Read Time:4 Minute

To TS-100 (και το reskinned SQ-001) είναι καταπληκτικά “enthusiast grade” κολλητήρια, με πολύ καλή ρύθμιση θερμοκρασίας και εύκολο UI. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του η φορητότητα, η προσιτή τιμή, καθώς και το μεγάλο εύρος τάσης εισαγωγής (input voltage). Το λογισμικό του αναβαθμίζεται, και υπάρχει λογισμικό ανοικτής πηγής (open source firmware).

Πρόσφατα ήμουν στην αγορά για ένα νέο κολλητήρι, καθώς ήρθε ώρα να αναβαθμίσω. Τα προβλήματα που είχα με το προηγούμενο μου σταθμό ήταν:

 • Μεγάλος χρόνος θέρμανσης
 • Μικρό εύρος μυτών (tip geometry)
 • Μη-ακριβής ρύθμιση θερμοκρασίας
 • Ογκώδης (δύσκολο στη μεταφορά)
 • Κακή κατασκευή

Βέβαια όλα αυτά τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα στα €20 συμπεριλαμβανομένου μεταφορικά, όμως οι ανάγκες μου άλλαξαν, και ήρθε η ώρα να αποσυρθεί το παλιό. Ήξερα πως ήθελα κάτι φορητό, οικονομικό, με γκάμα επιλογών για μύτες, αλλά πάνω απ’όλα τη δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας με αξιόπιστη ακρίβεια. Ρωτώντας γνωστούς και έμπειρους DIY enthusiasts, μου πρότειναν μερικές έτοιμες επιλογές όπως το T12 soldering station, το Hakko FX888D, καθώς και μερικά open source projects όπως το Unisolder, το RT Soldering Pen, και πολλά ακόμα.

Αν και μέγας υποστηρικτής ανοικτών πηγών (open source) προϊόντων, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως παρουσιάζονται εμπόδια, οπότε απέρριψα το Unisolder και το RT Soldering pen, αλλά μου άρεσε πολύ η ιδέα του RT pen, και ξεκίνησα να ψάχνω για όμοια προϊόντα.

Το TS-100 είναι ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της miniware, μιας Κινέζικης εταιρίας, και μου προτάθηκε από και διαφορετικά άτομα. Αποφάσισα να επενδύσω στο επόμενο μου κολλητήρι, καθώς και σε chamfered tip (TS-C1) για SMD εξαρτήματα σε πλακέτες PCB.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται το κολλητήρι, μια μύτη, οδηγίες ασφαλείας, μερικές έξτρα βίδες, ένα 2mm κλειδί τύπου Allen, και εγχειρίδιο οδηγιών.

Χαρακτηριστικά

 • STM32 επεξεργαστή (σημαντικό για αργότερα)
 • επιταχυνσιόμετρο για idle/sleep mode
 • 5,5×2,5mm DC barrel jack
 • Micro USB θύρα για ρύθμιση μεταβλητών και αναβάθμιση λογισμικού
 • OLED οθόνη
 • δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας 100-400°C ±2%
 • Τάση εισόδου 12-24V DC
 • Λειτουργική ισχύς 17-65W (υπενθυμίζω: W=V×I)

Teardown και Modding

Με τη χρήση του συμπεριλαμβανομένου κλειδιού Allen, είναι πολύ εύκολο να ανοίξουμε τη πλαστική θήκη, και να δούμε λίγο το hardware.

Αναλύοντας την εικόνα από πάνω προς τα κάτω, έχουμε 2 χάλκινες επαφές για τα cartridges, τη πλαστική θήκη, daughterboard με τον επεξεργαστή, το επιταχυνσιόμετρο, και τη κεντρική πλακέτα. Η κατασκευή είναι αρκετά απλή. Το επίκεντρο όμως είναι ο επεξεργαστής: STM32F103!

O STM32 είναι ARM επεξεργαστής, που χρησιμοποιείται ευρέως και από DIY enthusiasts. Χρησιμοποιείται στο κολλητήρι, καθώς είναι αρκετά οικονομικός επεξεργαστής που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας τέτοιας συσκευής, αλλά και εν μέρη ως marketing για τους προαναφερόμενους enthusiasts.

Όταν έπρεπε να αναβαθμίσω το λογισμικό, προτίμησα να μην εγκαταστήσω το stock λογισμικό της miniware (που μπορείς να βρεις εδώ). Πιο συγκεκριμένα πέρασα Ralim, ένα open source third party firmware διαθέσιμο στο GitHub. Προσφέρει πολλές παραπάνω δυνατότητες, καθώς και νέες δυνατότητες όπως custom λογότυπο, “Boost Mode”, όπου αυξάνεις τη θερμοκρασία σε μια μεγαλύτερη προκαθορισμένη όσο κρατάς πατημένο το Α κουμπί, κλπ.

