνωτές και δύο πηνία CM, τα οποία είναι τοποθετημένα εναλλάξ. Και εδώ βρίσκουμε και το πρώτο φάουλ το τροφοδοτικού. Δεν βλέπω απολύτως κανένα MOV πριν την γέφυρα ανόρθωσης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως όσον αφορά το surge protection, το τροφοδοτικό είναι πρακτικά γυμνό.

Γέφυρα ανόρθωσης

Αμέσως μετά από τον τελευταίο Χ πυκνωτή που βλέπουμε, έχουμε την γέφυρα ανόρθωσης του τροφοδοτικού, η οποία είναι Diodes Incorporated GBU608 στα 800V, 6A. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και εσείς, η γέφυρα δεν είναι συνδεδεμένη πάνω σε κάποιο heatsink το οποίο δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει. Μιλάμε για ένα τροφοδοτικό στα 550-600W, όχι για τροφοδοτικό των 350W και 400W. Εδώ σίγουρα θα κόψω μισό πόντο.

Power Factor Correction και Switching scheme

Μετά από την γέφυρα έχουμε ένα NTC thermistor, δουλειά του οποίου είναι να μειώνει την ένταση εισροής του τροφοδοτικού. Μπροστά του βλέπουμε δύο Y πυκνωτές για παραπάνω φιλτράρισμα, ενώ αριστερά του βλέπουμε το PFC πηνίο.

Οι κύριοι πυκνωτές είναι μια σχετικά ευχάριστη έκπληξη. Εδώ έχουμε δύο TK (Toshin Kogyo) 400V 220uF πυκνωτές, οι οποίοι είναι παράλληλα συνδεδεμένοι για συνολική χωρητικότητα 440uF. Μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι rated στις 2000 ώρες λειτουργίας στους 105°C, μιας και μιλάμε για ένα 600W unit. Από επίπεδο ποιότητας, οι συγκεκριμένοι πυκνωτές είναι παρόμοιοι με τους κλασικούς Teapo LG που έχουμε δει και στο Corsair CV450.

Ο PFC controller του τροφοδοτικού βρίσκεται στο μέσο της πλακέτας και είναι ο Champion CM6800UX. Εάν είστε τακτικός αναγνώστης αυτής της στήλης, πλέον πρέπει να έχει αρχίσει να στοιχειώνει τα όνειρά σας. Ο συγκεκριμένος μάλιστα, ως “combo controller” αναλαμβάνει και το PWM driving των PFC MOSFET.

Το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί ένα μοναδικό PFC MOSFET, το IPS ITA13N50R 500V, 13A στους 25°C, ενώ η δίοδος υπερφράγματος είναι η NXP BYC8X-600P στα 600V, 8A. Μπορώ να πω πως ένα δεύτερο PFC MOSFET σίγουρα θα ήταν χρήσιμο και θα βοηθούσε στο efficiency, αλλά θα δούμε παρακάτω το πως καταφέρνει το 80+ Bronze certification που έχει.

Όσον αφορά το topology της κύριας πλευράς, έχουμε το κλασσικό Double-Forward scheme το οποίο χρησιμοποιεί δύο switching MOSFETs. Τα switchers μας είναι και πάλι τα ITA13N50R που είδαμε και στο PFC MOSFET.

Μετασχηματιστής

Συνεχίζοντας, έχουμε τον μετασχηματιστή που απομονώνει παράλληλα την κύρια με την δευτερεύουσα πλευρά του τροφοδοτικού, μαζί με ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο μας δίνει το 5VSB Rail. Εδώ, έχουμε το DP2358 από την Developer Microelectronics, το οποίο είναι ένα ακόμα combo PWM controller μαζί με ενσωματωμένο MOSFET.

