Nonda Zus OBDII
Read Time:5 Minutes

Εισαγωγή

Είμαστε καραντίνα, η κατάθλιψη της κλεισούρας έχει φτάσει στο κόκκινο, έχουμε καταντήσει homo trogloditus σκεβρωμένοι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, περιμένουμε να τελειώσει και αυτή η ημέρα τηλεργασίας ώστε να παραγγείλουμε ότι πιο σάπιο και παχυντικό υπάρχει από online delivery υπηρεσία.  Έτσι και εγώ στα μέσα Φεβρουαρίου, ακολουθώντας την καθημερινή ρουτίνα, έχω παραγγείλει τα λεχματζούν μου και έχω μπει στο facebook να κάνω ανελέητή κύλιση μέχρι που συναντώ μια προωθητική ενέργεια της εταιρείας Nonda και συγκεκριμένα για το Nonda ZUS OBD-II, στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, διότι οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια μέσω διαφήμισης στο facebook, τουλάχιστον εγώ, τις θεωρώ ύποπτες, σχετιζόμενες με απάτες ή spam.

Η ειδοποιός διαφορά είναι, ότι η εταιρεία είναι γνωστή, είχα ξαναδεί προϊόντα της και reviews για τις dashcams στο youtube και η διαφήμιση στο Facebook είναι από την επίσημη σελίδα καθώς και το redirection του υπερ-συνδέσμου είναι από την επίσημη σελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο.

Τι ήταν αυτό που προωθούσαν και δη δωρεάν, με μόνη χρέωση τα μεταφορικά από Αμερική προς Ελλάδα;  Η Nonda δίνει δωρεάν το ZUS Smart Vehicle Health Monitor Mini, δηλαδή μια συσκευή διαγνωστικής σάρωσης του οχήματος μας το οποίο πρέπει να είναι συμβατό με το πρωτόκολλο/standard OBD-II (On board Diagnostics ΙΙ).

Τι είναι το OBD-II;

To OBD-II είναι ένα standard το οποίο οριστικοποιήθηκε το 1996. Είναι εάν θέλετε ένα ομοιόμορφο σετ κανόνων λογισμικού διαγνωστικής σάρωσης, που ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές οχημάτων, παγκοσμίως.  Οποιαδήποτε OBD-II συσκευή βάλουμε σε οποιοδήποτε συμβατό όχημα θα πρέπει να μας δώσει κατόπιν ενεργοποίηση του λογισμικού της συσκευής, βασικές πληροφορίες για την υγεία του οχήματος όπως την καταλαβαίνει ο εγκέφαλος της μηχανής μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν διάσπαρτοι στο όχημα.

Ποια είναι η Nonda;

Είναι αμερικάνικη εταιρεία η οποία εδρεύει στην Αμερική στην πολιτεία της Καλιφόρνια στο San Jose στην περιοχή Moonpark.

Έχουν 11 προϊόντα για χρήση σε οχήματα, κάμερες, αισθητήρες ελαστικών, εντοπισμός οχήματος, εντοπισμός κλειδιών, καλώδια κτλ.  Επίσης έχουν και 9 υπηρεσίες online επί το πλείστων ενεργές την Αμερική (οδική βοήθεια, Online videos για Κάνε μόνος Επισκευές, online υπηρεσία καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων κίνησης οχημάτων κτλ.). Δεν είναι μια εταιρεία που βγάζει ένα «κινέζικο» OBD και αυτό μόνο πουλάει στο aliexpress για 2 ευρώ ή μια εταιρεία από τις 17 στο kickstarter που ενδεχομένως να θέλουν να κάνουν την αρπαχτή.

Συσκευασία

Κουτάκι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, σε ματ υφή σε όλες τις πλευρές με εναλλαγή χρωματισμών λευκού και κοραλο-κεραμιδί.

Διαστάσεις 10cm x 6.5cm x 1.5cm Βάρος 4gr

H Συσκευή Nonda ZUS OBD-II

Λιλιπούτια συσκευή, καλή ποιότητας πλαστικού σώματος, τραπεζοειδής με γλυκές στρογγυλεμένες  γωνίες, οριακά άγριας ματ υφής σχεδόν σε όλο το σώμα,  με γυαλιστερή piano black λεπτομέρεια χάραξης στο λογότυπο της συσκευής με το κεφαλαίο γράμμα Q. Στο πίσω μέρος προτάσσονται οι 16 μεταλλικοί αρσενικοί συνδετήρες της πρίζας OBD-II. To συνολικό του βάρος είναι 5 γραμμάρια, μήκος 4.5cm, πλάτος 2cm, πάχος άνευ βύσματος 1cm, πάχος με το βύσμα 1.8cm.

H συσκευή είναι φιλική στην αφή, μπαίνει άνετα σε τσέπη, είναι πολύ διακριτική πάνω στην εσοχή του OBD-II, αυτό που του λείπει είναι ένα δακτύλιος ώστε να μπορεί κάποιος να έχει μαζί του στην αρμαθιά με τα κλειδιά ώστε άμεσα να μπορεί να το αφαιρεί από το αμάξι.