Στο GitHub μπορείτε να βρείτε επίσης το Otter-Iron, μια ανταλλακτική πλακέτα που αντικαθιστά τη Micro USB θύρα και DC barrel jack με USB C Power Delivery. Υπάρχει ακόμα και tetris, σε περίπτωση που βαριέσαι (?).
Στο Thingiverse μπορείτε να βρείτε grips, κουμπιά, stands, θήκες, και πολλά ακόμα.

Βρήκα και παράγγειλα διαφανής θήκη για το TS100, όμως δεν πρόλαβε να φτάσει κατά τη διάρκεια γραφής του review, και από τι φαίνεται παράγγειλα το τελευταίο του καταστήματος, καθώς τώρα είναι Out Of Stock. Υπήρχαν θήκες σε πολλαπλά χρώματα (μπλε, διάφανο, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ), όμως όλα τα listings έχουν αφαιρεθεί.

Χρήση

Με βάρος μόλις στα 33g, είναι σαν να κρατάς στυλό στο χέρι. Η απόσταση χερούλι-μύτη είναι αρκετά ικανοποιητική στα 70mm, και οι μύτες αλλάζουν εύκολα χαλαρώνοντας μια βίδα.

Αναλόγως την λειτουργική ισχύ του τροφοδοτικού, ο χρόνος θέρμανσης της μύτης μεταβάλλεται. Όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα, ο χρόνος είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ισχύ, και είναι αναμενόμενο. Προσωπικά βρήκα ένα παλιό universal laptop charger στο σπίτι, στα 19V και 65W.

Το TS-100 καθώς και πολλά κολλητήρια στην αγορά (όπως JBC, Weller, Hakko) χρησιμοποιούν “cartridges”, και όχι “μύτες” με τη παλιά έννοια.

Με παλιάς τεχνολογίας κολλητήρια, το θερμαντικό στοιχείο (heating element- μια απλή αντίσταση) βρισκόταν στο χερούλι, με αποτέλεσμα η μεταφορά θερμοκρασίας να ήταν πολύ χρονοβόρα. Οι μύτες τύπου cartridge έχουν 2-3 επαφές, και συμπεριλαμβάνουν την αντίσταση κοντά στη μύτη. Με αυτό το τρόπο, η μετάδοση θερμοκρασίας γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά, και χρειάζεται πολύ μικρότερη αντίσταση. Μόλις 10Ω! Με τη χρήση θερμοστοιχείου, η θερμοκρασία υπολογίζεται με αρκετή ακρίβεια, με απόκλιση <10°C.

Η OLED οθόνη είναι ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό, με όλες τις σημαντικές πληροφορίες είναι εμφανής με μια ματιά.
Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι ότι το χερούλι ζεσταίνεται λίγο έπειτα από πολύωρη χρήση. Βέβαια αυτό είναι εν μέρη αναμενόμενο, καθώς η φορητότητα του, καθώς και το μεγάλο εύρος τάσης εισόδου, το καθιστά ως κάτι για μικρές κατασκευές/επισκευές. Πολλοί χειριστές τετρακοπτέρου (drone) προτιμούν το TS-100, καθώς μπορούν να το συνδέσουν στις μπαταρίες του τετρακοπτέρου, και να το χρησιμοποιήσουν για επισκευές σε μέρη όπου η πρόσβαση σε πρίζα είναι αδύνατη.

Συμπέρασμα

Αν είστε επαγγελματικός χρήστης και αναζητείτε κολλητήρι για πολύωρες επισκευές, το TS-100 δεν είναι μια επιλογή που θα αντικαταστήσει το JBC/Weller σταθμό που έχετε ήδη, αν και μπορεί να ανταγωνιστεί από άποψη επιδόσεων, χρόνος θέρμανσης, ευκολία χρήσης, και πάνω απ’όλα τιμή. Αν έχετε τακτική ανάγκη για ένα κολλητήρι, ή είστε DIY electronics hobbiest/tinkerer, ακόμα και αν χρειαστείτε να αγοράσετε κάποιο τροφοδοτικό, ένας αξιοπρεπής σταθμός συγκόλλησης σε αυτό το εύρος, και με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα σας κοστίσει κοντά στο διπλάσιο από το TS-100. Και λόγο φορητότητας, το TS-100 προσφέρει την ικανότητα επισκευών σε χώρους εκτός σπιτιού, και χωράει άνετα στην ήδη υπάρχουσα εργαλειοθήκη σας.

About Post Author

Γιώργος Καραθανασόπουλος

Windsurfer, modder, και λατρεύω τα custom μηχανικά πληκτρολόγια.