Read Time:3 Minutes

Εισαγωγή

H Logitech έχει αποκτήσει τη φήμη μιας ποιοτκής εταιρείας, και όχι άδικα. Συγκεκριμένα, στον τομέα των ποντικιών, έχει επιτυχημένη πορεία δεκαετιών, με την ίδια να αναφέρει ότι είναι “World leader in mice”.

Η τελευταία προσθήκη στα budget ασύρματα ποντίκια της εταιρείας είναι το M190, το οποίο έρχεται με τιμή ίδια με το M171, που κυκλοφορεί χρόνια, στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμού:, κόκκινο, μπλε, μαύρο, και γκρι. Ακόμη και με μια μάτια στις online φωτογραφίες, δείχνει το μεγάλο μέγεθός του, καθώς, σαφώς, προορίζεται για μεγάλα χέρια, κάτι το οποίο δεν υπήρχε από την Logitech, κυρίως στα ασύρματα budget ποντίκια.

Στην κατοχή μου έχω το M171, αλλά και το M190, και θα σας παρουσιάσω μια σύντομη σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο.

Πρώτες εντυπώσεις του M190 και πλεονεκτήματα

Αρχικά, το οπτικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, όχι του επιπέδoυ του M171, αλλά αυτή είναι η πιο υποκειμενική αξιολόγηση που μπορεί να γίνει. Έπειτα, η εργονομία του M190 είναι καλή, και όντως σε μεγάλα χέρια κάθεται αρκετά καλά. Η ροδέλα είναι αρκετά γρήγορη και ακριβής, με κάλο grip, χάρη στο σχεδιασμό της. Καλό grip έχει και το υπόλοιπο ποντίκι, λόγω του σχεδιασμού του. Η αίσθηση των κουμπιών είναι οκ, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Το κομμάτι της ασύρματης σύνδεσης εξαιρετικό, όπως έχουμε συνηθίσει από την Logitech, και δεδομένου ότι η μπαταρία του M171 μού έβγαλε όντως σχεδόν 18 μήνες χρήσης, δεν αμφιβάλλω ότι και εδώ η κατάσταση θα είναι παρόμοια. Το M190 (όπως και το M171) εξοπλίζεται με invisible optic, που είναι αρκετά θετικό.

Αν όλα τα παραπάνω σας έπεισαν, προχωρήστε στη αγορά του. Ιδίως αν δεν έχετε άλλο ποντίκι και βολεύεστε με ένα φτηνό ενσύρματο ή με το trackpad του λάπτοπ, και έχετε σχετικά μεγάλη παλάμη, θα σας βολέψει απόλυτα για χρήση γραφείου.

Σύγκριση του M190 με το M171

Όσον αφορά το κομμάτι της σύγκρισης, παρατήρησα κάποια πράγματα. Για αρχή και τα δυο ποντίκια είναι αρκετά θορυβώδη, κάτι το οποίο δεν είναι κακό, αν και στο M190 ο ήχος είναι πολύ πιο έντονος στα κουμπιά και ειδικά στη ροδέλα (το κουμπί της ροδέλας). Επιπλέον, στο κομμάτι της κύλισης, το M171 μού φαίνεται πως κυλάει καλύτερα και πιο φυσικά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ίσως βρίσκεται στην παρακάτω εικόνα. Όπως βλέπετε, το M171 έχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής, κυρίως στο κάτω μέρος σε σχέση με το M190 που έχει μόνο 5 ποδαράκια.

Διαστάσεις M171 (αριστερά): Ύψος: 115,4 mm, Πλάτος: 66,1 mm, Βάθος: 40,3 mm
Διαστάσεις Μ190 (δεξιά): Ύψος: 97,7 mm, Πλάτος: 61,5 mm, Βάθος: 35,2 mm

Τέλος, η αίσθηση στο χέρι. Σε εμένα, το πλαστικό του M190 δίνει την αίσθηση φτηνού πλαστικού, πολύ φτηνότερου του M171. Ακόμη, το M171 μου δίνει πιο στιβαρή αίσθηση στο χέρι. Παρόλο το compact μέγεθος του M171 προσαρμόζεται εύκολα, ακόμη και στις δικές μου παλάμες, που είναι σχετικά μεγάλες, έχει γρήγορη κύλιση και δεν είναι κουραστικό, ενώ το M190 μού δίνει την εντύπωση ότι είναι αρκετά δυσκίνητο στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του.

Επιδόσεις στο gaming

Στο gaming, το M171 είναι άψογο, αν και δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα αυτή τη χρήση. Η ευκινησία του, σε συνδυασμό με τη γρήγορη επαναφορά των πλήκτρων του, έχει ως αποτέλεσμα να κάνει ακριβώς αυτό που τού ζητάω και πηγαίνει με ακρίβεια εκεί ακριβώς που θέλω. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και για gaming.

Αντίθετα, το M190 δε μου έδωσε την εντύπωση ότι ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στο gaming. Λόγω του μεγέθους του, δεν είναι αρκετά ευκίνητο (δεν έχει σχεδιαστεί για γρήγορες και απότομες κινήσεις) και σε συνδυασμό με την αργή επαναφορά των πλήκτρων του, δεν ήταν λίγες οι φορές που ένιωσα τον δείκτη του χεριού μου να μένει πατημένος στο αριστερό κλικ σε συνθήκες rapid fire.

Τελικά συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, επιλέγετε ό,τι σας βολεύει, για την ανάγκη που θέλετε να σας καλύψει. Και τα δύο ποντίκια αποτελούν πολύ καλές ποιοτικές επιλογές, σε πολύ προσιτή τιμή. Για χρήση γραφείου, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι και απο τα δύο. Αν επιθυμείτε να ασχοληθείτε και με το gaming, κατά την άποψή μου το M171 είναι καλύτερη επιλογή.

Μείνετε συντονισμένοι στους TheTechLads για περισσότερα reviews!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!