H Εφαρμογή για Nonda ZUS OBD-II

Η συσκευή συνδέεται μέσω Bluetooth με το smartphone και μέσω της επίσημης εφαρμογής ZUS, η δοκιμή έγινε με android τηλέφωνο Samsung A20e. To περιβάλλον εργασίας είναι εξορισμού dark, κατά την γνώμη μου κάτι πολύ θετικό για να μην ξοδεύουμε την μπαταρία του κινητού.

Η πρώτη οθόνη έχει το dashboard του Timeline και έχουμε τις επιλογές να περιηγηθούμε στο Dashboard του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο, Mileage με παρουσίαση της απόστασης που έχει διανυθεί καθώς και χάρτες με τις διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν, Safety είναι η οθόνη με την σάρωση του οχήματος και τα διαγνωστικά αποτελέσματα, Service είναι οθόνη με που παρουσιάζονται πληροφορίες για την οδική βοήθεια, το στίγμα του οχήματος και οι παραμετροποιήσεις συντομεύσεων για κλήση της αστυνομίας, της οδικής και του ΕΚΑΒ.

Σε κάθε μία από αυτές τι οθόνες έχει και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις, για παράδειγμα στο Dashboard που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα μας καθώς και τις στροφές μπορούμε μέσα από τις ρυθμίσεις να προσαρμόσουμε τις μονάδες σύμφωνα με την επιθυμία μας. Εξ ορισμού οι αρχικές ρυθμίσεις είναι σε Imperial, αλλά μπορούμε να τις αλλάξουμε στο standard ευρωπαϊκό.

Στην οθόνη safety, ίσως έχει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της μηχανής, αφού κάνουμε την αρχική σάρωση θα δούμε ότι παράγει αναφορά με 65 σημεία ελέγχου. 

Σε αυτό το σημείο, καταλαβαίνει κάποιος ότι η Nonda πρέπει να κάνει monetization και από την εφαρμογή που έχει φτιάξει και από την συσκευή που σου έχει δώσει.  Αρκετά από τα σημεία ελέγχου εξαρτώνται από τις άλλες συμβατές nonda συσκευές και στην ουσία το OBD-II που έχουμε στα χέρια μας είναι «κράχτης» για να μπεις στο οικοσύστημα της nonda και να αγοράσεις και τις υπόλοιπές συσκευές.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ως κάτοχος ενός Ford C-max με έτος κατασκευής 2007, δεν έχει κανένα πληροφοριακό σύστημα που έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, με τα συμπληρωματικά προϊόντα της Nonda μπορώ για παράδειγμα να έχω σε πραγματικό χρόνο την θερμοκρασία των ελαστικών καθώς και την πίεση ή την κατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, όλα αυτά συγκεντρωμένα σε μία εφαρμογή και με τους κατάλληλους αισθητήρες/συσκευές εγκατεστημένα στο παλαιό μου αμάξι.  Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας mini εκσυγχρονισμός που σου δίνει ορατότητα σε δεδομένα που πριν δεν είχες και όλα αυτά για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορούν να προβούν ακριβά ή μερικές φορές και μοιραία.

Αξίζει τελικά το Nonda Zus OBD-II;

Η χρήση του Nonda ZUS OBD-II  σε παλαιότερα αμάξια σίγουρα αξίζει, μας δίνει γνώση για την κατάσταση του οχήματος, όπως το ίδιο καταλαβαίνει την κατάσταση του.  Μας δίνει την δυνατότητα να επαληθεύσουμε τι μας λένε στο συνεργείο για τις διάφορες συντηρήσεις και επισκευές, μας βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων και κάνει τις μετακινήσεις μας πιο ασφαλείς.

Ο χρήστης που είναι άνετος με την χρήση τεχνολογίας, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου ως προς τις ρυθμίσεις και την χρήση του. Βοηθάει πολύ ότι η εφαρμογή είναι καλοσχεδιασμένη.  Εάν κάποιος έχει αποφασίσει για συγκεκριμένο budget για τον εκσυγχρονισμό του οχήματος ίσως το περιβάλλον και οι σχετικές συσκευές της Nonda ναι είναι τα κατάλληλα εργαλεία για να ικανοποιηθεί.

Το μόνο ψεγάδι που βρίσκω με την συγκεκριμένη συσκευή, είναι η απουσία τεκμηρίωσης για την κατανάλωση ενέργειας από την μπαταρία αυτοκινήτου όταν το αυτοκίνητο είναι με σβηστό κινητήρα και σε ακινησία.  Για παν ενδεχόμενο όταν δεν είμαι μέσα στο αμάξι, αποσυνδέω την συσκευή από το αμάξι.

Προσωπικά μου άφησε θετικές εντυπώσεις και η επόμενη μου αγορά θα είναι οι αισθητήρες για τα ελαστικά.

About Post Author

Ζαχαρίας Ενισλίδης

From early age, i had an interest in technology and computer systems. Gaming, flow of information, and computer aided organization are my daily hobbies. So from Atari BASIC and BBS up to Azure and Cloud computing, I enjoyed every minute of my devoted time to technology ever since.

20 responses to “Nonda ZUS review-To δωρεάν OBD-II”

  1. Thank you for another great post. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

  2. I’m still learning from you, but I’m improving myself. I certainly enjoy reading everything that is posted on your website.Keep the stories coming. I loved it!

  3. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Cheers!

  4. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  5. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  6. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to read, however I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you would fix when you werent too busy in search of attention.

  7. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

  8. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published.