Read Time:3 Minutes

Советские партизаны

Rating: 9/10 | Platforms:  Microsoft Windows | Release Date: 14/10/2020 Played on: PC | Developer: Alter Games | Publisher: Daedalic Entertainment

Μετά από ένα σχετικά μεγάλο κενό, λόγω υποχρεώσεων, τα reviews επιστρέφουν στο site των The TechLads, με το Partisans 1941! Σήμερα θα δούμε το νέο παιχνίδι της νεοσύστατης Alter Games, μιας εταιρίας ανάπτυξης με έδρα την Μόσχα. Φυσικά το παιχνίδι στηρίζεται στις πλάτες της Daedalic Entertainment, ενός αρκετά μεγάλου publisher, που ενισχύει όσο μπορεί τα indie studios.

Ωστόσο, να επισημάνω ότι η Deadelic, εκτός από τα μικρά studio, εμπιστεύεται και τα μικρά μέσα. Μας παραχώρησε με χαρά το κλειδί του παιχνιδιού και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως!

Ιστορία

H ιστορία μας ξεκινά στα μέσα του B’ Π.Π, το 1941, με πρωταγωνιστή τον αρχηγό μια ομάδας παρτιζάνων, τον Captain Zorin. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, μιας και η υπόθεση του παιχνιδιού απλώς ακολουθεί τους παρτιζάνους σε δύσκολες αποστολές, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις του Άξονα, βοηθώντας παράλληλα τον Κόκκινο Στρατό και τον άμαχο πληθυσμό της εκάστοτε περιοχής. Αυτό είναι μια πολύ καλή ιστορική απεικόνιση των παρτιζάνων, μιας και για όσους δεν γνωρίζουν, οι παρτιζάνοι υπήρξαν άτακτος στρατός της Σοβιετικής Ένωσης (και όχι μόνο), που αντιστάθηκε σθεναρά στις Ναζιστικές δυνάμεις κάνοντας ανταρτοπόλεμο και προκαλώντας δολιοφθορές στα αντίπαλα οπλικά συστήματα. Κάτι αντίστοιχο με τους αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), αν το φέρουμε στα Ελληνικά δεδομένα.

Γραφικά και οπτικός τομέας

Το Partisans 1941 παρουσιάζει με μεγάλο ρεαλισμό το top down δυστοπικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτήριζε η εμπόλεμη Ρωσία στα μέσα στις αρχές του ’40. Έτσι θα συναντήσουμε αρκετό κρύο και χιόνι σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα άλλα πλούσια βλάστηση. Είναι όμως φανερό πως βλάστηση υπάρχει και για πρακτικούς σκοπούς, μιας και βοηθάει αρκετά στο gameplay. Αρκετά επίπεδα διαδραματίζονται νύχτα, πράγμα το οποίο βοηθάει στο να εκτιμήσουμε τον αρκετά καλοστημένο φωτισμό και τα αντίστοιχα εφέ, όμως ακόμα και τα επίπεδα τα οποία λαμβάνουν χώρα τις πρωινές ή απογευματινές ώρες είναι πολύ προσεγμένα.

Τώρα όσων αφορά τα μοντέλα των μονάδων, είναι προσεγμένα χωρίς όμως να παρουσιάζουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Πράγμα λογικό εφόσον μιλάμε για ένα top down RTS παιχνίδι. Τα animations των πυροβολισμών καθώς και διαφόρων ικανοτήτων είναι αρκετά δουλεμένα και σου αφήνουν μια πολύ θετική χροιά εν τέλει. Συνολικά το παιχνίδι προσφέρει ένα ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα, πάντα με γνώμονα ότι μιλάμε για ένα RTS.

Gameplay

Το παιχνίδι απαρτίζεται από μία ιδιαίτερη μίξη RTS, Stealth και φυσικά RPG στοιχεία, που κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει για κάποιο λόγο στις μέρες μας. Ο βασικός πυλώνας του παιχνιδιού όμως, είναι η βάση των παρτιζάνων. Εκεί τοποθετείς τον κάθε χαρακτήρα σε κάποια δραστηριότητα ώστε να συγκεντρώσεις πόντους και τροφή για να αναβαθμίσεις την βάση. Επιπροσθέτως, μπορείς να αναβαθμίσεις τα όπλα, να κάνεις raids για προμήθειες και να συγκεντρώσεις τροφή με διάφορους τρόπους. Αυτά όλα εξελίσσονται σε μία προσομοίωση, χωρίς ο παίκτης να δρα κάπου μετά τον σχεδιασμό των ενεργειών.

Τα επίπεδα από την άλλη, συνδυάζουν το stealth με το RTS. Πριν την εκκίνηση του κάθε επιπέδου, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρτιζάνων. Αυτό γίνεται διότι έχουν διαφορετικές ικανότητες, έτσι ώστε να επιλέξει ο παίκτης τον τρόπο προσέγγισης της αποστολής. Μία φιλική συμβουλή είναι να προτιμάτε τους παρτιζάνους με τα περισσότερα stealth abilities, μιας και το παιχνίδι είναι αρκετά ζόρικο. Και αφού ανέφερα τα abilities, πρέπει να αναφερθώ και στα skill trees που υπάρχουν για τον κάθε χαρακτήρα, μέσω των οποίων κατευθύνεις την εξέλιξή του. Πρόκειται για αρκετά επαναλαμβανόμενα trees, μιας και ο κορμός τους είναι σχεδόν ο ίδιος και διαφέρουν μόνο στα special abilities του κάθε χαρακτήρα.

Μουσική και sound design

Το Partisans 1941 είναι ντυμένο με μουσικά χαλιά που αντικατοπτρίζουν την ένταση και το περιβάλλον της εποχής. Έχει μία μίξη από επική μουσική, μαζί με ήχους της φύσης, τόνους αγωνίας στο stealth στοιχείο και χαλαρωτικές νότες κατά την ξεκούραση των παρτιζάνων στο camp. Μπορεί κανείς να ακούσει αρκετά τυποποιημένες μελωδίες ενός RTS, κατά την διάρκεια του. Γενικά, το sound design είναι αρτιότατο και τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά πιο ρεαλιστικά από ότι έχουμε συνηθίσει σε τέτοια παιχνίδια. Τα voice overs είναι τίμια και ευτυχώς χωρίς πολλά επιτηδευμένα “ρούσκι” Αγγλικά. Όσο για τα Γερμανικά voice overs τα βρήκα αρκετά μέτρια ίσως ακόμα και κακά…

Συμπέρασμα

Το Partisans 1941 είναι ένα διαμάντι που εμφανίστηκε από το πουθενά. Δεν έχω παρά να συγχαρώ την Alter Games για την πρώτη της προσπάθεια. Ευελπιστώ να μας χαρίσει κι άλλα αντίστοιχα παιχνίδια στο μέλλον. Όσοι είστε fan των RTS πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε, μιας και δίνει μία ιδιαίτερη χροιά το stealth στοιχείο. Για τους υπόλοιπους θα πως, αν σας φαίνεται έστω και λίγο ενδιαφέρον, παίξτε το και δεν θα σας απογοητεύσει!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!