Read Time:2 Minutes

Αμερικανικός Εφιάλτης

Rating: 5/10 | Platforms: Microsoft Windows | Release Date: 4/3/2021 | Played on: PC | Developer: Toxic Dog | Publisher: Toxic Dog

Ίσως είναι η πρώτη φορά που γράφω για ένα τόσο διαφορετικό παιχνίδι. Το Ranch Simulator είναι από εκείνα τα indie games που δεν είναι για όλους. Δεν ξέρω αν η βαθμολογία το αδικεί ωστόσο στο παρακάτω review θεωρώ πως αιτιολογεί το πως και γιατί το παιχνίδι είναι αρκετά κάτω των προσδοκιών. Να επισημαίνω πως η κριτική αφορά την Early Access έκδοση του παιχνιδιού και όχι το τελικό παιχνίδι.

Ιστορία

Το Ranch Simulator δεν έχει κάποια δομημένη ιστορία. Είναι ένα simulator game που δίνει έμφαση στους μηχανισμούς και στα quests και όχι σε κάποια συγκεκριμένη ιστορία. Ωστόσο μιας και δίνεται η δυνατότητα για co-op μπορεί η κοινότητα να χτίσει κάποια ιστορία στα πλαίσια του roleplay. Η γενική ιδέα του παιχνιδιού είναι πως ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να ζήσει το αμερικανικό όνειρο ανακατασκευάζοντας ένα σπίτι το οποίο κληρονόμησε, από τον παππού του και προσπαθώντας, να χτίσει εκ νέου τη ζωή του σε μία επαρχία της Αμερικής. Στο παιχνίδι υπάρχει η δυνατότητα free roam, αλλά υπάρχει και ένα quest line το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί.

Γραφικά και τεχνικός τομέας

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά τίμια αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για σχετικά μικρή παραγωγή. Τα περισσότερα μοντέλα είναι αρκετά προσεγμένα. Το customization στον πρωταγωνιστή είναι επίσης αρτιότατο και καμία από τις επιλογές δεν υστερεί. Ο φωτισμός είναι αρκετά στατικός, χωρίς σωστές μεταβάσεις κατά την διάρκεια της μέρας και ένα περίεργο total black, κατά την διάρκεια της νύχτας. Επιπροσθέτως, τα animations στις περισσότερες κινήσεις του χαρακτήρα είναι ανύπαρκτα. Ευελπιστώ πως θα είναι από τα πράγματα που θα βελτιωθούν κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιχνιδιού, μιας και δημιουργεί περίεργες εικόνες στην οθόνη.

Gameplay

Ίσως ο τομέας που χρειάζεται την μεγαλύτερη βελτίωση. Από μηχανισμούς που δεν δουλεύουν μέχρι το αρκετά περίεργο κράτημα αντικειμένων. Γενικά η όλη κινησιολογία του χαρακτήρα είναι μη ρεαλιστική και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στον χειρισμό. Οι διάφορες κινήσεις που εκτελεί δεν σου δίνουν το απαραίτητο feedback ώστε να εκτελέσεις την επόμενη. Συνοψίζοντας οι μηχανισμοί είναι αρκετά λίγοι, αυτό πιθανόν να έγκειται στο γεγονός πως το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και όχι σε έλλειψη ιδεών, μιας και το παιχνίδι δίνει ήδη πολλές λύσεις από μόνο του.

Μουσική και sound design

Η μουσική είναι κάτι αρκετά αδιάφορο στο παιχνίδι. Υπάρχει μία ποικιλία από country ακούσματα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Από την άλλη το sound design είναι αρκετά προβληματικό. Οι περισσότεροι ήχοι δεν ακολουθούν την ροή του περιβάλλοντος. Συνήθως ακούγονται καθυστερημένα αλλά υπάρχουν και δράσεις που δεν έχουν καθόλου αντίκρισμα στον ήχο. Σίγουρα όπως προανέφερα αυτό θα οφείλεται στο ότι το παιχνίδι βρίσκεται υπό ανάπτυξη και δεν έχουν προλάβει όλα να σχεδιαστούν.

Συμπέρασμα

Ναι μεν το παιχνίδι βρίσκεται σε Early Access αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Φυσικά το μεγαλύτερο όλων είναι πως δεν διαθέτει αρκετό περιεχόμενο για να σε κρατήσει. Είναι απλά μία λούπα η οποία σύντομα χάνει το ενδιαφέρον της. Προσωπικά δεν δοκίμασα καθόλου τις co-op δυνατότητες, ωστόσο δεν θεωρώ πως θα άλλαζε την συνολική μου εικόνα κατά πολύ. Κλείνοντας, αναμένω την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, αν αυτή επιτευχθεί, ώστε να γράψω ένα νέο κείμενο και να κρίνω το τελικό προϊόν.

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!