Παραγωγή Γραμμών Τάσεων και Φίλτρο Εξόδου

Για το 12V Rail, βλέπουμε να χρησιμοποιείτε ένας διαφορετικός τρόπος ανόρθωσης, αντί των διόδων Schottky που βλέπουμε συνήθως. Εδώ έχουμε δύο IPS FTP03N06NA MOSFET’s, στα 60V , 145A στους 100°C.
Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως διακόπτες για να δημιουργήσουν ένα Synchronous Rectification scheme, το οποίο, σε σχέση με τις κλασσικές διόδους, είναι πολύ πιο αποδοτικό. Θα έλεγα μάλιστα πως το 80+ Bronze rating του τροφοδοτικού, οφείλεται κυρίως σε αυτήν την “πατέντα”.

Η ανόρθωση των υπόλοιπων rails γίνεται, όπως υπέθεσα στην αρχή, με DC-DC conversion. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται τέσσερα UBIO QM3004D MOSFET’s στα 30V, 40Α στους 100°C, που παίρνουν τάση από το 12V rail και παρέχουν τα 5V και 3.3V rails. Το PWM driving αυτών των MOSFET γίνεται από τον Anpec APW7159C, έναν PWM controller δύο καναλιών.

Οι πυκνωτές στην δευτερεύουσα πλευρά είναι από μια άγνωστη σε εμένα μάρκα, αν και το όνομα Asia’X δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Συνεπώς εδώ πρέπει να επιστρατεύσω την βοήθεια των καλύτερών μου. Σύμφωνα με τον Άρη, (γνωστός και ως crmaris για τους σχετικούς), οι πυκνωτές είναι 2ης-3ης κατηγορίας. Λαμβάνοντας υπόψιν πως είναι rated στις 2000 ώρες λειτουργίας στους 105°C, θα έλεγα πως δεν είναι και πολύ μακριά από τους αντίστοιχους Teapo που έχουμε δει σε άλλα τροφοδοτικά.

Ασφάλειες, Κολλήσεις και Supervisor IC

Έχοντας φτάσει στο τέλος της ανάλυσης, το μόνο που απομένει είναι το Supervisor IC του τροφοδοτικού. Εδώ έχουμε το Grenergy GR8329N, το οποίο προσφέρει τα OCP, OVP, SCP και OPP τα οποία έχει το τροφοδοτικό. Για μια ακόμα φορά όμως δεν βλέπουμε OTP, το οποίο δεν μπορώ να πω πως μου αρέσει ιδιαίτερα και θα πρέπει να κόψω και από εδώ μισό πόντο.

Όσον αφορά τις κολλήσεις στην κύρια πλακέτα και την δευτερεύουσα, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Σίγουρα όχι και ότι καλύτερο έχω δει, από την άλλη όμως δεν τις λες και άσχημες.

Μετρήσεις

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στις μετρήσεις του τροφοδοτικού και να δούμε πόσο σταθερές τάσεις και χαμηλό ripple μπορεί να μας δώσει το Modular Power 600W.

Startup Transient Response

To Transient Response μεταφράζεται ελεύθερα ως: “το πως αντιδρά ένα κύκλωμα σε στιγμιαίες και παροδικές μεταβολές”. Το συγκεκριμένο τεστ περιλαμβάνει άσκηση φορτίου στο 12V rail του τροφοδοτικού, με το που βγαίνει από standby (5VSB).

Eδώ όπως μπορούμε να δούμε, το τροφοδοτικό κάνει ένα πλατό στα 10V, για περίπου 2ms. Μετά, η τάση συνεχίζει την ανοδική της πορεία με μικρότερo ρυθμό μεταβολής. Συνολικά το τροφοδοτικό χρειάστηκε 12.8ms για να φτάσει την τάση στα minimum επίπεδα, χρόνος ο οποίος είναι αρκετά πιο κάτω από τα 20ms που ορίζει ως μέγιστο το ATX Specification.

Γραμμές Τάσεων – Ripple

Σε αυτό το τεστ, κοιτάμε τις μεταβολές της τάσης κάτω από διάφορα φορτία, όπως επίσης και την κυματομορφή της για να διακρίνουμε τις μικρές στιγμιαίες διακυμάνσεις. Όπως καταλαβαίνετε, όσο σταθερότερα, τόσο καλύτερα.

