Stronghold: Warlords
Read Time:3 Minutes

Rating: 8/10

Platforms: Microsoft Windows | Release Date: Sometime 2020 Played on: PC | Developer: FireFly Studios| Publisher: FireFly Studios

Μια φορά και έναν καιρό το μακρινό 2005 αγόρασα τον πρώτο μου Η/Υ. Ήταν φτιαγμένος στα μέτρα μου μιας και είχε μέσα μία ατελείωτη συλλογή παιχνιδιών. Κάπου εκεί ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με τα RTS, και συγκεκριμένα με τα Age of Empires II και Age of Mythology. Αργότερα και με το Warcraft III. Σήμερα 15 χρόνια μετά έχω παίξει αρκετά Real-Time αλλά και Turned-Based Stradegy παιχνίδια πάντα γοητεύομαι από κάθε τι νέο κυκλοφορεί. Πλέον με την έλευση του website γράφω και για αυτά εδώ.

Σήμερα λοιπόν γράφω ένα σύντομο κείμενο για το PAX Demo του επερχόμενου Stronghold: Warlords. Τα FireFly Studios μας παρείχαν ένα κλειδί για την πραγματοποίηση αυτού του review και τους ευχαριστούμε.

Η ιστορία του παιχνιδιού και όχι μόνο

Προσωπικά δεν είχα επαφή με την σειρά Stronghold. Μία σειρά που έχει σχεδόν 20 χρόνια στην βιομηχανία με φανατικό κοινό. Το τελευταίο κεφάλαιο της σειρά είναι το Stronghold Crusader II που κυκλοφόρησε το 2014. Η FireFly προσπάθησε να ξεφύγει από την μεσαιωνική παλέτα που κινούταν μέχρι τώρα, με το Warlords να τοποθετείτε στην Ασία προσπαθώντας να αποδώσει τις επικές μάχες Κινέζων, Μογγόλων και Ιαπώνων. Συγκεκριμένα ξεκινά από τον 3ο αιώνα π.Χ. και την κινέζικη κυριαρχία, εν συνεχεία στην άνοδο της Shogunate και τελικά στην επικράτηση της μογγολικής μοναρχίας.

Φυσικά το παιχνίδι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη έτσι η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας αποτελούνταν από μόλις ένα επίπεδο.

Έτσι λοιπόν κατά το μοναδικό επίπεδο έχουμε ένα σκηνικό μάχης το οποίο εκτυλίσσεται κατά την Περίοδος των εμπόλεμων κρατών στην Κίνα. Ο παίκτης λαμβάνει τον ρόλο ενός στρατηγού του αυτοκράτορα Qin Shi Huang και προσπαθεί να καταστρέψει τον στρατό του Lao Ai. Ο οποίος σύμφωνα με κείμενα της εποχής υπήρξε στρατηγός του στέμματος που υπόγεια προσπαθούσε να οργανώσει επανάσταση εναντίον του Qin Shi Huang. Αρκετά όμως με τα μαθήματα ιστορίας πάμε στα του gameplay.

To gameplay

Το Stronghold: Warlords διατηρεί την κλασσική δομή κάθε RTS παιχνιδιού. Μαζεύεις πόρους ώστε να εξελίξεις το δυναμικό σου και να χτίσεις τον απαραίτητο στρατό για να επιτεθείς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως χρησιμοποιεί κάποια στοιχεία turn based, όπως η διπλωματία αλλά και το αν ο πληθυσμός είναι χαρούμενος βάσει τον φόρων της τροφής και ου το καθεξής. Να τονίσω εδώ πως στην έκδοση που έπαιξα ήταν απολύτως ανούσια μιας και μπορούσες εύκολα να κερδίσεις με απλές γνώσεις RTS. Ωστόσο ελπίζω πως στην ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού θα ενταχθούν ομαλά στους gameplay μηχανισμούς.

Έπαιξα αρκετές φορές το επίπεδο ώστε να μπορώ να συλλέξω αρκετά στοιχεία ωστόσο το μόνο που κατάφερα είναι να δω ολόκληρο το υλικό του παιχνιδιού. Ο τρόπος αντιμετώπισης δεν άλλαζε αλλά τα διαφορετικά units έδιναν αρκετό πλουραλισμό σε ένα μικρό Demo. Οι επιλογές των κτιρίων και τον units φαίνονται ήδη υπεραρκετές και δεν νομίζω ότι θα προστεθούν πολλά ακόμη, τουλάχιστον στους Κινέζους που αφορούσε η παρόν έκδοση.

Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού ήταν ιδανική. Αργή, instrumental ασιατική παραδοσιακή μουσική η οποία έδενε άριστα με το υπόλοιπο σκηνικό του παιχνιδιού. Το υπόλοιπο sound design δεν είχε και κάτι το ιδιαίτερο. Φυσικά αναφερόμαστε σε RTS παιχνίδι στο οποία το εύρος των effects και των διαφορετικών ήχων είναι αρκετά περιορισμένο.

Σε τελική ανάλυση

Λοιπόν το Stronghold: Warlords μου άφησε μία πολύ θετική χροιά. Η βαθμολογία είναι ενδεικτική μιας και δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο παιχνίδι. Ωστόσο ελπίζω η FireFly να μας δώσει ένα μεστό και ενδιαφέρον τίτλο σαν το Demo του. Το ολοκληρωμένο Review ευελπιστώ πως θα έρθει με την έλευση του παιχνιδιού στο Steam. Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση μέχρι εδώ και ελπίζω να βάλατε ήδη στην wishlist σας το παιχνίδι. Αν και η κυκλοφορία του αργεί!

About Post Author

Γιάννης Ελευθερίου

Όλα ξεκίνησαν κάπου στα 7 μου. Κάτοχος του XBOX classic τότε μπήκα στον μαγικό κόσμο των video games με το V-Rally 3. Πλέον λάτρης της τεχνολογίας και των games, επενδύω τον ελεύθερό μου χρόνο σε καλά παιχνίδια ή τουλάχιστον σε όσα θεωρώ εγώ καλά!