Wall Power Consumption12V Rail Ripple5V Rail Ripple3.3V Rail Ripple
84W11.4mV7.44mV3.52mV
174W11.9mV6.16mV4.24mV
281W21.2mV17.8mV10.8mV
363W23.4mV18.6mV14.6mV
463W24mV16.2mV14.6mV
557W22mV16.4mV12mV
646W30.8mV30.8mV13.8mV

Το ripple σε κάθε γραμμή τάσης είναι από εξαιρετικό, στα χαμηλά φορτία, έως αρκετά καλό σε full load. Θα μπορούσε να δώσει καλύτερα νούμερα σε full load στο 5V rail, μιας και θεωρώ τα 30mVpp το μέγιστο αποδεκτό για τα secondary rails. Όπως και να ‘χει, από άποψη ripple το τροφοδοτικό είναι πολύ καλό για τα λεφτά του.

Γραμμές Τάσεων – Διακυμάνσεις

Oι γραμμές τάσεων των 5V και 12V είναι εξαιρετικές. Ακόμα και κάτω από full load, βλέπουμε ελάχιστες διακυμάνσεις σε σχέση με ελαφρά φορτία. Το 3.3V rail από την άλλη, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Μάλλον έχει γίνει trend τα τροφοδοτικά να μην δίνουν 3.3V, αλλά 3.4V, ακόμα και σε idle συνθήκες. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε full load, το 3.3V rail φτάνει τα 3.453V! Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει, όμως και πάλι είναι μέσα στα όρια του ATX Spec, οπότε δεν θα κόψω πόντους από εδώ.

Θερμοκρασίες

Oι θερμοκρασίες του τροφοδοτικού, είναι αρκετά ικανοποιητικές και ο ανεμιστήρας παρέμεινε αθόρυβος σχεδόν σε όλα τα φορτία. Φαίνεται και από το διάγραμμα των θερμοκρασιών πως τα RPM του ανεμιστήρα είδαν μια σημαντική μεταβολή, στα 464W κατανάλωσης. Η μέγιστη θερμοκρασία των 42.1°C πάντως, μπορώ να πω πως είναι αποδεκτή για ένα τροφοδοτικό αυτού του εύρους. Όχι τρομερά υψηλή, όμως όχι και ιδιαίτερα καλή.

Συμπεράσματα

ΥπέρΚατά
Σχετικά μικρό μέγεθοςΜικρός αριθμός καλωδίων/βυσμάτων
Αθόρυβη λειτουργίαΜέτρια ποιότητα υλικών
Πολύ σταθερές τάσεις στα 5V και 12V railsΜερικές παραλείψεις στην κατασκευή
Χαμηλό rippleΑπουσία OTP
Semi-Modular σχεδιασμόςΤο 3.3V rail βρίσκεται ακριβώς στα όρια
Καλός σχεδιασμός και χρήση synchronous rectification
Ανταγωνιστική τιμή

Για τροφοδοτικό άγνωστης μάρκας, μπορώ να πως πως είμαι τρομερά ευχαριστημένος! Μπορεί σε μερικά σημεία η κατασκευή να χάνει και σε η ποιότητα μερικών κομματιών να μην είναι πρώτης τάξεως, όμως τα θετικά του υπερτερούν. Ο σχετικά νεότερος σχεδιασμός του, το modularity, το χαμηλό ripple και οι μικρές διακυμάνσεις στην τάση, κάνουν το Kolink Modular Power 600W να είναι ένας άξιος ανταγωνιστής των περισσότερων τροφοδοτικών στα 60€.

About Post Author

Κώστας Ανεστόπουλος

Στα 4 μου έπαιξα το πρώτο μου PC game, το διάσημο Starcraft του 1998 και αποφάσισα ότι "αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω". Πλέον έχω ένα πάθος με το competitive overclocking, την ηλεκτρολογία και τα ηλεκτρονικά γενικότερα, όπως και την ανάλυση hardware. Στο Starcraft από την άλλη, ακόμα noobας είμαι.